Nakup mobilnih telefonov, računalniške opreme in elektronike v SingapurjuBooking.com

Funan Singapur

Funan Digitalife Mall Singapur

Singapur je nekoč veljal za kraj, kjer se dobi najnovejšo fotografsko opremo, mobilne telefone in računalniško opremo po smešno nizkih cenah in se ga zato splača obiskati že samo zaradi nakupa omenjenih elektronskih igrač. Naj takoj na začetku pojasnimo, da danes to ne drži več. Singapur je najbogatejša država v jugovzhodni Aziji, znana po visokih plačah, nizkih davkih in neverjetnem apetitu domačinov po najnovejših, najboljših, najhitrejših, najtanjših, najlažjih in najzmogljivejših mobilnih telefonih, računalnikih, tabličnih računalnikih itd., zaradi česar so cene v trgovinah relativno visoke in se lahko zlahka primerjajo s cenami v Nemčiji. Kljub temu ima nakup mobilnih telefonov, računalnikov, fotografske opreme in elektronike v Singapurju določene prednosti, pa tudi slabosti.

Prednost nakupa elektronike v Singapurju je neverjetna ponudba najnovejših modelov vseh blagovnih znamk. Singapurci so, kot pravijo domačini, “kiasu”, kar bi lahko prevedli kot neustavljivo željo po tem, da so vedno v vsem prvi in najboljši. Zato so vse trgovine vedno založene z najnovejšimi modeli elektronike, kajti v trgovine, kjer prodajajo malo starejše artikle, se Singapurci enostavno ne bi odpravili. Ta prednost je lahko hkrati tudi slabost, kajti če v Singapurju iščete na primer predzadnji (in zato cenejši) model mobilnega telefona, ga boste težko našli. V večini trgovin vas bodo prodajalci le debelo gledali, saj bi bil nakup starejšega modela za večino domačinov naravnost sramotno dejanje, ki bi ga pred svojimi kolegi le stežka upravičili.

Naslednja prednost je koncentracija trgovin v nakupovalnih centrih, specializiranih za elektroniko. Nekateri nakupovalni centri z elektroniko so bolj, drugi manj ugledni. Podrobneje jih opisujemo v nadaljevanju.

Prednost je tudi ta, da ste po nakupu elektronike v Singapurju upravičeni do vračila GST (davka na blago in storitve), ki zdaj znaša 7 %. Postopek vračila na letališču v Singapurju je hiter in enostaven. Vendar morate biti pozorni na to, ali je trgovina, v kateri kupite elektroniko, vključena v sistem GST. Manjše zasebne trgovine v ta sistem niso vključene, zaradi česar so tudi cene v njih nižje. Trgovine, ki so vključene v sistem GST, pa vam morajo ob nakupu izročiti izpolnjen obrazec za vračilo GST.

Naj omenimo še garancijo. V Singapurju prodajajo elektronsko opremo z enoletno garancijo, ki pa velja samo v Singapurju. Takšna garancija za večino turistov ni ravno uporabna, zato so se trgovci domislili dodatnega trika, in sicer prodaje elektronike za izvoz in zato brez garancije. Nekateri izdelki iz tako imenovane izvozne ponudbe so popolnoma v redu, predvsem v manjših zasebnih trgovinah pa se je nakupu takšne elektronike najbolje izogniti, predvsem, če jo ponujajo po občutno nižjih cenah. Kot rečeno cene elektronike v Singapurju pač niso smešno nizke in če vam kaj ponudijo po nerealno nizki ceni je to znak, da z artiklom nekaj ni v redu.

Nakupovalni centri za elektroniko v Singapurju

Lucky Plaza Singapur

Previdno pri nakupu elektronike v centru Lucky Plaza

V Singapurju obstajajo vsaj štirje nakupovalni centri, specializirani za elektroniko, na primer računalniško opremo, mobilne telefone, digitalne fotoaparate, kamere in podobno. Veliko turistov se, predvsem zaradi priročne lokacije na glavni nakupovalni ulici Orchard Road, prej ali slej znajde v nakupovalnem centru Lucky Plaza. Vendar nakup elektronike v tem nakupovalnem centru močno odsvetujemo, saj slovi po najbolj izprijenih trgovcih z elektronsko opremo, ki turistom radi podtaknejo izdelke sumljive kakovosti ali pa jih ogoljufajo na drug način. Nedavno je po singapurskih medijih zaokrožila vest o poslovnežu iz Bangladeša, ki je v nakupovalnem centru Lucky Plaza za podaljšano garancijo za dva mobilna telefona iPhone odštel preko 10.000 singapurskih dolarjev (skoraj 6.000 €). Pred leti smo imeli z nakupom mobilnega telefona v nakupovalnem centru Lucky Plaza slabo izkušnjo tudi mi: telefon ni deloval prav dolgo.

Sim Lim Square

Sim Lim Square v Singapurju

Sim Lim Square Singapur

Sim Lim Square je eden od najbolj priljubljenih nakupovalnih centrov v Singapurju za nakup elektronike. V petih nadstropjih nakupovalnega centra Sim Lim Square je nagnetenih na desetine trgovin, bogato založenih z najnovejšimi elektronskimi igračami.

Trgovci v pritličju nakupovalnega centra Sim Lim Square so morda še najmanj pošteni in z njimi se je najtežje pogajati glede cene, saj se večina turistov najprej zapodi ravno k njim. Priporočamo, da se pritličju izognete in želene artikle poiščete v višjih nadstropjih. Ugledni trgovini sta na primer Fuwell (#04-02F/G) in PC Themes (#04-19), obe v tretjem nadstropju oziroma četrti etaži (v Singapurju je pritličje vedno označeno kot etaža #01).

Lokacija: 1 Rochor Canal Road

Zemljevid Singapurja

Nakupovalni center Sim Lim Square na zemljevidu Singapurja


Večji zemljevid Singapurja

Funan – Digitalife Mall

Funan Singapur

Funan Digitaife Mall Singapur

Nakupovalni center Funan je, tako kot Sim Lim Square, zelo priljubljen za nakup raznovrstne elektronske opreme. Cene v nakupovalnem centru Funan so morda nekoliko višje kot v nakupovalnem centru Sim Lim Square, a v manjših zasebnih trgovinah je navsezadnje vse odvisno od vaših pogajalskih sposobnosti. Večina trgovin v nakupovalnem centru Funan sprejema kreditne kartice in za plačilo z njimi vam, v nasprotju z nakupovalnim centrom Sim Lim Square, ne zaračunajo provizije. Morda so cene v nakupovalnem centru Funan zaradi tega višje, a so tudi trgovci nekoliko bolj pošteni kot v nakupovalnem centru Sim Lim Square.

Ena izmed najuglednejših trgovin v nakupovalnem centru Funan je Challenger (#06-00), ki jo najdete tudi v nekaterih drugih nakupovalnih centrih v Singapurju.

Lokacija: 109 North Bridge Road

Zemljevid Singapurja

Nakupovalni center Funan – Digitalife Mall na zemljevidu Singapurja


Večji zemljevid Singapurja

Far East Plaza

Far East Plaza v Singapurju

Far East Plaza Singapur

Če si v Singapurju zaželite najnovejši mobilni telefon, se odpravite v nakupovalni center Far East Plaza, kajti v njem je največja koncentracija trgovin, v katerih prodajajo odklenjene mobilne telefone brez pogodb z operaterji. Ugledne trgovine z mobilnimi telefoni v nakupovalnem centru Far East Plaza, v katerih prodajajo tudi izdelke proizvajalca Apple, so Mobile Square (#02-98), WhyMobile (#03-126) in Moby Shop (#03-76A).

Lokacija: 14 Scotts Road

 

Zemljevid Singapurja

Nakupovalni center Far East Plaza na zemljevidu Singapurja


Večji zemljevid Singapurja

Nakup fotografske opreme v Singapurju

V vseh zgoraj omenjenih nakupovalnih centrih je na voljo tudi bogata ponudba digitalnih fotoaparatov in videokamer, vendar je v njih le malo trgovin, specializiranih za fotografsko opremo. Če se s fotografijo resneje ukvarjate in razmišljate o nakupu novega zrcalno-refleksnega fotoaparata, objektiva ali ostale fotografske opreme, priporočamo trgovino Gope’s foto v nakupovalnem centru Tanglin (#3-10). Ta trgovina je zelo dobro založena s polprofesionalno in tudi profesionalno fotografsko opremo po zelo ugodnih cenah, prijazni prodajalci pa so strokovni, nevsiljivi in zelo veliko vedo o fotografski opremi.

Zemljevid Singapurja

Nakupovalni center Tanglin na zemljevidu Singapurja


Večji zemljevid Singapurja