Popotniška računalniška in telekomunikacijska oprema

Če imate pameten mobilni telefon, prenosni računalnik pustite doma

Če imate pameten mobilni telefon, prenosni računalnik pustite doma

Količino komunikacijske in IT opreme poskušajte obdržati na najnižji možni ravni. Prenosni računalnik pustite doma, razen, če ga potrebujete poslovno. Glede na to, da internetne kavarne rastejo kot gobe po dežju na vseh koncih sveta, bi bilo tovoriti prenosni računalnik samo zaradi tega, da bi ostali v stiku z najdražjimi, popolnoma nesmiselno.

Mobilni telefoni so lahko koristni za prejemanje/pošiljanje SMS sporočil v stilu: “Zdravo mama, prispel/-a sem v Bangkok in vse je OK,” število opravljenih in prejetih klicev pa poskušajte zmanjšati na absolutni minimum. Mobilni operater vam bo klice, ki jih opravite v tujih omrežjih daleč od doma, mastno zaračunal. Po drugi strani pa so pametni mobilni telefoni, s katerimi se lahko priklopite na javna brezžična omrežja, zelo priročni. S pametnim mobilnim telefonom lahko na letališčih in v mnogih kavarnah in restavracijah ter hotelih brezplačno preverite e-pošto ali s pomočjo dodatne programske opreme celo brezplačno pokličete prijatelje, ki uporabljajo na primer Skype.

Če v tujini nameravate uporabljati mobilna omrežja, natančno preverite pogoje in cenike svojega operaterja, ne pozabite na drobni tisk in si zapomnite, da operaterji mobilne telefonije lahko pogoje čez noč spremenijo, ne da bi to sporočili uporabnikom. Dovolj je že, če spremembe objavijo v svojih spletnih straneh, tako da jih preverite tik pred odhodom. Mi smo za svojo izkušnjo s spremenjenimi pogoji nekoč drago plačali: lokalni klici v Singapurju so bili za končne uporabnike enega izmed slovenskih operaterjev relativno poceni, potem pa so se naenkrat astronomsko podražili. Rezultat: za majhno število klicev smo plačali 300 EUR.

Vaš mobilni operater ima verjetno v vsaki državi pogodbe o mednarodnem sledenju z več operaterji. Cene klicev in sporočil SMS se lahko pri različnih operaterjih v isti državi izven EU občutno razlikujejo, tako da preverite, kateri operater je za vaš način uporabe mobilnega telefona najugodnejši in po prihodu v državo preko mobilnega telefona ročno izberite ustreznega operaterja.

Dobre informacije o mednarodnem sledenju GSM, vključno z najugodnejšimi cenami mednarodnega sledenja v Evropi, najdete na spletni strani GSM World.

Pretvorniki

Električne vtičnice po svetu so različne. Če boste na potovanju uporabljali kakršno koli opremo, ki jo morate polniti, si priskrbite univerzalni potovalni vtič. Najdete ga v trgovinah z elektroniko, za pozabljivce pa jih (po višjih cenah) prodajajo tudi praktično na vseh letališčih. Električnih naprav nikoli ne poskušajte vključiti v vtičnico, ki se ne ujema z vtičem.

Napetost in frekvenca električnih omrežij po svetu ravno tako nista enaki. Bodite previdni, da električne naprave, ki deluje na 220V/50Hz, ne vključite v vtičnico 110V/60Hz. Če se zmotite, boste opremo scvrli.

Na spletni strani World Standards je objavljen koristen vodnik o elektriki po svetu.

Popoln kontrolni seznam prtljage >>