Najboljše balkanske in orientalske restavracije v Budimpešti

Falafel v Hummus Baru, Budimpešta

V Hummus Baru v Budimpešti pripravljajo okusen falafel in hummus.

Hoteli Budimpešta >>

Burek

Balkanska hrana v Budimpešti ni ravno priljubljena, a smo vendarle našli pekarno, v kateri prodajajo srbsko (okroglo) različico okusnega bureka.

Burek prodajajo s tradicionalnimi nadevi (meso, sir, špinača s sirom) in tudi modernimi (pica burek ali burek z gobami in šunko).

Tradicionalni burek je okusnejši in se seveda prileže z jogurtom (ki ga lahko kupite v pekarni).

Lokacija: Pešta XIII, Hegedus Gyula u. 20 (nasproti avtobusnega postajališča avtobusa št. 15). Odprto: pon-pet 8:00-19:30, sob 8:00-13:00. Splet: burek.echt.hu

Al Amir

Al Amir je restavracija z vnaprej pripravljeno hrano, ki pa je ponavadi sveža. Prednost takšnih restavracij je, da vidite hrano, ki jo naročate. Po našem mnenju je Al Amir ena izmed najboljših in zelo poceni restavracij z Bližnjega vzhoda v Budimpešti.

Lokacija: Pešta V, Kossuth Lajos u. 4. Odprto: vsak dan 11:00-22:00.

Hummus Bar

Lastnik te miniaturne veganske restavracije, v kateri vam postrežejo falafel (v olju ocvrte hrustljave kroglice iz čičerike), razne solate in seveda hummus (omako iz čičerike, sezama, česna in začimb), trdi, da pripravlja najboljši falafel v Evropi. Njegove trditve ne moremo niti potrditi niti zanikati, je pa res, da nam je falafel v Hummus Baru všeč.

Ponavadi naročimo krožnk hummusa s falaflom, ki je sestavljen iz 10 kroglic falafla, velike porcije okusnega hummusa in dveh kruhkov pita. Porcije v Hummus Baru so tako velike, da omenjeni krožnik zadostuje za dve osebi. Če smo zelo lačni, naročimo še nekaj dodatnih kroglic falafla in kakšno solato. Najraje imamo solato iz maroškega korenja.

V Hummus Baru imajo tudi dobre baklave, postrežejo vam z brezplačnim čajem, na izbiro je vrsta sadnih sokov. Iz nostalgije po tropskih krajih smo poskusili mangov sok, pa se je izkazal za preveč umetnega za naš okus.

Edina pripomba na Hummus Bar je ta, da kuhinja ni popolnoma ločena od prostorov za goste, prezračevanje pa slabo, tako da naši plašči pozii še nekaj dni po obisku Hummus Bara zaudarjajo po olju. Poleti te nadloge ni.

Lokacija: Pešta VII, Kertész utca 39. Odprto: vsak dan 12:00-24:00. Transport: tramvaj 4-6, Király utca.

Hummus Bar je še na eni lokaciji: Pešta V, Alkotmány utca 20. Odprto: pon-čet 10:00-22:00; pet-sob 10:00-04:00; ned 10:00-22:00. Transport: metro M3, tramvaj 4-6, Nyugati pályaudvar.

Szeráj

Szeráj je restavracija z vnaprej pripravljeno turško hrano. Odprta je vso noč, do zgodnjih jutranjih ur. Med domačini je izredno priljubljena, tako da boste morali verjetno ob katerem koli času obiska počakati v vrsti. Szeráj je nadvse priročna restavracija za hiter, sprejemljiv in poceni obrok – bodisi med dnevnim ogledovanjem znamenitosti ali nočno zabavo v Budimpešti.

Izredno priljubljene so tako imenovane turške pice. Izbirate lahko med raznimi (tudi vegetarijanskimi) nadevi.

Lokacija: Pešta V, Szent István körút 13. Tel.: 311 6690. Odprto: ned-čet 9:00-4:00; sob-ned 9:00-5:00