Počitniško stanovanje ali hotel?

Stanovanje v Budimpešti: Broadway Apartments

Broadway Apartments Budimpešta

Še ne tako dolgo nazaj je bila odločitev o izbiri počitniškega prenočišča relativno preprosta: popotniki smo lahko izbirali med hoteli različnih kategorij, gostišči (B&B) in morda obmorskimi bungalovi ali apartmaji.

Z nedavno eksplozijo spletnega sistema Airbnb pa se je ponudba prenočišč močno povečala in postala tudi malo bolj zapletena. Airbnb je sistem, v katerem lastniki stanovanj ponujajo bodisi cela stanovanja ali samo sobe v njih in ker ostali spletni sistemi za rezervacije prenočišč niso želeli zaostajati, so zdaj mnoga stanovanja na voljo tam, kjer so bili prej na voljo samo hoteli, na primer v rezervacijskem sistemu Booking.com.

Odločitev o najemu stanovanja ali hotelske sobe je odvisna od več dejavnikov. Za nekatere popotnike so bolj priročni hoteli, za druge stanovanja, vsi pa morajo biti pri rezervaciji zelo previdni.

Če potujete sami ali morda poslovno, je verjetno najbolje, da se držite uglednih hotelov. Tam je na voljo 24-urna recepcija, tako da odpadejo skrbi glede prijave in odjave, sobe so urejene v skladu z določenimi standardi, v boljših hotelih so tudi restavracije in običajno je na voljo zajtrk.

Če potujete z družino, pa se stanovanje morda izkaže za boljšo izbiro. V enem stanovanju običajno lahko prenočuje več oseb kot v hotelski sobi (tudi do šest), v stanovanjih so običajno na voljo bolj ali manj opremljene kuhinje (štedilnik, mikrovalovna pečica, jedilni pribor, posoda za kuhanje …) in nemalokrat tudi pralni stroj. Seveda je v stanovanjih tudi več prostora in z malo sreče lahko najdete pravi biser na idealni lokaciji. Vendar, bodite previdni. Ponudba stanovanj je veliko slabše urejena od ponudbe hotelov, tako da se vam prav lahko zgodi, da pristanete v zatohli luknji, v kateri ne bi želeli preživeti več kot pet minut. Poleg tega preverite pogoje prijave in odjave, saj lastniki stanovanj na svoje goste običajno čakajo le ob vnaprej predvidenih urah. V primeru zamude letala ali vlaka imate tako lahko težave s prevzemom ključev. Nekateri lastniki stanovanj zahtevajo tudi precej visoko kavcijo v gotovini (velikokrat v višini okoli 100 evrov) kot garancijo, da ne boste ničesar uničili. Slednje ob odhodu dobite nazaj, vendar se spet pojavlja vprašanje, ali se bo lastnik stanovanja res pojavil ob dogovorjeni uri. V zadnjih nekaj letih smo slišali že kar nekaj grozljivih zgodb gostov, ki so najeli stanovanja, s katerimi iz enega ali drugega razloga sploh niso bili zadovoljni.

Torej, če vas potuje več (ali potujete z družino), je najem stanovanja dobra alternativa najemu hotelskih sob, vendar dobro preberite vse informacije o stanovanjih in vse pogoje najema. Nenazadnje, podrobno si oglejte fotografije in poskusite odkriti trike, s katerimi so posnete (ultra širokokotni objektivi dajejo vtis, da so stanovanja večja kot v resnici, včasih ob fotografijah navedejo, da so zgolj ilustrativne in posnete v enem od razpoložljivih stanovanj itd.).

Sicer pa – veliko prijetnih potovanj v letu 2000! Prenočišča po zelo ugodnih cenah kjer koli na svetu lahko začnete iskati tukaj.