Nočno življenje v PekinguBooking.com


Noč v Pekingu

Noč v Pekingu

Nočno življenje v Pekingu je pestro, a se vendarle ne more primerjati z nočnim življenjem v evropskih ali nekaterih drugih azijskih prestolnicah. Izbira barov in diskotek v Pekingu je velika, le malo pa je takšnih, ki jih odlikujejo posebno prijetno vzdušje, zabavni gostje, dobra glasba in izurjeni DJ-ji. Glede na bliskovit napredek, ki ga je v zadnjih letih doživela Kitajska, se zdi, da se tudi v barih in diskotekah vse vrti okoli denarja. Otroci novopečenih bogatašev najraje zahajajo v najdražje lokale, kjer lahko dokažejo, da imajo denarja na pretek – vzdušje in kakovost pijače ter glasbe je na drugem mestu. Ne glede na povedano nam je v Pekingu uspelo najti nekaj klubov in barov, ki se jih splača obiskati, in nekateri izmed njih niso med najdražjimi.

Sanlitun

Največja koncentracija nočnega dogajanja je v četrti Sanlitun, okoli prestižnega nakupovalnega središča Sanlitun Village. Če taksistom rečete, da hočete v bare na ulico Sanlitun, vas bodo po vsej verjetnosti odpeljali do ulice Sanlitun Lu, ki jo v angleščini imenujejo “Bar Street”. Ne pustite se zavesti kričečim neonskim lučem barov na ulici Sanlitun Lu in vsiljivim vratarjem, ki vas skušajo zvleči v prvi bar, mimo katerega greste. Bari na ulici Sanlitun Lu so večinoma dragi, vsi bolj ali manj enaki in nič kaj zabavni. Veliko boljši bari (na primer Pink, Shooters in Bar Blu) so na manjši ulici za stavbo 3-3 nakupovalnega središča Sanlitun Village. Ta ulica je hkrati veliko bolj avtentična – po njej so razpostavljene tipične kitajske stojnice, na katerih prodajajo cigarete najrazličnejših kitajskih znamk in ulične prigrizke za tiste, ki jih sredi ponočevanja nenadoma popade lakota.

Najpopularnejše diskoteke v Pekingu so v četrti Sanlitun (na primer China Doll) in pri severnem vhodu na Beijing Worker’s Stadium (na primer Vic’s in Mix), pet minut vožnje s taksijem od barov na ulici Sanlitun.

Velika koncentracija barov je tudi ob jezeru Houhai. Tu se lahko ob večerni pijači zabavate v prijetnem vzdušju na obali jezera.

Bar Blu

Z diskretno modro svetlobo osvetljen Bar Blu se ponaša z najprijetnejšo strešno teraso v zabaviščni četrti Sanlitun. Cene pijače so relativno ugodne, v baru je majhno, po polnoči prenatrpano plesišče. DJ, ki obvlada svoj posel, vrti mešanico najnovejših uspešnic in zaprašenih hitov iz 80. let, ob katerih se marsikdo le prizanesljivo nasmehne. Vsaj pol gostov v Baru Blu je tujcev.

Lokacija: Tongli Studios (4. nadstropje), ulica Sanlitun Bei Lu. Kitajsko: 朝阳区三里屯北路同里大厦四层

Bar Red Moon

Red Moon je eden izmed najprijetnejših barov v Pekingu. Dobra glasba, sodobna notranja oprema, diskretna osvetlitev in profesionalna postrežba pričarajo prijetno, sproščujoče vzdušje, kot se za bar v prestižnem hotelu s petimi zvezdicami Grand Hyatt Beijing spodobi. Cene so lokaciji in vzdušju primerno zasoljene, a ob našem obisku Pekinga so imeli v baru Red Moon promocijo, v okviru katere so gostom vsak dan med 17. in 20. uro ob naročilu enega koktajla drugega postregli brezplačno.

Bar Red Moon je v vsakem primeru odličen kraj za pobeg s hrupnih ulic Pekinga.

Lokacija: Grand Hyatt Beijing, 1 East Chang An Avenue, Dongcheng District. Kitajsko: 北京东方君悦大酒店, 东方广场, 东长安街1号, 中国北京市.

Blue Frog

Restavracijo in bar Blue Frog v tretjem nadstropju nakupovalnega centra Sanlitun Village radi obiščejo tisti, ki si želijo iz hrupnih barov četrti Sanlitun za trenutek pobegnili v lokal z bolj umirjenim vzdušjem. Poleti v baru Blue Frog mize razpostavijo tudi po prijetni terasi. Na koncu terase sta dve mizi s posebno udobnimi kavči – romantično vzdušje kvari edinole gigantski neonski znak trgovine Apple na stavbi nasproti lokala Blue Frog. Po drugi strani pa lahko, če imate s seboj telefon z WiFi dostopom ali prenosni računalnik, izkoristite nezaščiteno brezžično internetno povezavo te iste trgovine Apple.

Cene hrane in pijače v restavraciji in baru Blue Frog so precej visoke, saj je lokal priljubljen predvsem med v Pekingu živečimi zahodnjaki. Tudi na meniju so večinoma ameriške jedi: sendviči, hamburgerji, steaki, solate…

Lokacija: 4-3-1, 3F, S4 Tower, Village at Sanlitun, Sanlitun (nasproti trgovine Apple). Kitajsko: 三里屯路19号院4号楼3楼, 4-3-1.

China Doll

China Doll je priljubljena diskoteka v četrti Sanlitun. Vstop je brezplačen, cene pijače so sprejemljive, ozvočenje dobro, vrtijo v glavnem house glasbo. Okoli polnoči nas je na malem odru diskoteke China Doll presenetila plavolasa (verjetno ruska) striptizeta. Vsega seveda ni pokazala, a vseeno dovolj, da so se predvsem Kitajcem pošteno cedile sline.

Lokacija: Tongli Studios (drugo nadstropje), Sanlitun Bei Lu. Kitajsko: 朝阳区三里屯北路同里大厦二层.

Glen

V Pekingu lahko pridejo na svoj račun tudi ljubitelji škotskih viskijev. Na dolgem seznamu pijač v baru Glen so praktično vsi najboljši škotski viskiji single malt. Cene so visoke (v povprečju 80 CNY za kozarček viskija).

Bar Glen je urejen po vzoru podobnih viski barov v Tokiu, a deluje že rahlo utrujeno. To pomeni, da je pohištvo staro, v baru tako odmeva, da se je težko pogovarjati, zaradi slabega prezračevanja se gostje dušijo v cigaretnem dimu. A slednje podrobnosti vas po treh ali štirih viskijih, če si jih lahko privoščite, verjetno ne bodo več motile. Še posebej, če ste pravi ljubitelji najboljših škotskih single maltov.

Lokacija: 203 Taiyue Suites, 16 Sanlitun Nanlu, Sanlitun. Kitajsko: 三里屯南路16号,太悦203室.

Mix

Mix je ena izmed najbolj popularnih diskotek v Pekingu. Obiskuje jo v glavnem premožna pekinška mladina, ki v eni noči zapravi celo bogastvo. Ob pogledu na vozni park, parkiran pred diskoteko Mix, se ljubiteljem jeklenih konjičkov zvrti v glavi.

V diskoteki Mix povprečni DJ-i vrtijo v glavnem hip-hop glasbo. Obiskovalci diskoteke Mix so zelo mladi (v povprečju stari manj kot dvajset let), a po naših izkušnjah večina od njih relativno dobro govori angleško. To pa še ne pomeni, da boste v diskoteki Mix lahko spoznali nove prijatelje in prijateljice, kajti dobro ozvočenje v diskoteki Mix je obremenjeno do skrajnosti, tako da se je pogovarjati praktično nemogoče, razen na mali terasi za diskoteko.

Varnostniki v diskoteki Mix znajo biti rahlo zoprni, uslužbenci na straniščih ravno tako, saj od gostov na precej vsiljiv način skušajo izsiliti denar. Za vstop v diskoteko Mix je treba plačati 50 CNY (za ta denar v Pekingu dobite dobro večerjo v restavraciji srednjega cenovnega razreda). Vstopnina ne vključuje nobene pijače. Cene slednje so precej zasoljene.

Nasproti diskoteke Mix je podobna diskoteka Vics.

Lokacija: pri severnem vhodu na Delavski stadion (Beijing Worker’s Stadium), okrožje Chaoyang. Kitajsko: 俱乐部, 朝阳区工体北门内.

Pink

V mali bar Pink v zabaviščni četrti Sanlitun se predvsem ob koncih tedna nagnete množica zabave željnih domačinov in tujcev. Ob stenah bara Pink so razpostavljeni utrujeni sivi kavči, na majhnem plesišču se bleščita dva droga za striptiz, ob katerih se sredi noči in po preveliki količini zaužitega poceni alkohola včasih celo kaj dogaja.

Pink je odlična alternativa dragim barom v Pekingu. Pijača, vključno s koktajli, je tako poceni, da se človek začne spraševati, ali vanje mešajo pravi ali ponarejeni alkohol. Zaradi teh pomislekov smo v baru Pink raje naročali kitajsko pivo Tsingtao, ki je ravno tako veliko cenejše, kot drugod.

Lokacija: Sanlitun, poleg bara Shooters, nasproti zahodnega vhoda v stavbo 3-3. Kitajsko: 朝阳区三里屯3.3市场西门对面

Q Bar

Q Bar v nekaterih lokalnih vodnikih po Pekingu opevajo kot enega izmed najzabavnejših najprijetnejših, skratka najboljših v vseh pogledih. Na podlagi našega obiska se z njimi nikakor ne moremo strinjati.

Q Bar je majhen, ozvočenje slabo, DJ je bil ob našem obisku katastrofalen. Počutili smo se kot na tretjerazredni podstrešni zabavi v kakšni mali vasi daleč od civilizacije. Q Bar smo zapustili po petih minutah.

Seveda se nismo mogli otresti vprašanja, kako je mogoče, da Q Bar v lokalnih vodnikih vedno dobiva odlične ocene? Ali lastniki plačajo za pozitivne objave ali smo imeli preprosto smolo in smo Q Bar obiskali napačen večer? Če želite, preverite sami!

Lokacija: 6/F, Eastern Hotel, Sanlitun, križišče ulic Sanlitun Nanlu in Gongti Nanlu. Kitajsko: 三里屯南路和工体南路交接口, 朝阳医院东门逸羽酒店6层. Splet: www.qbarbeijing.com

Shooters

Bar Shooters poleg bara Pink je še en relativno poceni, a prijeten bar v zabaviščni četrti Sanlitun. Notranja oprema in gostje bara Shooters pričarajo boemsko vzdušje, ki rahlo spominja na znamenite kerte v Budimpešti. Cene pijače v baru Shooters so sprejemljive, v poznih večernih urah pa v njem pridejo na svoj račun tudi ljubitelji plesa.

Lokacija: Sanlitun, poleg bara Pink, nasproti zahodnega vhoda v stavbo 3-3.