Najboljše madžarske restavracije v Budimpešti

Madžarska restavracija Klassz, Budimpešta

Odlična jagnjetina v madžarski restavraciji Klassz v Budimpešti

Hoteli Budimpešta >>

Andante Borpatika (vinski bar)

Nekadilski vinski bar Andante Borpatika v lepo obnovljeni zgradbi na bregu Donave je pravi kraj za ljubitelje vina, saj na meni uvrstijo le skrbno izbrana madžarska vina. Pinot Noir ali Domaine Mondivin Cabernet Franc, ki ju prideluje eden izmed lastnikov bara, znani madžarski vinar Zsolt Tiffán, sta glede na kakovost cenejša od vin ostalih proizvajalcev.

Poleg vina vam lahko postrežejo tudi dobre madžarske hladne narezke, izbor lokalnih sirov ali celo čokolado Amadei (no, slednja ni z Madžarske, pač pa iz Toskane).

Poleti nekaj miz razpostavijo tudi na pločniku pred lokalom. Tudi, če potujete sami, se boste v vinskem baru Andante Borpatika zagotovo prijetno počutili, saj boste uživali v čudovitem pogledu na Donavo in verižni most.

Lokacija: Buda I, Bem rakpart 2. Odprto: vsak dan 16:00-24:00. Splet: www.andante-borpatika.hu

Frici Papa Kifozdeje

Frici Papa Kifozdeje je poceni restavracija z dnevnim menijem. V času kosila je polna študentov z bližnje glasbene akademije. Imajo dober Paprikás, bodisi piščančji, goveji, svinjski ali gobov. Ki Jevi Pulykamell (s sirom polnjeni puran) in Rántott Camembert Áfonyaval (ocvrt Camembert s sladko borovničevo omako) običajno ne razočarata. Priloge (na razne načine pripravljen krompir ali riž) je treba naročiti posebej.

Arany galuska (biskvit z vanilijevo kremo) in Somloi Galuska (biskvit z orehi, rozinami, čokoladnim prelivom in stepeno sladko smetano) sta najboljši sladici.

Redni meni je na voljo v angleščini in nemščini, dnevni meni pa samo v madžarščini. Nekateri natakarji govorijo osnovno angleščino in večina je prijaznih.

Restavracija Frici Papa je odprta do 21. ure, vendar jedi z dnevnega menija proti večeru niso več sveže. Za večerjo tako priporočamo, da naročite jedi, ki se jih ne da pripraviti vnaprej.

Lokacija: Pešta VII, Király u. 55. Tel. 351 0197. Odprto: pon-sob 11:00-21:00.

Kádár Étkezde

Kádár Étkezde je majhna, družinska židovska restavracija v budimpeštanski židovski četrti. V njej vam postrežejo z okusnimi domačimi madžarskimi in židovskimi jedmi. Odprejo ob 11:30 in do 13:30 večine izmed jedi z dnevnega menija zmanjka. A la carte meni je preveden v angleščino in francoščino, dnevni meni je samo v madžarščini.

Blagajnik govori osnovno angleščino in če ni preveč zaposlen, tujcem rad pomaga pri naročanju z dnevnega menija.

Sertés porkolt galuskaval (dušeno svinjino z blagim paprikašem in kislo smetano, postreženo z madžarsko različico njokov) lahko naročite vsak dan in je ena izmed najboljših v Budimpešti.

Liba vagdalt burgonya püré (mesna štruca iz gosjega mesa, postrežena s krompirjevim pirejem) je odlična. Na dnevnem meniju je samo ob sobotah.

Sólet (tipična židovska jed iz fižola in ječmena) je ravno tako okusen. Na meniju je samo ob sobotah.

Töltött paprika sós burgonya (polnjena paprika, postrežena s kuhanim krompirjem) je poceni, vendar je omaka za naš okus za spoznanje presladka.

Izmed slaščic izstopa Arany galuska borhabbal (biskvit z vanilijevim prelivom, katerega okus je izboljšan z neznano alkoholno pijačo), ki jo lahko naročite le ob sobotah.

Lokacija: Pešta VII, Klauzal tér 9. Tel. 321-3622. Odprto: tor-sob 11:30-15:30.

Klassz

Restavracija Klassz ponuja neverjetno razmerje med lokacijo, kakovostjo hrane in cenami. V restavraciji Klassz na prestižni budimpeštanski aveniji Andrássy út vam postrežejo z majhnim številom skrbno izbranih madžarskih in mednarodnih jedi po zelo ugodnih cenah.

Po kakovosti postrežbe restavracija Klassz ne blesti – včasih je osebje nadpovprečno prijazno, drugič milo rečeno osorno. A to smo v Budimpešti pripravljeni požreti, če le kuhar svoje delo opravi tako, kot je treba. V Klasszu doslej še nikoli nismo bili razočarani.

Najraje imamo pečeno jagnjetino z zelenjavo, ki je vedno okusna in čvrsta, nikoli razkuhana. Tudi pečena svinjina z zelenjavno palačinko je odlična. Izmed sladic nam je všeč osvežilni puding iz lokalne skute z limono. Meni v restavraciji Klassz prilagajajo letnim časom.

Lokacija: Pešta VI, Andrássy út 41. Transport: metro M1 (Opera ali Oktogon). Odprto: pon-sob 11:30-23:00; ned 11:30-18:00

Maligán Borétterem

Maligán Borétterem je gastronomski dragulj, skrit v kleti starega dela Bude (Óbuda), ki ni ravno blizu centra, tako da ga najde le redko kateri turist. Na vinski karti je več kot 400 madžarskih vin. Večino izmed njih lahko poskusite v mericah po 4cl, kar je dobrodošlo v primeru, da bi radi poskusili veliko različnih vin, ali pa če želite poskusiti zares drago vino, ne da bi vam bilo potrebno za buteljsko zapraviti malo bogastvo. Tokaj Kikelet Kesoi Furmint (400 forintov/4cl), ki nam ga je priporočil sommelier, je nepozaben.

Vse jedi, ki smo jih poskusili ob več obiskih te restavracije, so bile spretno pripravljene in sveže.

Hortobagyi Palacsinta Rola (v slano palačinko zavita mleta govedina, postrežena s posebno omako) je izdatna predjed, ki jo lahko mirno naročite namesto glavne jedi.

Naša daleč najbolj priljubljena jed v restavraciji Maligán je Mangalica és Marha Nyárs (posebna svinjina in govedina na žaru, postrežena z lecsóm in pečenim krompirjem s kislo smetano). Edina pritožba: ob prvem obisku je bila hrana preslana, tako da zdaj kuharja vedno prosimo za polovično dozo soli.

Izmed sladic izstopa soufle z belo čokolado in jagodnim prelivom.

Postrežba je profesionalna. Prijetno smo bili presenečeni, ko smo naročili samo eno glavno jed za dva gosta, pa so nam jo avtomatično postregli na dveh ločenih krožnikih (kar se na Madžarskem sicer ne zgodi ravno pogosto).

Lokacija: Buda III, Lajos u. 38. Tel.: 240 9010. Odprto: pon-sob 12:00-23:00. Splet: www.maligan.hu

Márványmenyasszony Vendéglö

Tipična madžarska restavracija v kmečki hiši s toplim vzdušjem, ki ga mnogokrat popestri ciganska glasba v živo. Poleti si lahko dobre tradicionalne madžarske jedi, na primer ocvrto svinjino s sirom z žlahtno plesnijo, z mletim piščančjim mesom polnjeno palačinko v paprikini omaki ali z mandlji polnjene puranje prsi v mandljevi omaki, privoščite na prijetnem vrtu. Cene so zelo ugodne, vključno z vinom: za 3 dl dobrega odprtega rdečega vina so nam zaračunali samo 300 forintov.

Postrežba niha od profesionalne do izredno prijazne (odvisno od natakarja/natakarice).

Lokacija: Buda I, Márvány u. 6. Tel.: 487 3090. Odprto: vsak dan 12:00-24:00. Splet: marvany.kertvendeglo.hu