Plovdiv, Bolgarija

Rimsko gledališče iz 2. stoletja v Plovdivu sprejme 3000 gledalcev

Ena od glavnih znamenitosti Plovdiva je rimsko gledališče iz 2. stoletja

Hoteli Plovdiv >>

Plovdiv je drugo največje bolgarsko mesto, verjetno najbolj znano po največjem sejmišču na Balkanu (Plovdiv Fair), na katerem se vsako leto zvrstijo številni pomembni gospodarski dogodki, na primer Mednarodni sejem tehnike, Mednarodni sejem potrošniških izdelkov in tehnologije ter specializirani sejmi AGRA, VINARIA, MEDICUS, DENTO, GALENIA, PrintCom in Foodtech.

In če Plovdiv slovi po industriji, zakaj bi se tja odpravil kot turist?

Plovdiv leži ob bregovih reke Marice, na kraju, kjer se že več tisočletij križata dva pomembna prometna koridorja: pot iz male Azije v Evropo in pot iz srednje Azije preko Ukrajine v Grčijo. Zaradi strateškega položaja Plovdiva so v njem pustili sledi številni narodi: od Rimljanov (ki so na mestu, kjer danes leži Plovdiv, ustanovili Trimontium) do Turkov in seveda Bolgarov.

Glavna znamenitost Plovdiva je tako odlično ohranjeno rimsko gledališče iz 2. stoletja, ki sprejme 3000 gledalcev in v času festivalov še vedno zaživi. In seveda stari del Plovdiva, imenovan Staro mesto, ki se razteza preko treh gričev antičnega Trimontiuma.

V Plovdiv smo se iz Sofije odpravili le na enodnevni izlet. Ni predaleč, vožnja z vlakom traja slabi dve uri. Z vremenom nismo imeli sreče. Kislo je bilo, sem ter tja je iz težkih oblakov priletela kakšna dežna kaplja. A v Plovdivu smo kljub temu uživali, posebej ob sprehajanju po Starem mestu.

Za Staro mesto so značilne hiše iz 19. stoletja, zgrajene po vzoru baroka a hkrati značilno bolgarske. Lepo so obnovljene, mnoge izmed njih tudi preurejene v muzeje, galerije in umetniške ateljeje.

Ena izmed najlepših in najbolj znanih je Koimdžioglujeva hiša, v kateri je etnografski muzej. Tam smo po naključju naleteli na živahno druščino v bolgarske narodne noše in maske odetih domačinov, ki so ravno ob našem prihodu uprizorili bučno točko z glasbo, plesom in žvenketom ob pas pripetih kravjih zvoncev.