Otok Bantayan, Filipini

Alice Beach na otoku Bantayan na Filipinih

Alice Beach na otoku Bantayan na Filipinih

Hoteli Bantayan >>

Otok Bantayan je majhen, približno 10 kilometrov širok in 16 kilometrov dolg otok na severozahodni strani veliko večjega otoka Cebu na Filipinih. Geografsko je Bantayan v središču Filipinov. Okoli otoka Bantayan je več manjših, večinoma nenaseljenih otokov.

Na otoku Bantayan na Filipinih so do nedavnega živeli le domačini, (tuji) turisti ga niso obiskovali in zanj niti niso vedeli. V zadnjih nekaj letih pa so se med popotniki po vsem svetu začele bliskovito širiti novice o romantičnih belih plažah in čudovitih sončnih vzhodih in zahodih na mirnem filipinskem otoku Bantayan, tako da se je turistična industrija na Bantayanu začela pospešeno razvijati.

To za zdaj ne pomeni, da Bantayan postaja novi Boracay, in verjetno se do te mere iz enega samega razloga nikoli ne bo razvil. Prečudovita Bela plaža na otoku Boracay se pač ne more primerjati z nobeno drugo plažo na Filipinih, v Aziji, morda na svetu. Plaže na otoku Bantayan so manjše in skromnejše v primerjavi z otokom Boracay, a še vedno stokrat lepše od katere koli plaže v Sredozemlju.

Bantayan je zaspan otok, na katerem ni nobenih velikih mednarodnih hotelov. Blizu vasi Santa Fe, kamor vozijo trajekti z otoka Cebu, je le nekaj majhnih letovišč. Večina prenočišč je v bungalovih različnih kategorij in cen. Na otoku Bantayan tudi ni nakupovalnih središč, kinodvoran ali diskotek. V vasi Santa Fe je peščica restavracij in majhnih barov, v nekaterih naseljih bungalovov imajo ob petkih in sobotah živo glasbo, po vasi Santa Fe in okolici je raztresenih nekaj karaoke barov in to je, kar se večerne zabave tiče, bolj ali manj vse. Bantayan ni otok za ljubitelje divjega nočnega življenja. Ti naj se odpravijo na Boracay. Bantayan je otok za tiste, ki si želijo predvsem miru. A to ne pomeni, da morate na otoku Bantayan ves čas ležati na plaži.

V vasi Santa Fe si lahko izposodite motor in se z njim odpravite po otoku. Po izpitu in osebnih dokumentih vas verjetno ne bodo spraševali, saj pravijo, da z otoka Bantayan še nihče ni pobegnil, je pa marsikdo ostal. Bantayan je majhen, tako da ga lahko z motorjem prevozite v enem dnevu. Asfaltirana cesta, ki na južni strani otoka teče v smeri vzhod-zahod, povezuje Santa Fe in Bantayan Town, glavno mesto otoka Bantayan. To je živahno mestece z zanimivo centralno tržnico, staro kamnito cerkvijo in prijetnim parkom pred njo. Od tu se lahko po asfaltirani cesti odpeljete do severne konice otoka, kjer je naselje Madridejos. Kdor si želi zanimivejše izkušnje, pa naj se okoli otoka Bantayan poda po makadamskih cestah ob obali. Te ceste tečejo mimo samotnih plaž in skozi majhne ribiške vasi, v katere belci ne zaidejo pogosto, tako da vas bodo otroci pozdravljali kot največjo atrakcijo. Hkrati si boste lahko ogledali, kako teče življenje v teh malih filipinskih naseljih, praktično odrezanih od razvitega sveta.

Okoli otoka Bantayan je več manjših otokov, ki se jih da obiskati s čolnom. Cena celodnevnega najema čolna se giblje okoli 900 pesosov (15 evrov). Za enodnevne izlete je priljubljen Virgin Island (Deviški otok). Virgin Island je v zasebni lasti, tako da je treba za obisk otoka plačati vstopnino (300 pesosov, tj. 5 € na čoln). Na otoku je majhna, a čudovita plaža, in žar, na katerem si lahko obiskovalci pripravijo hrano (oziroma jim jo pripravijo vodniki čolnov). Na otoku je tudi miniaturna trgovina, v kateri lahko kupite brezalkoholne pijače in pivo.

Domačini trdijo, da je okoli otoka bogato podvodno življenje in se zaradi tega splača najeti masko in plavuti. To smo storili, a žal ugotovili, da se podvodno življenje na tem otoku ne more primerjati s podvodnim življenjem v Maleziji in na nekaterih drugih filipinskih otokih. Korale so večinoma mrtve in tropskih rib je bore malo. Se je pa zato toliko bolj prijetno brez maske namakati v kristalno čistem, toplem morju.

Elektrika na otoku Bantayan

Oskrba z električno energijo na otoku Bantayan se je v zadnjih letih občutno izboljšala, vendar se ob večerih še vedno lahko zgodi, da se ves otok za nekaj časa pogrezne v temo. Električni mrki, ki jih domačini imenujejo “brown-outs”, so na Filipinih pogosti. Do njih prihaja zaradi preobremenitve električnega omrežja, do katere pride ponavadi ob večerih, ko domačini začnejo prižigati luči, klimatske naprave, mikrovalovne pečice in podobno. Električni mrki na otoku Bantayan običajno trajajo manj kot eno uro.

Zaradi električnih mrkov je nujna oprema na otoku Bantayan kakovostna žepna svetilka. Če do električnega mrka pride med tem, ko sedite v restavraciji, ne skrbite. Osebje bo poskrbelo za romantično večerjo ob svečah. Če pa do mrka pride med tem, ko se po cesti skozi gozd vračate v svoje bungalove, ste brez žepne svetilke v težavah. Težko si je predstavljati črno temo, ki nastane, ko na otoku ugasnejo čisto vse luči.