Polavtomatske restavracije na Japonskem

Polavtomatska restavracija Osaka

Avtomat za naročanje hrane v restavraciji v Osaki

Hoteli Osaka >>

Japonci so znani po učinkovitosti in dobri organiziranosti. V Osaki smo imeli občutek, da vse teče kot namazano: od letališča do vlakov, podzemne železnice in hotelskih recepcij do restavracij. Prav na področju restavracij smo bili presenečeni nad konceptom, na katerega nismo naleteli nikjer drugje na svetu: poimenovali smo ga polavtomatske restavracije.

Pri tem ne mislimo sušija na tekočih trakovih, ki si ga najdete po vsem svetu. Zanimivo je, da v Osaki pravzaprav nismo naleteli na nobeno restavracijo s sušijem na tekočem traku. Polavtomatske restavracije smo poimenovali kraje, kjer vas v izložbi pričakajo plastične makete juh z rezanci, tempure in ostalih dobrot z menija, takoj za vrati restavracije pa avtomat, na katerem izberete, katero jed bi si radi privoščili.

V teh restavracijah ni natakarjev. Ni blagajnikov. Ni čakanja na meni. Ni čakanja na račun. Takoj po vstopu v restavracijo na avtomatu pritisnete tipko, na kateri je napisano ime želene jedi. Kdor ne govori (ozirom bere) japonščine, bo imel nekaj težav, saj so napisi samo v japonščini. Pogumni lahko pritisnete naključno tipko in se pustite presenetiti. Vstavite denar v avtomat. Vzamete račun in se usedete ob pult, za katerim nekaj kuharjev pripravlja naročene jedi. Polavtomatske restavracije torej, ker hrano na srečo vendarle kuhajo ljudje, ne roboti.

Tak koncept restavracij prihrani denar lastnikom, saj jim ni treba plačevati strežnega osebja. Obiskovalcem restavracij pa prihrani čas. Kljub odsotnosti natakarjev te polavtomatske restavracije niso pretirano brezosebne. Kdor si želi malo poklepetati, lahko med čakanjem na svoje rezance izmenja kakšno besedo s kuharji, ki se potijo za pultom.