Narodna galerija v LondonuBooking.com

Narodna galerija v Londonu

Narodna galerija v Londonu

Narodna galerija v Londonu se ponaša z eno od največjih zbirk evropskih slik na svetu. Stalna zbirka vsebuje več kot 2300 slik, ustvarjenih od srednjega veka do zgodnjega 20. stoletja. V njej so zastopane vse glavne šole zahodnoevropskega slikarstva: od slikarjev pozne srednjeveške in renesančne Italije do francoskih impresionistov, vključno z zvenečimi imeni, kot so Ticijan, Monet, Velázquez, Rembrandt in Van Gogh.

Narodna galerija si od ustanovitve leta 1823 do danes prizadeva izpolnjevati cilje, ki so si jih zadali že ustanovitelji: ohranjati in skrbeti za nacionalno zbirko slik za naslednje generacije in javnosti omogočiti, da si jo ogledajo brezplačno. Vstop v Narodno galerijo v Londonu je brezplačen.

Narodna galerija leži na priročni lokaciji v središču Londona, na severni strani Trafalgarskega trga. Letno jo obišče več kot 4 milijone obiskovalcev z vsega sveta. Narodna galerija obiskovalcem poleg čudovite zbirke slik ponuja tudi obilo dodatnih dogodkov in dejavnosti: od začasnih razstav (za ogled katerih je običajno treba plačati) in delavnic do brezplačnih predavanj in podaljšanega delovnega časa ob petkih, ko je galerija odprta kar do devetih zvečer.

Pregled zbirke Narodne galerije v Londonu

13. do 15. stoletje

Najpomembnejši slikarji: Duccio, Uccello, van Eyck, Lippi, Mantegna, Botticelli, Dürer, Memling, Bellini

Večina ohranjenih slik iz poznega srednjega veka je verskih. Ustvarjene so bile za oltarje v cerkvah ali pobožne zasebnike. Mnoge imajo čudovita ozadja iz zlatih lističev. V 15. stoletju so postali pomembnejši portreti in prizori iz zgodovine starega veka ter mitologije. Na obravnavo verskih prizorov je vplival tudi realizem. Like so tako pogosto umestili v prepričljivo arhitekturno in naravno okolje. Tehnični napredek, na primer oljne barve, je omogočil bolj prefinjeno upodabljanje izrazov na obrazih in struktur površin.

16. stoletje

Najpomembnejši slikarji: Leonardo, Cranach, Michelangelo, Rafael, Holbein, Bruegel, Bronzino, Ticijan, Veronese

Največji slikarji iz tega obdobja so dosegli slavo, ki ni nikdar zamrla. Zlasti renesančni slikarji v Italiji so poskušali preseči umetniške dosežke stare Grčije in Rima. Visoko so bili cenjeni portretni slikarji. Motivi iz zgodovine starega veka in mitologije so postali skoraj tako pomembni, kot krščanski motivi. Slike so bile cenjene tako zaradi umetniških spretnosti avtorjev kakor tudi zaradi motivov. Pogosto so jih obešali v posebej za ta namen urejene galerije.

17. stoletje

Najpomembnejši slikarji: Caravaggio, Rubens, Poussin, Van Dyck, Velázquez, Claude, Rembrandt, Cuyp, Vermeer

Čeprav so nekateri umetniki iz tega obdobja navdih iskali v umetnosti iz preteklosti, so v svoja dela vedno vključili lastni stil, ki je lahko segal od razkošnega do preprostega. Verske motive so obravnavali na nov način, katerega namen je bil spodbujanje čustev občinstva. Na Nizozemskem so bili zelo priljubljeni specializirani slikarji tihožitij, pokrajin in prizorov iz vsakdanjega življenja: od elegantnih družabnih dogodkov do živahnih prizorov v krčmah.

18. do zgodnje 20. stoletje

Najpomembnejši slikarji: Canaletto, Goya, Turner, Constable, Ingres, Degas, Cézanne, Monet, Van Gogh

Umetniki so kljub temu, da se je izdelava veličastnih slik za cerkve in palače nadaljevala, vedno pogosteje slikali manjša dela, ki so jih razstavljali in s pomočjo trgovcev z umetniškimi deli prodajali javnosti. V 19. stoletju so se pojavila umetniška gibanja (ohlapna združenja umetnikov, ki so ustvarjali v podobnem stilu) in ideja samostojnega umetnika, ki se je upiral uradni umetnostni instituciji.

Kaj si ogledati v Narodni galeriji?

Povprečen obiskovalec Londona si vseh del v Narodni galeriji v Londonu ne more ogledati, po eni strani zaradi omejenega časa in po drugi strani zaradi tega, ker bi bil po takšnem ogledu vsakdo popolnoma izčrpan. Če si želite ogledati velik del galerije, priporočamo, da obisk razdelite na dva dneva. Vstop v galerijo je brezplačen in dva krajša obiska vas bosta veliko manj utrudila kot en celodnevni obisk.

Če imate zelo malo časa, razmislite o ogledu najpomembnejših del. V spletnem mestu Narodne galerije v Londonu je seznam 30 najpomembnejših del, izmed katerih lahko izberete tista, ki bi si jih radi ogledali.

Sicer v galeriji organizirajo tudi brezplačne vodene oglede in kratka predavanja. Vsak dan ob 11:30 in 14:30 organizirajo brezplačen enourni voden ogled galerije, med katerim predstavijo najpomembnejša dela iz stalne zbirke. Od petka do torka ob 16:00 organizirajo 10-minutna predavanja o posameznih slikah. Ob ponedeljkih, četrtkih in sobotah organizirajo predavanja v času kosila (13:00-13:45), osredotočena na posamezne slike ali obdobja. Natančne podatke o navedenih predavanjih poiščite v spletnem mestu Narodne galerije v Londonu.

Praktične informacije

Delovni čas

Narodna galerija v Londonu je odprta od sobote do četrtka od 10:00 do 18:00 ure, ob petkih pa od 10:00 do 21:00 ure.

Garderoba

Obiskovalcem je na voljo garderoba, kjer lahko pustijo obleke in torbe. Največja dovoljena velikost torb, s katerimi obiskovalci lahko vstopijo v zgradbo in jih pustijo v garderobi, je 43 x 66 cm. Večjih torb iz varnostnih razlogov ne sprejemajo. Otroške vozičke in večje torbe, v katerih je nujna medicinska oprema ali oprema za dojenčke, sprejmejo pod pogojem, da se lastniki strinjajo, da jih pred izhodom iz stavbe lahko pregledajo.

Hrana in pijača

V restavraciji National Dining Rooms v Narodni galeriji strežejo klasične regionalne jedi v elegantnem okolju.

Dopoldanski prigrizek, kosilo ali popoldanski čaj si lahko privoščite v kavarni National Café, kjer ponujajo sodobne evropske jedi.

V Espresso Baru se lahko ob dopoldanski kavi na zaslonih ArtStart mimogrede seznanite z najpomembnejšimi deli, ki so razstavljena v galeriji, in izdelate načrt obiska galerije.

Trgovine

V Narodni galeriji v Londonu so tri trgovine, v katerih prodajajo knjige na temo umetnosti in visoko kakovostna darila, povezana s slikami iz zbirke galerije. Obisk trgovin priporočamo tako navdušencem nad umetnostjo kot ostalim, ki bi v Londonu namesto poceni, kičastih spominkov kupili nekaj bolj spodobnega.

Stranišča

Razpravljati o straniščih ob predstavitvi Narodne galerije v Londonu morda ni najbolj primerno, a v mestu, kjer javnih stranišč ni ravno na pretek, je koristno namigniti, da lahko v Narodno galerijo, če ste v bližini, kadar koli skočite na osebni opravek. Slednje velja tudi za vse ostale brezplačne muzeje in galerije v Londonu.

Naslov

Trafalgar Square, London, WC2N 5DN.

Transport

Postaje metroja Piccadilly Circus (liniji Piccadilly in Bakerloo), Leicester Square (liniji Northern in Piccadilly, 200 metrov od galerije), Charing Cross (liniji Northern in Bakerloo, 250 metrov od galerije), Embankment (linije Northern, Bakerloo, District in Circle, 500 metrov od galerije). Najbližja postaja z dvigalom: Westminster (linije District, Circle in Jubilee).

Zemljevid Londona

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Trafalgar Square, London, WC2N 5DN{}photo.png{}Narodna galerija v Londonu” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]
Narodna galerija na zemljevidu Londona