Kolesarjenje po Parizu

Pariz ima sistem izposoje koles

Pariz je eno od prvih mest, v katerih so uvedli izposojo koles.

Hoteli Pariz >>

Po Parizu se lahko enostavno, hitro in poceni prevažate s kolesi Vélib’ – domiselno storitvijo, ki je v trenutku postala izredno priljubljena tako med domačini kot tudi med turisti.

Po središču mesta so na vsakih 300 metrov postavljene postaje s kolesi in elektronskimi terminali, s pomočjo katerih jih lahko najamete.

Uporaba storitve je preprosta: na terminalu (meni je tudi v angleščini) se prijavite za uporabo storitve. Za turiste sta zanimivi predvsem enodnevna naročnina (1,70 €) in 7-dnevna naročnina (8 €). Za aktivacijo naročnine potrebujete bančno kartico, ki jo vstavite v terminal. Na bančnem računu vam bodo kot varnostni depozit (za primer, da kolesa ne vrnete ali da ga pokvarite) blokirali 150 €, ki vam jih seveda v primeru, da storitev uporabljate po pravilih, ne bodo zaračunali.

Potem, ko se prijavite na storitev, izberete kolo in se odpeljete. Če kolo na katero koli postajo vrnete v roku pol ure, je uporaba brezplačna. Če je postaja, na kateri želite vrniti kolo, polna, se prijavite v sistem, poveste, da želite vrniti kolo, in na ta način dobite 15 minut dodatnega časa, da poiščete prosto postajo.

OPOZORILO: nekateri popotniki, s katerimi smo se pogovarjali, niso dobro razumeli pogojev uporabe koles in so mislili, da najem kolesa za en dan stane 1,70 €. To ni res! Ločevati je treba med naročnino (1,70 € za en dan) in uporabo (glede na trajanje) kolesa. Naročnina vam daje zgolj pravico do uporabe, uporaba pa se dodatno zaračunava po naslednjem ceniku (najnovejše cene in pogoje obvezno preverite v spletnem mestu Vélib’ ali na kraju samem v Parizu):

 •  prvih 30 minut: brezplačno
 •  do 1 ure: 1 €
 • do 1 ure in pol: 2 €
 • do 2 ur: 4 €

Primeri:

 • uporaba kolesa 20 minut: brezplačno
 •  uporaba kolesa 50 minut: 1 €
 •  uporaba kolesa 1 uro in 15 minut: 2 €

Bistvo storitve je torej v tem, da Vélib’ vzpodbuja čim krajšo enkratno uporabo kolesa (manj kot pol ure), torej zgolj za prevoz od točke A do točke B. Upravljavci storitve Vélib’ ne želijo, da bi isto kolo uporabljali po ves dan, pač pa, da kolesa neprestano krožijo med uporabniki. Storitev v Parizu odlično deluje. Ulice so vedno polne domačinov in turistov na Vélibovih kolesih, postaje so razpostavljene na strateških mestih, kolesa so vedno na razpolago. Po uspešnem preizkusu storitve Vélib’ lahko zaključimo, da je kolesarjenje po Parizu zanimiva, poceni, zdrava, okolju prijazna in zabavna alternativa mestnemu potniškemu prometu.

Koristni namigi

 • kolesa Vélib’ uporabljajte za kratke vožnje (manj kot 30 minut) – na ta način boste za 24-urno uporabo storitve plačali samo 1,70 €
 • preden najamete kolo, preverite pnevmatike, luči, zavore, sedež, zvonec, pedala in košaro
 •  prepričajte se, da kolo po uporabi pravilno vrnete in zaklenete (pisk in zelena luč na postaji, kamor vrnete kolo)
 •  dodatne informacije o storitvi in najnovejši ceniki: uradno spletno mesto Vélib’