Ogled Singapurja peš: od kolonialnih začetkov do 21. stoletjaBooking.com


Singapurska reka

Hotel Fullerton ob singapurski reki

Tokrat predstavljamo zanimiv sprehod po Singapurju (približno 4 kilometre), ki vas popelje od začetkov te nekdanje angleške kolonije do najnovejših dosežkov supermoderne arhitekture 21. stoletja.

Sprehod se začne na postaji podzemne železnice Raffles Place v osrčju finančnega središča Singapurja. Od tu se podajte do parka Merlion ob singapurski reki, kjer stoji znameniti kip po imenu Merilon: pol riba, pol lev, ki skozi svoj gobec neumorno bruha vodo. Čeprav Singapur (Singapura) v Malajščini pomeni mesto levov, jih na tem koncu zemeljske oble nikoli ni bilo. Legenda pač pravi, da je eden od prvih raziskovalcev, ki je pristal v Singapurju, videl zver, podobno levu, in od tod tudi ime ter današnji simbol Singapurja.

Po obveznem fotografiranju z Merlionom se odpravite do Fullertonove stavbe, ki je danes razkošen hotel Fullerton s petimi zvezdicami, nekoč pa je na tem mestu stala Fullertonova trdnjava, ki so jo zgradili leta 1829 za obrambo mesta pred napadi z morja. Leta 1843 so trdnjavo razširili. V Fullertonovi stavbi, imenovani po Siru Robertu Fullertonu, prvemu guvernerju Ožinskih naselij (Straits Settlements), je bila nekoč pošta in Singapurski mestni klub, v zadnjih dneh pred britansko predajo pa so jo preuredili v bolnišnico. Po razglasitvi neodvisnosti Singapurja je bila v njej spet pošta in več vladnih uradov, 1. januarja 2001 pa je postala razkošen hotel Fullerton.

Od hotela Fullerton se sprehodite po nabrežju singapurske reke, imenovanem Boat Quay, ob katerem so nanizane številne restavracije in bari, v katerih ponujajo raznovrstne azijske jedi in predvsem morsko hrano. Ribe in rake, ki si jih želite na krožniku, lahko izberete kar žive iz akvarijev. Na tak način zagotavljajo, da so morske kreature zares sveže.

Singapursko reko prečkajte preko belega Elginovega mosta in se po drugem bregu podajte nazaj proti jugu. S tega brega se odpira lep pogled na Boat Quay in nebotičnike singapurskega finančnega središča, na levi strani pa boste videli nenavadno stavbo, ki jo v Singapurju zaradi njene oblike imenujejo kar NLP. V njej je singapursko vrhovno sodišče. Kmalu boste prispeli do mesta, kjer naj bi pristal prvi Anglež v Singapurju, Sir Stamford Raffles. Mesto obeležuje bel kip tega angleškega kolonizatorja, ki naj bi Singapur iz ribiške vasi pomagal preoblikovati v sodobno trgovsko-finančno metropolo, kakršna je danes. Resnici na ljubo je zgodba o ribiški vasi nekoliko privlečena za lase, saj je dobro znano, da je bil Singapur že v 14. stoletju živahno trgovsko središče.

Nadaljevanje poti vas pripelje na mesto, od koder se odpira lep pogled na hotel Fullerton in Cavenaghov most. Od tu se skozi podhod odpravite naprej v park Esplanade in kmalu boste zagledali zelo nenavadno stavbo z nazobčano streho, ki spominja na lupino tropskega sadja durian. To je Esplanade: singapurske koncertne in gledališke dvorane, ki se jih je zaradi oblike strehe prijel vzdevek durian.

Če ste na tem mestu preveč utrujeni, lahko skozi Esplanade poniknete v prijetno ohlajeno podzemlje in poiščete postajo podzemne železnice. Če imate še nekaj energije, pa lahko pot ob obali nadaljujete do Helixovega mostu, ki vas pripelje do hotela in igralnice Marina Bay Sands. To je eden izmed najnovejših arhitekturnih dosežkov Singapurja. Vrh treh stolpov hotela povezuje ploščad, na kateri je razgledna terasa, kavarne in celo bazen. Vstop na ploščad je za goste hotela brezplačen, ostali morajo kupiti vstopnico. Kopanje v bazenu je dovoljeno le za goste hotela.

Pod hotelom Marina Bay Sands je postaja podzemne železnice Bayfront, s katere se lahko odpeljete na druge konce Singapurja.

Zemljevid Singapurja

Zemljevid poti ogleda Singapurja


Ogled Singapurja: od kolonialnih začetkov do 21. stoletja na večjem zemljevidu

Fotografije Singapurja

Fotografije znamenitosti ob singapurski reki

[nggallery id=23]