Oddana prtljaga na letalu

Pri pripravi prtljage za potovanje z letalom upoštevajte, da so letališki delavci vse prej kot nežni

Pri pripravi prtljage za potovanje z letalom upoštevajte, da so letališki delavci vse prej kot nežni

Priprava prtljage

Prtljago, ki jo boste oddali pri prijavi na let, dobro pripravite na obremenitve, ki jih bo deležna med potovanjem. Upoštevajte, da bo prtljaga potovala po tekočih trakovih in da jo bodo premetavali vse kaj drugega kot nežni letališki delavci in nakladalni stroji.

Če boste v oddano prtljago zapakirali steklenice (tekočin, razen redkih izjem, v ročni prtljagi ne smete več prenašati), poskrbite za to, da bodo dobro zaščitene z oblačili ali drugimi mehkimi predmeti in da se v kovčku ali nahrbtniku ne bodo premetavale.

Prtljago označite s svojimi podatki (ime, priimek, naslov, telefonska številka, naslov e-pošte), vendar po možnosti tako, da ne bodo preveč bodli v oči. Potniki, ki jih skrbi varovanje zasebnosti, na prtljago ne napišejo svojega poštnega naslova, pač pa le ime, priimek, telefonsko številko in/ali naslov e-pošte. Glede na to, da zunanje oznake na prtljagi med prevozom lahko odpadejo, jo s svojimi podatki označite tudi na notranji strani.

Odstranite vse stare oznake s prejšnjih potovanj.

Prtljago zaklenite, razen, če potujete v ZDA. Od 1. januarja 2003 v ZDA izvajajo nova pravila o prijavljeni prtljagi potnikov. Ameriška uprava za varnost prometa (TSA) svetuje, da potniki oddane prtljage ne zaklepajo, ker je poleg elektronske kontrole prtljage včasih potrebna tudi fizična kontrola. Če je vaša prtljaga zaklenjena, jo bodo ameriški varnostniki po potrebi odprli na silo, vanjo vstavili obvestilo o opravljenem varnostnem pregledu in jo zapečatili s pečatom, ki ga ni mogoče odstraniti brez vidne poškodbe. V tem primeru nimate pravice do povračila stroškov za morebitne poškodbe, ki jih varnostniki povzročijo pri nasilnem odpiranju prtljage. Če želite oddano prtljago na potovanjih v/iz ZDA kljub temu zakleniti, lahko uporabite posebne ključavnice, ki jih varnostniki na letališčih v ZDA lahko brez poškodb odklenejo z univerzalnimi ključi.

S prtljage odstranite vse pasove ali druge ovire, zaradi katerih bi se lahko med transportom po tekočem traku zataknila ali poškodovala (posebej to velja za nahrbtnike).

V prijavljeni prtljagi ne nosite občutljivih, lomljivih in pomembnih predmetov.

Denar, fotoaparate, kamere, prenosne telefonske aparate, prenosne računalnike, zdravila, dokumente, ključe in podobno vedno vzamite s seboj kot ročno prtljago.

Teža prtljage

Na lete v ekonomskem razredu lahko v splošnem vzamete 20 kg oddane prtljage, v poslovnem razredu 30 kg in v prvem razredu 40 kg. Če ste dosegli višji status v okviru katerega izmed programov zvestobe letalskih potnikov, lahko načeloma tudi na lete v ekonomskem razredu vzamete več prtljage.

Leti v/iz ZDA

Za lete v/iz ZDA velja kosovni sistem, kar pomeni, da lahko ob prijavi na let oddate dva kosa prtljage, pri čemer seštevek vseh mer posameznega kosa prtljage ne sme presegati 158 cm, teža posameznega kosa pa je omejena na 32 kg.

Dodatne omejitve

V nekaterih državah velja posebna zakonodaja o varnosti in zdravju pri delu, zaradi česar je masa posameznega kosa oddane prtljage v vsakem primeru omejena na 32 kg. Navedene države so na primer Avstralija, Nova Zelandija, Južna Afrika, Šrilanka, Združeni arabski emirati in Združeno kraljestvo.