Nakupovanje v Budimpešti

Nakupovalni center Arena Plaza v Budimpešti

Arena Plaza je največji nakupovalni center v Budimpešti

Hoteli Budimpešta >>

Budimpešta ni nakupovalni paradiž. Po padcu komunizma so se na nakupovalnih policah hitro znašli proizvodi priznanih zahodnih blagovnih znamk, na ulici Váci in aveniji Andrássy je vedno več prestižnih trgovin z oblačili in obutvijo, zgradili so moderne nakupovalne centre, a cene so vse prej kot ugodne. V Budimpešti je najbolje, da se omejite na nakup kakšnega spominka.

Če se nakupovanju (ali vsaj preverjanju cen) ne morete izogniti, imate najboljše možnosti za zapravljanje denarja na naslednjih krajih:

Ulica Váci

Na prestižni, za pešce rezervirani ulici Váci najdete številne trgovine s spominki in poslovalnice znanih mednarodnih trgovin z oblačili in obutvijo (C&A, Zara, Mango, Promod, Wolford, H&M, Humanic…). Na ulici Váci je tudi priljubljeni hotel Mercure Budapest City Center (nekdanji hotel Taverna).

Lokacija: Pešta V. Transport: metro M1 (Vörösmarty tér), M3 (Ferenciek tere), M2 (Deák Ferenc ter).

Nakupovalni centri

West-End City Center

West-End City Center je drugi največji nakupovalni center v Budimpešti. V njem je več kot 400 trgovin, med drugim Mediamarkt (elektronika), Match (supermarket), restavracije s hitro hrano in več kino dvoran. West-End City Center ima samo tri ozka in zelo dolga nadstropja, zato je nakupovanje v njem lahko utrujajoče. Če iz kleti bleščečega nakupovalnega središča West-End izstopite v temačen podhod pred njim, doživite enega izmed nepozabnih budimpeštanskih kontrastov. West-End je moderen, čist, poln bogatih meščanov, podhod pred njim pa temen, smrdeč, poln brezdomcev in trgovin s ponarejeno kozmetiko ter poceni kitajskimi oblačili. V isti zgradbi kot West-End City Center je med poslovnimi potniki priljubljen hotel Hilton Budapest WestEnd.

Lokacija: Pešta XIII, VI. Váci út 1-3. Transport: metro M3 (Nyugati pályaudvar), tramvaj 4, 6 (Nyugati pályaudvar). Pozor: Váci út ni Váci utca! Splet: www.westend.hu

Mammut I in Mammut II

Z mostom povezana nakupovalna centra Mammut I in Mammut II blizu nekdanjega Moskovskega trga, ki se zdaj imenuje Trge Szella Kalmana in grajskega griča sta prijetnejši od West-End City Centra. Nabor trgovin je zelo podoben kot v ostalih nakupovalnih središčih, je pa zato arhitektura prijaznejša. V kleti Mammuta I je Match (supermarket), v kleti Mammuta II Saturn (elektronika). V obeh zgradbah so kinodvorane, več restavracij in nekaj dragih, med premožnejšimi domačini priljubljenih nočnih klubov.

Lokacija: Budim II. Lövöház utca 2-6. Transport: metro M2 (Moszkva tér), tramvaj 4, 6 (Széna tér). Splet: www.mammut.hu

Arena Plaza

Arena plaza je eden izmed največjih nakupovalnih centerov v srednji Evropi. Na površini 180.000 kvadratnih metrov je 200 trgovin, številne restavracije, parkirišče za 2.800 avtomobilov, ogromen Tesco in trgovina s tehničnim blagom Electro World. V nakupovalnem centru Arena Plaza je tudi kino z 22 dvoranami in prvi kino IMAX na Madžarskem.

Lokacija: Pešta VIII, Kerepesí ut 9-11. Odprto: pon-sob 10:00-21:00, ned 10:00-19:00. Transport: metro M2 (Keleti Pályaudvar ali Stadionok). Splet: www.arenaplaza.hu

Ostali nakupovalni centri

V Budimpešti je še nekaj nakupovalnih centrov, ki so relativno daleč iz centra in turistom težje dostopni:

  • Árkád (Pešta X, Őrs vezér tere 25, končna postaja metroja M2)
  • Campona (Pešta XXII, XXII. Campona Bevásárlóközpont, Nagytétényi út 37-45, avtobus št. 3 (Nagytétény), www.campona.hu)
  • Duna Plaza (Pešta XIII, Váci út 178, metro M3 (Gyöngyösi út), www.dunaplaza.hu)
  • Europark (Pešta XIX, Üllöi út 201, metro M3 (Hátár út), www.europark.hu)
  • Mom Park (Budim XII, Alkotás út 53, tramvaj 59, 61, www.mompark.hu)
  • Pólus Center (Pešta XV, Szentmihályi út 131, avtobus “Pólus-Busz” z železniške postaje Keleti, www.polus.com)

Ikea

V Budimpešti sta dve Ikei. Ena je v Budaörsu, predmestju Budimpešte, kamor težko pridete brez svojega lastnega prevoza, druga na Örs vezér tére (končni postaji metroja M2).

Splet: www.ikea.hu

Vinoteke

Na ulici Váci je peščica vinotek, v katerih so cene neprimerno višje kot v ostalih delih mesta. Če imate čas, raje obiščite naslednje (cenejše) vinoteke:

Bortársaság

Veriga vinotek Bortársaság je odlično založena z madžarskimi in tujimi vini, cene so ugodne. V poslovalnici na Batthyány u. 59 vsako soboto od 14:00 do 17:00 ure organizirajo brezplačne degustacije vin. Prodajalci govorijo angleško. Na degustaciji vin smo bili večkrat, a so nam le enkrat v pokušino dali vino, ki je bilo dovolj dobro, da smo ga tudi kupili. Če imate priložnost se ne glede na navedeno na degustacijo vsekakor odpravite – trgovina je blizu glavnih znamenitosti na grajskem griču. Druga trgovina Bortársaság je v neposredni bližini bazilike sv. Štefana. Za informacije o lokacijah in delovnem času obiščite spletno stran Bortársaság.

In vino veritas

Vinoteka In vino veritas blizu prestižnega hotela Boscolo Budapest, Autograph Collection, je dobro založena z madžarskimi vini. Cene so veliko ugodnejše kot v vinotekah na glavnih turističnih ulicah.

Lokacija: Pešta VII, Dohány u. 58-62. Splet: www.borkereskedes.hu

Borház

Vinoteka Borház je manjša od Bortársaság in In vino veritas, izbira madžarskih vin pa je kljub temu pestra. Cene so nekoliko višje kot v prej omenjenih vinotekah, je pa Borház zato na priročni lokaciji blizu opere in trga Liszta Ferenca.

Lokacija: Pešta VI, Jókai tér 7. Transport: metro M1 (Oktogon ali Opera), tramvaj 4, 6 (Oktogon).