Najboljše mednarodne restavracije v Budimpešti

Mednarodna restavracija Baraka Budimpešta

Gigantski lososov wonton na rukoli z balzamičnim kisom in krompirjevim pirejem v restavraciji Baraka

Hoteli Budimpešta >>

Baraka Restaurant & Lounge

V Baraki strežejo kosilo, sestavljeno iz dveh jedi, po zelo ugodni ceni 3.500 HUF + 12 % dodatek za postrežbo.

Naše kosilo se je začelo obetavno, postregli so nam s svežim, domačim kruhom. Predjed (ribji spomladanski zvitki – čeprav so bolj spominjali na ribje klobase) je bila polna kosov svežih rib, uravnoteženo začinjena z azijskimi zelišči. Goveji carpaccio s topljeno gorgonzolo je bil lep na pogled, a carpaccio žal ni bil svež, jabolčne kocke pa so bile odločno presladke. Karamelizirani orehi so bili po drugi strani odlični, z rahlim priokusom masla.

Zadovoljni smo bili tudi z “gigantskim” lososovim wontonom, postreženim na rukoli z balzamičnim kisom in krompirjevim pirejem, le rukola je bila premehka, pravzaprav skoraj na pol kuhana, saj so jo položili med wonton in vroč krompirjev pire. Svinjski medaljon je bil le sprejemljiv, saj so ga najprej spekli in do konca pripravili v mikrovalovni pečici! Slednje smo ugotovila, ker je bil medaljon takrat, ko so ga položili pred nas, roza barve, v nekaj minutah pa je (čeprav že na krožniku) postal popolnoma kuhan. Slednje se lahko zgodi le, če je bil pred tem v mikrovalovni pečici. Zelenjavna omaka, ki so jo postregli poleg svinjine, je bila odlična.

Lokacija: Pešta VI, Andrássy út 111 (v hotelu Mamaison Andrassy). Tel.: +36 1 4831355. Odprto: pon-sob 12-15, 18-23. Transport: M1, Bajza utca. Splet: www.barakarestaurant.hu

Csalogány 26

Restavracija Csalogány 26, sredi rahlo depresivnih socialističnih blokov v eni izmed stranskih ulic, kakšnih 5 minut hoda od trga Batthyány, ni restavracija, ki bi jo po naključju odkrili med večernim sprehodom. Na tiste ulice se enostavno ne bi odpravili na sprehod in morda je to razlog, da so se lastniki restavracijo odločili poimenovati Csalogány 26: ime restavracije je namreč njen naslov.

Z vidika kakovosti hrane je restavracijo Csalogány 26 vredno obiskati. Naročili smo jagnje na žaru z odlično polento (ki so jo najprej skuhali in nato spekli), rukolo in bučno omako ter svinjske medaljone na žaru z gobami in hrustljavo zelenjavo. Obe jedi sta bili spretno pripravljeni in okusni. Izmed sladic smo izbrali sirov mouse z njoki, karameliziranimi orehi in jagodami, posut s svežimi zelišči. Glede na opis je sladica morda čudna ali vsaj neobičajna, vendar je bila odlična. Naročili smo tudi creme caramel, ki je bil v splošnem dober, le karamelo bi lahko malo hitreje odmaknili z ognja.

Lokacija: Buda I, Csalogány utca 26. Tel.: +36 1 201 7892. Transport: M2, Batthyány tér. Splet: www.csalogany26.hu

Gerlóczy Kávéház

Gerlóczy Kávéház na mirnem trgu pod čudovitim drevesom, ki daje prijetno senco, je idealen kraj za popoldanski počitek ali romantično večerjo na lep poletni večer. Poleg tega je edini kraj v Budimpešti, kjer si z veseljem privoščimo jutranjo kavo. V Budimpešti navsezadnje ni lahko najti pravega espressa ali cappuccina.

Kakovost postrežbe v Gerlóczy Kávéház niha. Nekateri zaposleni so vedno prijazni, pozorni in z nasmehom na obrazu, drugi pa se omehčajo šele po nekaj obiskih, kar pomeni, da morate restavracijo obiskati dovolj pogosto (in vsakokrat pustiti velikodušno napitnino), da se vas zapomnijo. To seveda ni prav in če je bila postrežba podpovprečna, napitnina res ni potrebna. Vendar, Budimpešta je z vidika kakovosti storitev in pričakovanj gostov ter natakarjev silno nenavaden kraj.

Poleg rednih espressov in cappuccinov smo v Gerlóczy Kávéház poskusili tudi več sladic. Struktura čokoladnega souffléja bolj kot na soufflé spominja na čokoladno torto, a zato ni nič manj okusen. Odlična crème brulee s popolno glazuro je poceni in odlična, naša najljubša sladica pa je skutina torta z rdečim ribezom.

Po novem pri Gerloczyju ponujajo tudi prenočišča, ki jih brez nadaljnjega priporočamo tistim, ki si želijo namesto v brezosebnem hotelu prenočevati v stari budimpeštanski meščanski hiši. Poleg tega je odlična tudi lokacija in, kot rečeno, hrana v restavraciji. Sobe v Gerloczy Rooms de Lux lahko brezplačno rezervirate na naslednji povezavi: Gerloczy Rooms de Lux.

Lokacija: Pešta V, Gerlóczy utca 1. Tel.: +36 1 2350953. Odprto: pon-pet 7:00-23:00; sob-ned 8:00-23:00. Transport: M1, M2, M3, Deák Ferenc tér. Splet: www.gerloczy.hu

Papageno

Majhna restavracija Papageno je skrita v stranski ulici za Károly körutom. V njej so nam postregli z odličnimi domačimi ravioli s tartufi. Naročili smo tudi goveji medaljon, ki je bil za spoznanje presuh. Karamelni kolač (ki je pravzaprav crème caramel, ne kolač) je bil okusen, vendar predrag.

V restavraciji Papageno smo bili presenečeni, ker so nam namesto z brezplačnim kruhom (in maslom) pred obrokom postregli s polovico paradižnika češnjevca, obloženega s skuto z zelišči in sojinimi kalčki. Jed je bila sicer odlična, s količino pa bi bili v restavraciji Papageno lahko malo bolj radodarni.

Restavracija Papageno je v splošnem prava izbira, če si želite dobre hrane in ste zanjo pripravljeni plačati več, kot bi plačali v drugih, podobnih restavracijah.

Lokacija: Pešta V, Semmelweis utca 19 (5 minut peš od postaje metroja Deák Ferenc tér). Tel.: +36 1 4850161. Odprto: pon-sob 18:30-24:00