Ocene hotelov, ki jim lahko zaupate – ali pa tudi ne

Hotel Mandarin Orchard, Singapur

Hotel Mandarin Orchard, Singapur

Internet je odlično orodje za iskanje sanjskih hotelskih sob po najugodnejših cenah. Mnogo spletnih mest za rezervacije hotelov popotnikom ponuja možnost, da objavijo ocene hotelov, v katerih so prenočevali, kar ostalim popotnikom pomaga pri izbiri hotela. Nekatere ocene hotelov so koristne, obstaja pa tudi množica izjemno pozitivnih ali izjemno negativnih ocen, pri katerih se je treba vprašati o njihovi iskrenosti.

TripAdvisor odstranil slogan

Najnovejši udarec za ugled spletnih mest, ki objavljajo ocene hotelov gostov, je odločitev spletnega giganta TripAdvisor, da odstrani slogan “Reviews you can trust” (Ocene, ki jim lahko zaupate) in ga nadomesti z bolj nevtralnim sloganom “Reviews from our community” (Ocene članov naše skupnosti). Pri podjetju TripAdvisor so v uradni izjavi za javnost zapisali, da odločitev temelji na dejstvu, da bi radi poudarili pomen spletne skupnosti v njihovem poslovnem modelu. A dejanski vzrok za odločitev je skoraj zagotovo drugje.

Splošno znano dejstvo je, da so nekateri lastniki hotelov objavljali izjemno dobre ocene svojih hotelov, nekateri gostje (ali konkurenti) pa izjemno slabe ocene istih hotelov, ker so jim iz različnih razlogov hoteli uničiti posel.

Milijoni izmišljenih in zavajajočih ocen hotelov

Po podatkih podjetja KwikChex.com, ki se ukvarja s spletnim ugledom, je skoraj 10 milijonov ocen v portalu TripAdvisor izmišljenih. TripAdvisor se je zaradi več tisoč pritožb lastnikov hotelov o izmišljenih in zavajajočih ocenah znašel v preiskavi Urada za oglaševalske standarde (Advertising Standards Authority – ASA).

Mnogo zavajajočih ocen hotelov, ki jih napišejo lastniki hotelov ali konkurenti, je namernih, obstaja pa tudi velik delež zavajajočih ocen hotelov, ki jih popolnoma nenamerno ustvarijo obiskovalci spletnih mest. Popotniki radi govorijo o hotelih, v katerih so prenočevali, a težava je v tem, da jih ocenjujejo s svojega lastnega, velikokrat izkrivljenega zornega kota.

Pri pisanju ocen hotelov je treba upoštevati standarde, ki jih lahko pričakujemo od hotela določene kategorije. Pisati o hotelu s tremi zvezdicami z vidika hotela s petimi zvezdicami ni pravično. A to se v portalu TripAdvisor in podobnih spletnih mestih vse prepogosto dogaja. Poslovni potniki na primer, navajeni udobja hotelov s petimi zvezdicami, ki se zaradi varčevalnih ukrepov podjetij naenkrat znajdejo v hotelu s tremi zvezdicami, pogosto napišejo porazne ocene hotelov s tremi zvezdicami, čeprav ponujajo vse, kar bi od hotelov te kategorije lahko pričakovali.

Nadalje, nekateri popotniki se razjezijo na recepciji, ker osebje ne govori dovolj dobro angleško ali ker njihova prijaznost ni v skladu s pričakovanji. Takoj zatem svoj gnev izlijejo v spletni portal TripAdvisor in hotel popolnoma raztrgajo, čeprav je soba dejansko zelo udobna.

Ocene hotelov, ki jih napišejo gostje, torej vedno berite s kančkom nezaupanja in jih primerjajte z ocenami, napisanimi v drugih, zanesljivejših virih. Ocene hotelov, ki jih objavljamo v našem spletnem mestu, pišejo izključno naši avtorji in izključno za hotele, ki so juh tudi dejansko preizkusili. Pri tem strogo upoštevajo standarde, ki jih lahko pričakujejo od hotela določene kategorije.