Najcenejša letalska karta za LondonBooking.com


Wizz Air

Wizz Air

Na relaciji Ljubljana–London letijo kar trije prevozniki, in sicer easyJet, Wizzair in s poletnim voznim redom tudi Adria Airways. easyJet in Wizz Air sta nizkocenovna prevoznika, zato bi pričakovali, da so njune letalske karte do Londona vedno cenejše od kart Adrie Airways. Pa je res tako? Zagotovo ste slišali, da je pri nizkocenovnih prevoznikih potrebna velika previdnost glede doplačil, pri čemer najpomembnejšo vlogo igrajo doplačila in stroge omejitve za ročno in oddano prtljago. V ceno letalske karte Adrie Airways je že vključenih 23 kg oddane prtljage in 8 kg ročne prtljage največjih dimenzij 55 x 40 x 23 cm, pri easyJetu in Wizz Airu pa je treba za večjo količino prtljage doplačati.

Za lažjo predstavo o tem, katera letalska karta za London je glede na vaše potrebe najcenejša, objavljamo primer izračuna stroškov, ki jih je treba upoštevati pri nakupu letalske karte do Londona. Morda boste na podlagi navedenega ugotovili, da se bolj kot z nizkocenovniki splača leteti z Adrio Airways. Ali pa tudi ne.

Adria Airways

Za izhodišče smo vzeli najcenejšo letalsko karto Adrie Airways do Londona, ki na primer za potovanje od 21. do 28. maja 2014 stane 198,90 EUR. Kot rečeno cena vključuje 23 kg oddane prtljage in en kos ročne prtljage največjih dimenzij 55 x 40 x 23 cm, ki ni težji od 8 kg. Na letalu vam bodo postregli tudi z brezplačnim prigrizkom (ali vsaj pijačo).

Skupna cena najcenejše letalske karte za London pri Adrii Airways torej znaša 198,90 EUR.

easyJet

Najcenejša letalska karta za London, ki je za isti termin na voljo pri letalskem prevozniku easyJet, stane 152,64 EUR. V ceno karte je vključen en kos ročne prtljage največjih dimenzij 56 x 45 x 25 cm (vključno z ročaji in kolesi). Teža ročne prtljage ni omejena, vendar jo morate biti sposobni sami dvigniti v prtljažni prostor nad sedežem v kabini letala. Pred nedavnim so nekaj zmede povzročila nova easyJetova pravila za ročno prtljago, ki so si jih nekateri razlagali, kot da je treba za večjo ročno prtljago doplačati. To ne drži. Nova pravila so povsem enostavna: če vaša ročna prtljaga meri največ 50 x 40 x 20 cm, pri easyJetu jamčijo, da bo potovala z vami v potniški kabini. Če je večja (torej največ 56 x 45 x 25 cm), pa se na nekaterih zelo zasedenih letih lahko zgodi, da jo boste morali oddati in bo potovala v prtljažnem prostoru. V nobenem primeru pa vam za ročno prtljago, ki ni večja od 56 x 45 x 25 cm, ne bo treba doplačati. Podrobnosti si lahko ogledate v prispevku easyJet spreminja pravila za ročno prtljago.

Pri easyJetu in Wizz Airu je zelo pomembno, da ročna prtljaga res ni niti centimeter večja od dovoljenih dimenzij in da imate samo in izključno en kos ročne prtljage. Nizkocenovni prevozniki namreč pravila za ročno prtljago zelo dosledno uveljavljajo in mnogokrat smo opazili, da so morali potniki doplačati za prtljago na primer samo zaradi tega, ker jim ženske ročne torbice ni uspelo stlačiti v drugi kos ročne prtljage.

Če želite potovati z večjo prtljago, ki potuje v prtljažnem prostoru letala, boste morali pri easyJetu za let iz Ljubljane do Londona in nazaj doplačati 36 EUR. Slednje vključuje en kos oddane prtljage, ki ni težji od 20 kg.

Karta za London pri letalskem prevozniku easyJet vas bo torej, če potujete z večjo prtljago,  skupaj stala 188,64 EUR. Če si na letalu privoščite prigrizek, boste zapravili še kakšen dodaten evro. Če si ga ne, boste v primerjavi z Adrio Airways prihranili skromnih 10,26 EUR.

Vendar velja omeniti, da lahko z nekoliko prilagodljivosti pri easyJetu dobite cenejšo karto do Londona: če na primer namesto od 21. do 28. maja potujete od 22. do 28. maja, vas bo letalska karta skupaj s prtljago stala 156,64 EUR. V tem primeru boste v primerjavi z Adrio Airways prihranili nezanemarljivih 42,26 EUR.

Wizz Air

Najcenejša letalska karta za London, ki je za čim bolj podoben termin (od 22. do 29. maja, ker Wizz Air 21. maja in 28. maja na relaciji Ljubljana-London ne leti) trenutno na voljo pri letalskem prevozniku Wizz Air, stane samo 74,98 EUR. Vendar je v ceno letalske karte vključen le en kos majhne ročne prtljage največjih dimenzij 42 x 32 x 25 cm. Če želite v kabino letala vzeti večji kos ročne prtljage, ki pa v nobenem primeru ne sme presegati dimenzij 56 x 45 x 25 cm, vam Wizz Air dodatno zaračuna 10 EUR na sektor, torej za povratno potovanje do Londona 20 EUR. Če želite dodati še en večji kos oddane prtljage, boste morali doplačati 20 EUR na sektor, torej za povratno potovanje do Londona 40 EUR. Zelo pomembno je tudi, da se na let Wizz Aira prijavite prek spleta. Če se prijavite na letališču, vam zaračunajo dodatnih 10 EUR.

Skupna cena letalske karte iz Ljubljane do Londona pri letalskem prevozniku Wizz Air v prej omenjenem terminu torej v primeru, da se na let prijavite prek spleta in potujete z veliko ročno prtljago ter enim kosom oddane prtljage, ki ni težji od 20 kg, stane 134.98 EUR. Prihranek v primerjavi z Adrio Airways znaša zajetnih 63,92 EUR.

Če ste nekoliko bolj prilagodljivi, lahko za podoben termin (od 27. maja do 3. junija 2014) pri Wizz Airu rezervirate karto, ki vas skupaj z večjo ročno in oddano prtljago stane 129.98 EUR. V tem primeru prihranek v primerjavi z Adrio Airways znaša kar 68,92 EUR.

Nizkocenovniki so (skoraj vedno) najcenejši

Zgornji primer kaže, da je Adria Airways na relaciji Ljubljana-London še vedno najdražji prevoznik, tudi če pri nizkocenovnikih doplačate za prtljago. Seveda je pomembno poudariti, da lahko do najcenejših letalskih kart pridete le, če ste prilagodljivi glede datumov. Ob določenih dnevih so letalske karte nizkocenovnikov lahko tudi dražje od letalskih kart Adrie, tako da se v vsakem primeru pred nakupom letalske karte za London splača pobrskati po spletnih straneh vseh treh prevoznikov:

Adria Airways: www.adria.si

easyJet:  www.easyjet.com

Wizz Air: wizzair.com