Poletna palača, PekingBooking.com


Poletna palača, Peking

Poletna palača, Peking

Poletna palača leži približno 12 kilometrov severozahodno od centra Pekinga in ni najlažje dostopna, a je kljub temu ena izmed najpopularnejših znamenitosti kitajske prestolnice. Poletna palača je gigantski kompleks templjev, vrtov in paviljonov, sredi katerega leži veliko Kunminško jezero. Nekoč je pekinškim dvorjanom služila kot zatočišče pred neznosno poletno vročino Prepovedanega mesta, danes pa v velik park ob Kunminškem jezeru pred neznosno vročino pobegnejo prebivalci in obiskovalci Pekinga.

V parku okoli Poletne palače je lahko precejšnja gneča, posebej ob koncu tedna, ko ga poleg skupin turistov radi obiščejo tudi domačini. Večina bogato okrašenih, živobarvnih paviljonov in palač je posutih po griču na severni obali jezera, tako da ta del prejme tudi največ obiskovalcev.

Za lagoden sprehod okoli jezera smo porabili debele štiri ure, a se je izplačalo, kajti na zahodni in južni obali smo bili skoraj sami. Zelo prijetno se je bilo v miru sprehajati po pešpoteh, nad katere se sklanjajo vrbe žalujke, in si oddahniti od razbeljenih ulic Pekinga. Poleg tega smo lahko na južni obali jezera skoraj popolnoma sami uživali v živordečem, skorajda kičastem sončnem zahodu.

Lokacija: Poletna palača (angleško: The Summer Palace; kitajsko: 颐和园; pinyin: Yíhéyuán). Naslov: Xinjian Gongmen. Transport: metro linija 13, postaja Bagou, nato taksi; ali metro linija 1, postaja Wukesong, nato avtobus. Splet: en.summerpalace-china.com