Olimpijski PekingBooking.com

Znameniti stadion "ptičje gnezdo" v Pekingu

Znameniti stadion “ptičje gnezdo” v Pekingu

Olimpijski park Olympic Green, ki so ga zgradili za Olimpijske igre 2008 v Pekingu, je postal svojevrstna turistična znamenitost Pekinga, vredna obiska. V olimpijskem parku stoji nekaj osupljivih arhitekturnih dosežkov, izmed katerih izstopata nacionalni stadion (znan po imenu Ptičje gnezdo) in nacionalni center vodnih športov (znan po imenu Vodna kocka).

Do olimpijskega parka se lahko pripeljete z metrojem, a je treba večkrat prestopiti, tako da pot iz centra Pekinga do olimpijskega parka traja najmanj 45 minut. Nacionalni stadion in nacionalni center vodnih športov sta še posebej zanimiva zvečer, ko se kopata v svetlobi žarometov. A v olimpijski park se ne podajajte prepozno – žaromete ugasnejo kmalu po tem, ko se popolnoma stemni! Olimpijski park je tako najbolje obiskati ob sončnem zahodu in počakati, da prižgejo luči.

Nacionalni stadion (Ptičje gnezdo)

Ptičje gnezdo je bilo osrednje prizorišče Olimpijskih iger v Pekingu 2008. Od oktobra 2008 naprej je stadion na ogled kot turistična znamenitost Pekinga, seveda pa ga še vedno uporabljajo tudi za organizacijo športnih dogodkov.

Ptičje gnezdo sta zasnovala švicarska arhitekta Jacques Herzog in Pierre de Meuron v sodelovanju s kitajskim arhitektom Li Xinggangom in drugimi. Podobo ptičjega gnezda so pričarali na silno enostaven način: kovinske konstrukcije stadiona niso prekrili z nobenimi oblogami. Tako daje stadion vtis gigantskega ptičjega gnezda s površino 258.000 kvadratnih metrov in prostorom za 80.000 stalnih in 11.000 začasnih sedežev. Najvišja točka stadiona se dviga 68,5 metrov nad tlemi. Stadion je prekrit s tankim, prosojnim filmom, ki notranjost stadiona ščiti pred dežjem in hkrati prepušča dovolj dnevne svetlobe.

Nacionalni center vodnih športov (Vodna kocka)

Poleg nacionalnega stadiona v Pekingu ali Ptičjega gnezda stoji Vodna kocka, še en vrhunski dosežek sodobne arhitekture. Nacionalni center vodnih športov v Pekingu ali Vodno kocko je načrtoval konzorcij, sestavljen iz avstralskih, mednarodnih in kitajskih podjetij. Kitajci so se v skladu s tradicionalnim verovanjem, da je zemlja pravokotna, nebesa pa okrogla, zavzemali za pravokotno obliko Vodne kocke. Tako bi se idealno ujemala z ovalnim Ptičjim gnezdom. Avstralski arhitekti pa so prispevali idejo o prekritju vodne kocke z zaobljenimi “mehurčki”, ki simbolizirajo vodo.

Vodno kocko podpira jeklena konstrukcija, na katero je nameščenih več kot 100.000 kvadratnih metrov materiala ETFE (etilen tetrafluoroetilen), samo 0,2 mm debele plastike, ki v notranjost stavbe prepušča veliko več svetlobe, kot bi jo prepuščalo steklo. Poleg tega material ETFE Vodni kocki daje poseben čar, posebej ponoči, ko je razsvetljena z reflektorji. Vodna kocka v Pekingu ni edina stavba na svetu, prevlečena z ETFE. Isti material so na primer uporabili za prekritje stadiona Allianz Arena v Münchnu.

Vodna kocka v dnevni svetlobi ni posebej lepa. Ob našem obisku se nam je zdelo, da so njeni znameniti “vodni mehurčki” potrebni čiščenja, saj so bili umazano bele barve. A zvečer, ko Vodno kocko razsvetlijo modri žarometi, le-ta zasije v popolnoma drugačni luči. Večerni pogled na Vodno kocko in Ptičje gnezdo v ozadju je fantastičen in daje vtis, kot bi se znašli v znanstvenofantastičnem filmu.

Lokacija: Park Olympic Green (kitajsko: 北京奧林匹克公園). Transport: metro, linija 8, postaja Olympic Green.