Plačevanje na Hrvaškem

Menjava denarja na Hrvaškem

Kako plačevati na Hrvaškem?

Do uvedbe evra na Hrvaškem je še slabega pol leta in čeprav v nekaterih zasebnih trgovinah ter restavracijah lahko z evri plačujete že zdaj, tega ne priporočamo, saj boste verjetno zaradi uporabljenega menjalnega tečaja »od oka« plačali več, kot bi bilo potrebno.

Čeprav je določen uradni menjalni tečaj 7,53450 HRK za 1 EUR, vam v menjalnicah tega tečaja še zdaleč ne bodo ponudili, saj se tudi tam trudijo, da bi pred uvedbo evra pobrali čim več provizij.
Kune je zato najbolje kupiti pred vstopom na Hrvaško (seveda ne ob meji – tam vas bodo pošteno odrli!), na Hrvaškem plačevati s karticami ali pa kune dvigniti na bankomatu.

V zvezi s plačevanjem s karticami in dvigi na bankomatih na Hrvaškem se morate najprej pri svoji banki prepričati, da vam za takšne transakcije ne bodo zaračunali provizije. Če vaša banka za omenjene transakcije v tujih valutah zaračunava provizije, je za vas vnaprejšnja menjava evrov v kune morda še vedno najugodnejša varianta. Če pa vam banka za transakcije v tujini provizije ne zaračunava in uporablja ugoden menjalni tečaj, je na Hrvaškem najbolje plačevati s karticami in dvigovati gotovino na bankomatih, če jo res potrebujete. Pri tem je potrebne nekaj previdnosti. Pri nakupih s kartico se na terminalu lahko pojavi vprašanje (ob našem obisku Hrvaške se to ni zgodilo nikoli, vendar se lahko), ali želite plačati v lokalni valuti ali v evrih. V tem primeru obvezno izberite plačilo v lokalni valuti. Na ta način bo uporabljen menjalni tečaj vaše banke. Če izberete plačilo v evrih, bo menjavo izvedel lastnik terminala oziroma trgovec in v 99 odstotkih primerov je ta tečaj veliko slabši od tečaja vaše banke, zato boste plačali preveč.

Ob poskusih dvigov gotovine na bankomatih na Hrvaškem smo opazili, da večina lastnikov bankomatov zaračunava provizijo za uporabo v višini od 22 do 36 kun, kar ni ravno malo. Po nekaj poskusih na različnih bankomatih, kjer so nam hoteli zaračunati provizijo (Zagrebačka banka, Reiffeisen, Addiko bank …) smo čisto po naključju odkrili bankomat banke KentBank, kjer provizije ne zaračunavajo.

Če torej povzamemo: na Hrvaškem se najbolj splača plačevati s karticami (če vaša banka ne zaračunava provizij za transakcije v tujini), gotovino lahko dvignete na bankomatih (po možnosti na bankomatu KentBank, kjer ne zaračunavajo provizije), ali pa evre v kune zamenjate pred odhodom na Hrvaško.