Nakupovanje v Dubaju

Gold Souk, Dubaj

Tržnica z zlatom Gold Souk v Dubaju

Hoteli Dubaj >>

Dubaj upravičeno slovi kot nakupovalna prestolnica Bližnjega vzhoda. V Dubaju je na desetine nakupovalnih centrov, v katerih se dobi proizvode z vsega sveta: od oblačil, obutve in nakita vrhunskih blagovnih znamk do najnovejših elektronskih naprav.

Čeprav Dubaj slovi kot drago mesto, v katerem uživajo predvsem bogataši, in zaradi tega tudi v supermodernih nakupovalnih centrih prevladuje blago višjega cenovnega razreda, lahko v Dubaju na svoj račun pridejo tudi lovci na ugodne nakupe.

Poleg nakupovalnih centrov je v Dubaju več arabskih tržnic ali sukov, na katerih se je treba obvezno pogajati za cene, saj je to neločljiv del arabske kulture. Odvisno od svojih pogajalskih sposobnosti in potrpljenja lahko na sukih sklenete odlične kupčije za tekstilne izdelke in nakit.

Gold Souk

Gold Souk ali tržnica z zlatom v Deiri je zagotovo najslavnejši suk v Dubaju. Na mestu, kjer stoji, so trgovci iz Indije in Irana z zlatom začeli trgovati že leta 1940.

Gold Souk je najbolje obiskati pozno popoldan oziroma zgodaj zvečer, ko prekipeva od življenja, osvetljene izložbe pa pričarajo vzdušje orientalske pravljice. Izbira nakita je izjemno bogata. Prevladuje zlato, dobi pa se tudi nakit iz ostalih plemenitih kovin, okrašen z diamanti, rubini, safirji in drugimi dragimi kamni. Ljubitelji nakita si morajo za obisk Gold Souka vzeti veliko časa, saj se v izložbah blešči na tisoče vrhunskih izdelkov.

Po nekaterih ocenah je na Gould Souku v vsakem trenutku okoli deset ton zlata, cene nakita pa se gibljejo glede na uradne dnevne cene zlata. Kdor se na Gould Souk odpravi po večjih nakupih, naj cene zlata preveri v dnevnih časopisih, da dobi orientacijo za trda pogajanja v trgovinah. Poleg teže zlata igra pomembno vlogo tudi umetniška vrednost nakita – bolj prefinjeno izdelan nakit je dražji od enostavnega.

Glede na količino zlata na Gold Souku izvajajo precej ostre varnostne ukrepe, a se po njem kljub temu radi potikajo tudi žeparji, tako da naj vas zlato ne zaslepi do te mere, da bi pozabili varovati svojo osebno lastnino.

Lokacija: ob in okoli Sikkat Al-Khail Rd, Deira. Odprto: od sobote do četrtka 10:00-22:00, petek 16:00-22:00.

Blizu Gold Souka je še ena slavna tržnica: Spice Souk, na kateri prevladujejo opojne začimbe iz Indije, Pakistana in drugod. Ljubitelji eksotične kulinarike lahko na Spice Souku obnovijo svoje domače zaloge eksotičnih začimb.

V Bur Dubaju na drugi strani Dubai Creeka pa stoji Textile Souk, tržnica s tekstilom. Na njej prodajajo blago in oblačila in tudi tu velja, da se je treba vljudno, vendar trdo in potrpežljivo pogajati za cene.

Nakupovalna središča v Dubaju

V Dubaju je na desetine prijetno klimatiziranih nakupovalnih središč, v katera pred neznosno vročino radi pobegnejo turisti in tudi domačini. Nakupovalna središča v Dubaju tako ne služijo zgolj nakupovanju, pač pa v njih poteka velik deli družabnega življenja. Poleg trgovin so v njih najrazličnejše restavracije in kavarne, akvariji (posebno zanimiv je akvarij v nakupovalnem središču Dubai Mall) in celo smučišče. Da, v nakupovalnem središču Mall of the Emirates v Dubaju si lahko kljub zunanji temperaturi čez štirideset stopinj Celzija privoščite popoldansko smuko.

Najbolj znana nakupovalna središča v Dubaju so:

Dubai Mall – Največje nakupovalno središče v Dubaju in trenutno tudi največje nakupovalno središče na svetu. Stoji v neposredni bližini najvišjega nebotičnika na svetu Burj Khalifa. V nakupovalnem središču Dubai Mall je okoli 900 trgovin, številne restavracije, kino dvorane, drsališče, akvarij in podvodni živalski vrt (v katerem se lahko potapljate z morskimi psi!). Splet: www.thedubaimall.com

Mercato – V nakupovalnem središču Mercato na Jumeriah Beach Road prevladujejo izdelki in okusi iz Italije, Francije in Španije, pa še zgrajeno je v evropskem renesančnem slogu. Poleg mediteranskih trgovin so v njem tudi trgovine znanih blagovnih znamk, kot so Virgin Megastore, Top Shop, Mango in Hugo Boss. Seveda tudi kavarn (na primer Starbucks), restavracij (na primer Bella Donna z balkonom, s katerega je čudovit razgled na morje) in kino dvoran v nakupovalnem središču Mercato v Dubaju ne manjka. Splet: www.mercatoshoppingmall.com

Mall of the Emirates – “Nakupovanje je šele začetek,” se glasi slogan tega izjemno priljubljenega nakupovalnega središča v Dubaju, ki je najbolj znano po enem izmed največjih pokritih smučišč na svetu. Da, v Mall of the Emirates si lahko tako rekoč sredi puščave privoščite smuko v idealnih zimskih razmerah. Sicer so v Mall of the Emirates trgovine vseh znanih blagovnih znamk, kavarne, restavracije in kino dvorane. Mall of the Emirates je povezan z razkošnim hotelom Kempinski Mall of the Emirates. V Mall of the Emirates se lahko odpeljete z metrojem. Splet: www.malloftheemirates.com

Deira City Centre – Deira City Centre je eno izmed najpopularnejših nakupovalnih središč v Dubaju, ne samo med turisti, pač pa tudi med domačini. Nakupovalno središče Deira City Centre stoji Deiri, v neposredni bližini postaje metroja Deira City Centre. V ogromnem nakupovalnem središču je množica trgovin, kavarn in restavracij vseh cenovnih razredov. Del nakupovalnega centra je rezerviran za trgovine z arabskim tekstilom in spominki. V istem kompleksu je priljubljen hotel s štirimi zvezdicami Pullman Dubai Deira City Centre.

Wafi Mall – Poleg trgovin Marks & Spencer in Goodies so v nakupovalnem središču Wafi Mall večinoma trgovine z vrhunskimi svetovnimi blagovnimi znamkami in dražje restavracije. Večina slednjih ima dovoljenje za prodajo alkohola. Nakupovalni center Wafi Mall je zgrajen v egiptovskem slogu. Splet: www.wafi.com