Park Zhonshan, PekingBooking.com

Park Zhonshan, Peking

Park Zhonshan, Peking

Park Zhongshan na zahodni strani Prepovedanega mesta (vhod v park je na zahodni strani Vrat nebeškega miru) velja za enega izmed najbolje urejenih, najčistejših in najprijetnejših v Pekingu. Zadnji del parka meji na vodni jarek Prepovedanega mesta.

Park Zhongshan nas kljub svojemu slovesu ni navdušil. Res je čist in lepo urejen, a hkrati daje občutek sterilnosti. Paviljoni niso nič posebnega in tudi s stališča krajinskega oblikovanja je park Zhongshan pod povprečjem.

Na severni strani parka (ob vodnem jarku Prepovedanega mesta) pa smo navsezadnje naleteli na dogodek, zaradi katerega se je obisk parka Zhongshan več kot izplačal. V prijetni senci na klopeh ob vodnem jarku se je trlo domačinov, večinoma starejših od petinpetdeset let. Nekateri so se živahno pogovarjali, drugi rahlo nervozno pogledovali okoli sebe, vsi po vrsti pa so imeli pred seboj kose papirja s kitajskimi pismenkami. Na kosih papirja so bili opisi njihovih še neporočenih otrok. Domačini so se zbrali v parku, da bi svojim otrokom pomagali najti idealnega partnerja. Na kose papirja so tako napisali podrobne opise svojih otrok in če se je opis katerim izmed ostalih staršev zdel zanimiv, so se pogovorili in morda izmenjali številke mobilnih telefonov. Izjemno zanimiv dogodek, ki se nam je za vedno vtisnil v popotniški spomin.

Lokacija: Park Zhongshan (angleško: Zhongshan Park; kitajsko: 中山公园; pinyin: Zhōngshāngōngyuán). Transport: metro linija 1, postaja Tian’anmen West (kitajsko: 天安门西).