Najboljše slaščičarne v Budimpešti

Kremna rezina iz slaščičarne Szamos Marzipan v Budimpešti

V slaščičarni Szamos Marcipan imajo najboljše kremne rezine v Budimpešti.

Hoteli Budimpešta >>

Daubner Cukrászda

Daubner Cukrászda je daleč najboljša slaščičarna, kar smo jih odkrili v Budimpešti. Pravzaprav ni klasična slaščičarna, v kateri bi lahko posedeli in se posladkali, pač pa pekarna, v kateri slaščice vzamete s seboj.

Za slaščičarno Daubner so značilne neprestane, nepregledne vrste. Splača se počakati, kajti izbira je velika in slaščice odlične.

Priporočamo Gellért tekercs, Somlói galusko (najboljša v mestu!), Mandulás roletti, Túrós rétes, torto E80 (s kavno kremo), in Florentin.

Slaščičarna Daubner je sicer precej daleč od centra Budimpešte, a sladkosnednežem v madžarski prestolnici nikoli ni žal časa in truda, porabljenega za pot do nje.

Lokacija: Buda II, Szépvölgyi út 50 (približno 6 minut hoda od Kolosy tér). Tel.: 335 22 53. Odprto: vsak dan 9:00-19:00.

Europa Cukrászda

Europa Cukrászda je znana po odličnem domačem sladoledu. Najraje imamo mogyoró (lešnik), diós (oreh) in mango.

Izmed peciva priporočamo Soproni túrós szelet (vanilijev biskvit, skuta in jagodna marmelada).

Včasih so v slaščičarni Europa po 18.00 uri ponujali 20% popust.

Lokacija: Pešta V, Szent István körút 7-9. Tel.: 312 2362. Odprto: 1. november – 30. april: 9:00-22:00; 1. maj – 31. oktober: 9:00-23:00. Splet: www.europakavehaz.hu

Jégbüfé

Jégbüfé je prijetna slaščičarna, kjer si lahko slaščico privoščite ob šanku za velikim oknom, skozi katerega lahko opazujete mimo hiteče domačine. Kakovost slaščic je druga zgodba. Poskusili smo jih veliko in ugotovili, da sta dobra le Túrós papucs in Túrós táska (pecivo s skutnim nadevom). Tudi prijatelji se strinjajo z nami, da je v Jégbüfé pecivo dobro, torte pa podpovprečne.

Ne pričakujte postrežbe na visokem nivoju – nekatere natakarice so izjemno neolikane.

Naročiti morate po nenavadni proceduri: najprej si v vitrinah oglejte ponudbo in si zapomnite ime slaščice, ki bi jo radi naročili. Nato se odpravite do blagajne in poskusite kolikor toliko pravilno izgovoriti neizgovorljivo madžarsko ime izbrane slaščice. Plačajte, vzamite račun in ga odnesite dekletu, ki streže za vitrino. Če imate srečo, boste res dobili tisto, kar ste želeli.

Lokacija: Pešta V, Ferenciek Tere 10. Odprto: čet-tor 7:00-21:00, sre 7:00-19:00

Lukács Cukrászda

Slaščice v slaščičarni Lukács so veliko boljše, kot bi pričakovali glede na to, da je bila to nekoč kavarna zloglasne komunistične policije. Slaščičarna je v lepo obnovljeni starodavni dvorani v eni izmed hiš na najslavnejšem budimpeštanskem bulvarju Andrássy út, tako da se v njej lahko ustavite med sprehodom proti Trgu junakov.

Poskusili smo Meggyes rétes (višnjev zavitek), jagodno torto s smetano in čokoladno torto. Višnjev zavitek in jagodna torta s smetano sta bila okusna, čokoladna torta za spoznanje presuha.

Cene v slaščičarni Lukács so precej zasoljene.

Lokacija: Pešta VI, Andrássy út 70 (manj kot 10 minut hoda od Oktogona proti Trgu junakov). Odprto: pon-pet 9:00-20:00, sob-ned 10:00-20:00.

Pöttyös Túró Rudi

Pöttyös Túró Rudi ni slaščičarna, pač pa sladka skuta, prelita s tanko plastjo temne čokolade. 9 od 10 Madžarov ga obožuje in tudi večini tujcev je všeč.

Túró Rudi je zavit v bel papir z rdečimi pikami, tako da ga boste v trgovinah zlahka našli. Prodajajo ga praktično v vseh trgovinah in kioskih z živili. Ne zapustite Madžarske, ne da bi ga poskusili!

Princess

Princess je veriga kioskov s pecivom, o katerem ne pišemo zaradi kakovosti, pač pa zaradi tega, ker so kioski raztreseni po vsem mestu (predvsem po postajah podzemne železnice) in ponujajo hitro ter sprejemljivo rešitev za hiter zajtrk ali nenadno lakoto.

Kiosk na postaji podzemne železnice Nyugati se nam iz neznanega razloga zdi najboljši. Najraje kupimo Vanilla rétes (vanilijev zavitek) ali Nagy Túrós táska (velik skutin žep).

Lokacija: večina postaj podzemne železnice.

Szalai Cukrászda

Szalai je majhna, staromodna slaščičarna, v kateri prodajajo dobro domačo kavno torto in skutin zavitek. Sladoled je povprečen. Ob našem obisku nas je postregla prijazna, angleško govoreča natakarica.

Lokacija: Pešta V, Balassi Bálint utca 7. Odprto: sre-pon 9:00-19:00

Szamos Marcipán

V slaščičarni Szamos Marcipán prodajajo odličen Burgonya marcipán v dveh velikostih. Manjši je velik kot češnja, večji (in boljši) pa kot teniška žogica. V sredini je čokoladni nadev, zavit v plast biskvita, plast marcipana in posut s kakavom v prahu. Ljubitelji močne čokolade in marcipana se Burgonya marcipánu ne boste mogli upreti. Tudi kremne rezine Budai Kremes so odlične.

Lokacija: Pešta V, Párisi u. 3. Odprto: vsak dan 10-19. Splet: www.szamosmarcipan.hu

Szamos Marcipán (Royal Kávéház & Conditorei)

V Royal Kávéház & Conditorei strežejo enake slaščice kot zgoraj, vendar na veliko lepši lokaciji v hotelu s petimi zvezdicami Corinthia Budapest.

Cene so nekoliko višje kot na na Párisi utca, ker zaračunajo dodatek na postrežbo, vendar je slednja na neprimerno višjem nivoju. Škoda, da imajo odprto samo do 20.00 ure.

Lokacija: Pešta VII, Erzsébet körút 43-49, hotel Corinthia Budapest.