Park Beihai, PekingBooking.com


Park Beihai, Peking

Park Beihai, Peking

Park Beihai je eden izmed največjih in najbolje ohranjenih imperialnih vrtov na Kitajskem z več kot tisočletno zgodovino. Park Beihai leži v središču Pekinga in je priljubljeno zbirališče domačinov, ki zgodaj zjutraj v njem trenirajo taiči, karate, sabljanje in ples ali pa se zabavajo ob raznovrstnih kitajskih igrah.

Žadov otok in Bela dagoba

Park Beihai pokriva približno 0,71 kvadratnega kilometra, a več kot polovico površine zavzema jezero, po katerem se lahko popeljete z najetim čolnom. Najbolj vpadljiva značilnost parka Beihai je Žadov otok, na vrhu katerega stoji 35,9 metrov visoka Bela dagoba. Slednjo so najprej zgradili leta 1651 na mestu, kjer je Kublaj Kan sprejel Marka Pola. Današnja dagoba je novejša, ker jo je dvakrat uničil potres. Žadov otok je s kopnim povezan z mostom. Izpred vznožja dagobe na vrhu otoka se odpira lep pogled na jezero, Prepovedano mesto in nekatere dele sodobnega Pekinga.

Stena devetih zmajev

Posebej zanimiv je tudi severni del parka Beihai, kjer v majhnih, a lepo urejenih vrtovih, stoji nekaj čudovitih templjev, stolpov in paviljonov. Na severozahodnem koncu stoji posebej znamenita Stena devetih zmajev. Zgradili so jo leta 1756, dolga je 27 metrov, visoka 6,65 metra in debela 1,42 metra. Obložena je s 424 keramičnimi ploščicami v sedmih barvah, na katerih je – kot pove ime – upodobljenih devet ogromnih kitajskih zmajev.

Lokacija: Park Beihai (angleško: Beihai Park; kitajsko: 北海; pinyin: Běihǎi). Tranport: avtobusi 101, 103, 109 ali 846 ustavijo pri južnem vhodu, avtobusi 13, 118 in 810 ustavijo pri severnem vhodu v park.