PekingBooking.com

Peking

Peking

Peking, prestolnica Ljudske republike Kitajske z okoli dvajsetimi milijoni prebivalcev, je mesto, ki radovednim popotnikom ponuja veliko več od znamenitega Prepovedanega mesta, gigantskega Trga nebeškega miru, čudovitih parkov, templjev in palač.

Peking je pred olimpijskimi igrami leta 2008 dobil popolnoma novo podobo, ki spominja na moderne evropske ali ameriške prestolnice. Sodoben terminal 3 letališča Peking je največja stavba na svetu, večja od vseh terminalov londonskega letališča Heathrow skupaj. Peking ima sodoben, čist in učinkovit sistem podzemne železnice. Ob brezhibno urejenih avenijah v poslovnem središču Pekinga so zrasli novi, v bleščeče steklo odeti nebotičniki. Razkošni hoteli s petimi zvezdicami rastejo kot gobe po dežju. Množijo se prestižne restavracije in bari, v katerih zlahka zapravite malo bogastvo. Slednje niso namenjene zgolj premožnim zahodnjakom, pač pa predvsem na novo obogatelim domačinom. Kitajska se razvija s svetlobno hitrostjo in v Pekingu se obračajo veliki denarji, kar postane očitno že ob kratkem pogledu na kakšno izmed šestpasovnic, po katerih poleg reke taksijev vozijo največji audiji, BMW-ji in ostali luksuzni avtomobili. To je morda res najbolj očitna podoba sodobnega Pekinga, a nikakor ni edina.

Peking je mesto kontrastov. Mesto razkošja in revščine. Mesto ljudi, ki imajo toliko denarja, da ne vedo, kaj bi z njim, in mesto revežev, ki živijo v majhnih hišah tradicionalnih naselij hutong, ki so še vedno posejana celo po središču Pekinga. Zavijte v stransko ulico kakšne izmed bleščečih avenij in po nekaj metrih se boste znašli v popolnoma drugem svetu. Namesto steklenih nebotičnikov in klimatiziranih lokalov boste naenkrat zagledali ozke, prašne, umazane ulice, po katerih se podijo na pol goli otroci v tipičnih kitajskih otroških hlačah s pripravnim razporkom na zadnji plati. Po mnogih izmed teh okrožij se širi smrad pod žgočim soncem gnijočih odpadkov, v mesnicah na malih tržnicah nimajo hladilnikov, ljudje posedajo na starih kavčih, ki jih posadijo kar pred hišo. Ta podoba Pekinga je za mnoge popotnike šokantna, vendar si pred njo ne gre zatiskati oči. Peking in oholo obnašanje bogatih domačinov je mogoče popolnoma razumeti šele potem, ko si ogledate obe plati medalje.