Nakupovanje v PekinguBooking.com

Malls of Oriental Plaza v Pekingu

Prestižno nakupovalno središče Malls of Oriental Plaza v Pekingu

Gigantska nakupovalna središča v Pekingu so polna oblačil, obutve, nakita, ur in elektronike vseh znanih svetovnih blagovnih znamk, cene pa so manj ugodne, kot bi pričakovali. To, da praktično vsa svetovna industrija svojo proizvodnjo zaradi cenene delovne sile seli na Kitajsko, je splošno znano. Logična posledica selitve bi morale biti nižje cene njihovih izdelkov na Kitajskem, a temu ni tako – cene marsikaterega izdelka so celo višje kot v zahodnoevropskih državah. Visoke cene izdelkov znanih blagovnih znamk na Kitajskem so posledica nezadržnega gospodarskega razvoja Kitajske, ob katerem je veliko število domačinov zelo obogatelo. Slednji si lahko privoščijo prestižne izdelke po prestižnih cenah in dokler bo temu tako, je malo verjetno, da bi Kitajska (spet) postala idealna država za poceni nakupe.Seveda vse trgovine v Pekingu niso drage. Mesto je preplavljeno z manjšimi nakupovalnimi centri in zasebnimi trgovinami, v katerih dobite vse, kar potrebujete, in še več tistega, česar ne potrebujete, po smešno nizkih cenah. Kakovost tega blaga je poglavje zase. Popotniki se v Pekingu lahko z zelo malo denarja oskrbite z enostavno popotniško garderobo za nadaljevanje potovanja, kdor išče bolj kakovostna oblačila, pa se mora sprijazniti z relativno visokimi cenami v sodobnih nakupovalnih središčih.Nenazadnje v Pekingu obstajajo tudi kraji, kjer se dobijo oblačila prestižnih blagovnih znamk po izjemno nizkih cenah. Ta oblačila seveda niso originalna. So boljši ali slabši ponaredki, s katerimi je Kitajska preplavljena. V teh trgovinah se je treba ostro pogajati za ceno in oblačila natančno pregledati, do zadnjega šiva. Če vas privlačijo tovrstne trgovine, obiščite Silk Market.

Ulica Wangfujing (王府井大街)

Ulica Wangfujing je nakupovalno središče Pekinga. Ob njej so nanizani veliki trgovski centri, v katerih je poleg množice najrazličnejših trgovin tudi veliko restavracij: od kitajskih restavracij do ameriških restavracij s hitro prehrano, kakršna je McDonald’s. Ulico Wangfujing je še posebej zanimivo obiskati zvečer, ko je razsvetljena z raznobarvnimi neonskimi napisi gigantskih dimenzij. Na ulici Wangfujing, rezervirani za pešce, je podnevi velika gneča, po 10. uri zvečer, ko zaprejo trgovine, pa se hitro izprazni.

Največje nakupovalno središče na ulici Wangfujing se imenuje The Malls at Oriental Plaza.

The Malls at Oriental Plaza (东方新天地 Dōngfāng Xīn Tiāndì)

The Malls at Oriental Plaza je eno izmed najprestižnejših nakupovalnih središč v Pekingu. V bleščečem labirintu nakupovalnega centra The Malls at Oriental Plaza domujejo vse najbolj znane svetovne blagovne znamke oblačil, obutve, nakita, ur in podobnega. Cene v tem nakupovalnem središču so visoke, a izbira je bogata in vabljiva. V kleti nakupovalnega središča je na desetine raznovrstnih restavracij: od kitajskih in japonskih do italijanskih.

The Malls at Oriental Plaza je v istem kompleksu stavb kot hotel Grand Hyatt Beijing, v katerem si lahko privoščite ene izmed najboljših slaščic v Pekingu ali pa se sprostite v prijetnem baru Red Moon.

Silk Market

Silk Market (tržnica s svilo) imenu navkljub s svilo nima prav nobene zveze. Silk Market je večnadstropno nakupovalno središče, v katerem prodajajo na tone ponarejenih oblačil, obutve in torbic vseh najbolj prestižnih svetovnih znamk. Prodajalci v tem nakupovalnem središču so vsiljivi. Neprestano kličejo za mimoidočimi: “Želite majico? Želite srajco? Želite torbico? Želite čevlje?” Če se pred trgovinicami oziroma stojnicami samo za trenutek zaustavite, pa vas mnogi zgrabijo za roko in poskušajo zvleči med svojo ponarejeno robo.

Na obešalnikih in policah se bleščijo obleke Armani, hlače Versace, majice Polo, torbice Louis Vuitton … Na prvi pogled dajejo vtis kakovostne izdelave, ob podrobnejšem pregledu pa smo v večini primerov odkrili več kot očitne napake. Blago slabe kakovosti, razpadajoči šivi, postrani zašiti gumbi … Veliko vztrajnosti je treba, da v nakupovalnem središču Silk Market najdete artikel, ki je dovolj kakovostno izdelan, da bi ga bili pripravljeni kupiti, potem pa se pravo garanje šele začne: pogajanje za ceno.

Prve cene, ki jih navajajo prodajalci, so astronomske. Za srajce na primer hočejo 850 CNY, potem pa takoj pristavijo, da vam dajo popust in ceno spustijo na 200 do 300 CNY. Takšen velik spust cene na večino nevednih turistov psihološko zelo dobro učinkuje, tako da brž sežejo v denarnico in odidejo misleč, da so sklenili dobro kupčijo. A mi smo se pogajali naprej. Cena srajce je počasi padla pod 100 CNY in ko smo na koncu rekli, da je kljub temu nočemo in smo stojnico zapustili, je prodajalka pritekla za nami in nam jo ponudila za 40 CNY, torej nekaj več kot 4 €. To je pa že kar ugodna cena, čeprav za ponaredek, mar ne?

Če se odločite za nakupovanje v nakupovalnem središču Silk Market torej imejte v mislih, da se realne cene srajc v tem nakupovalnem središču gibljejo nekje okoli 40-50 CNY. Hkrati pred nakupom oblačil, na katerih se na vidnih mestih bleščijo logotipi prestižnih blagovnih znamk, dvakrat premislite, ali jih res želite nositi, da vam ne bo nerodno, če vas bodo poznavalci originalnih oblačil na kakšni zabavi neusmiljeno razkrinkali.

Nanluoguxiang

Nanluoguxiang je obnovljena ulica, ki teče skozi tradicionalno naselje hutong blizu parka Beihai in jezera Houhai. Ulico so pred olimpijskimi igrami v Pekingu leta 2008 popolnoma obnovili in jo preuredili v turistično znamenitost, ki razen arhitekture nima kaj dosti skupnega s pravimi hutongi, v katerih živijo običajni prebivalci Pekinga. Nanluoguxiang je tako veliko bolj kot za tiste, ki si želijo odkrivati avtentične predele Pekinga, zanimiv za one, ki radi brskajo po trgovinah s kakovostnimi (a dragimi) kitajskimi spominki.

Več o hutongu Nanluoguxiang >>

Lokacija: Nanluoguxiang (kitajsko: 南锣鼓巷). Transport: metro linija 5, postaja Zhangzizhonglu, nato avtobus številka 118 (ali približno 1,5 kilometra hoda proti zahodu); metro linija 2, postaja Dongsishitiao, nato avtobus številka 118.