Narodni muzej AngkorBooking.com


Narodni muzej Angkor v Siem Reapu

Narodni muzej Angkor

Verjetno se sprašujete, zakaj bi v Siem Reapu želeli obiskati muzej o Angkorju, če imate pravi Angkor pred nosom. To je sicer res in če ste časovno omejeni in se morate odločiti med obiskom Angkorja in muzeja Angkor, pojdite v prave templje. Kdor pa si želi o znamenitih templjih izvedeti kaj več, in to v prijetno klimatiziranem okolju, in si ogledati čudovite originale nekaterih kipov, kamnitih rezbarij in ostalega okrasja iz templjev (večina tistih, ki jih vidite v pragozdu, je seveda kopij), naj si le vzame uro ali dve za obisk Narodnega muzeja Angkor, ki leži v lepo obnovljeni kolonialni stavbi ob glavni cesti v templje Angkor.

Vstopnina v muzej stane 12 USD za odrasle in 6 USD za otroke. Fotografiranje v muzeju ni dovoljeno. Vse večje torbe in nahrbtnike je treba pustiti v garderobi. V dveh nadstropjih muzeja je osem galerij in nekaj prostorov, kjer predvajajo večpredstavnostne projekcije in filme. Kakovost slednjih ni ravno na vrhunskem nivoju, so pa zato kmerska umetniška dela toliko bolj osupljiva.

Galerija tisočih podob Bude

Ob vstopu v galerijo tisočih podob Bude so se nam naježile dlake na vratu. V tej galeriji je zbranih na stotine (nismo prepričani, da jih je zares 1000) kipov Bude, od majhnih, a izjemno umetelnih kipcev, do velikih kipov stoječega, ležečega in sedečega Bude iz različnih zgodovinskih obdobij. To je verjetno najbolj impresivna galerija v celotnem Narodnem muzeju Angkor.

Galerija A: kmerska civilizacija

Način vzpostavitve kmerskega imperija še vedno velja za zgodovinsko skrivnost. V tej galeriji so predstavljene številne zgodbe o razvoju tega izjemno močnega in bogatega kraljestva.

Galerija B: vera in verovanje

Vera in verovanje sta neposredno vplivala na življenje, delo in ustvarjanje prebivalcev starodavnega kmerskega imperija. V tej galeriji je predstavljen vpliv vere in verovanja na literarna, kiparska in arhitekturna dela.

Galerija C: veliki kmerski kralji

Iz zgodovine je mogoče razbrati, da so obstajali štirje posebno močni in pomembni kmerski kralji, pod vladavino katerih je kmerski imperij naravnost cvetel. V tej galeriji so predstavljeni najpomembnejši štirje in tudi ostali kmerski kralji.

Galerija D: Angkor Wat

Tempelj Angkor Wat je eden od najbolj čudovitih, skrivnostnih in veličastnih verskih kompleksov na svetu. Seveda ga je treba doživeti v živo, a če se v tej galeriji najprej poučite o njegovi zgodovini, razvoju in arhitekturi, ga boste še bolje razumeli.

Galerija E: Angkor Thom

V tej galeriji je predstavljen Angkor Thom, veliko glavno mesto kmerskega imperija, v katerem ni stala le množica arhitekturnih dosežkov, pač pa tudi tehnološko dovršeni sistemi, zaradi katerih je mesto lahko delovalo.

Galerija F: zgodba kamnov

Zapisi v kamnu predstavljajo eno od oken, skozi katero zgodovinarji lahko pogledajo v preteklost. V tej galeriji so predstavljeni najpomembnejši literarni, verski in ostali zapisi, ki razkrivajo življenje, verovanja in legende iz starodavnega kmerskega imperija.

Galerija G: stari kostumi

Starodavni kmerski kostumi, ki jih, izklesane v kamen, še danes lahko občudujemo v templjih Angkor, niso samo prvovrstna umetniška dela, pač pa simbolizirajo tudi družbeni status tistih, ki so jih nosili. V tej galeriji se lahko poučite o tem, kako iz kostumov razbrati družbeno hierarhijo.

Zemljevid Siem Reapa

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”13.36649,103.860068{}embassy.png{}Narodni muzej Angkor, Siem Reap” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Narodni muzej Angkor na zemljevidu Siem Reapa