Poškodovana, zamujena in izgubljena prtljaga

Zajtrk v Londonu, večerja v New Yorku, prtljaga v ...

Zajtrk v Londonu, večerja v New Yorku, prtljaga v …

Letalo je daleč najvarnejše prevozno sredstvo, tako da so vsakršne skrbi, da ne bi prišli na cilj, popolnoma odveč. A žal možnost, da oddana prtljaga na cilj ne prispe skupaj z vami ali da se poškoduje, ni zanemarljiva.

Leta 2010 so svetovni  letalski prevozniki založili 29,44 milijonov kosov prtljage. Veliko večino prtljage so našli in potnikom izročili v 48 urah, za nekaterimi kovčki pa se je izgubila vsaka sled.

Če prtljaga na cilj ne prispe skupaj z vami ali če je poškodovana, vam pripadajo določene pravice, ki jih uveljavljate na podlagi bolj ali manj standardiziranih postopkov.

Poškodovana prtljaga

Oddano prtljago takoj po prevzemu na ciljnem letališču dobro preglejte. Če opazite poškodbo, se zglasite pri letalskem prevozniku, ki je upravljal zadnji let, in poškodbo prijavite.

Letalski prevoznik vam mora na podlagi računa naknadno povrniti stroške popravila prtljage. V primeru nepopravljivosti pa vam mora povrniti znesek za nakup nadomestne prtljage, zmanjšan za določen odstotek amortizacije.

Deluje v praksi?

Primer poškodovane prtljage smo v praksi uveljavljali dvakrat. Naš kovček so poškodovali na letu Singapore Airlines iz Kuala Lumpurja v Singapur. V Singapurju smo poškodbo takoj prijavili, vendar nismo imela časa za popravilo kovčka, saj smo že naslednji dan nadaljevali polet v Zürich, kovček pa smo dali v popravilo šele nekaj tednov kasneje v Budimpešti. Singapore Airlines smo nato poslali račun za popravilo, na podlagi katerega nam je letalski prevoznik znesek takoj nakazal na bančni račun. Pri Singapore Airlines torej po naših izkušanjah postopek povračila stroškov za popravilo poškodovane prtljage v praksi gladko deluje.

Drugi primer poškodovane prtljage smo imeli na letu iz Tokia preko Züricha v Ljubljano. Poškodbo kovčka smo prijavili v Ljubljani pri Adrii Airways, ker je ta prevoznik upravljal zadnji let. Prijave niso gladko sprejeli (izgovarjali so se, da je poškodba premajhna – polomljen je bil ščitnik mehanizma kovčkovega kolesa). Vztrajali smo, tako da so prijavo navsezadnje sprejeli. Kovček so popravili v pooblaščenem servisu v Ljubljani, Adria Airways je na podlagi predloženega računa in prijave poškodbe prtljage znesek za popravilo kovčka nakazala na osebni račun.

Zamujena prtljaga

Slaba novica v zvezi z letalskimi potovanji je, da obstaja možnost, da vaša prtljaga na cilj ne prispe skupaj z vami. Dobra novica je, da se le za majhnim odstotkom prtljage izgubi vsakršna sled.

Če prtljaga na končno letališče ne prispe skupaj z vami, morate to takoj prijaviti pri ustrezni službi (npr. Arrival Service ali Lost and Found) zadnjega prevoznika, s katerim ste leteli.

Tam izpolnite zapisnik o neprispeli prtljagi (Property Irregularity Report), na podlagi katerega sprožijo iskanje prtljage. Mnogi letalski prevozniki omogočajo spremljanje poteka iskanja prtljage preko mednarodnega sistema za iskanje prtljage Worldtracer.

Ko prtljago najdejo in dostavijo na letališče, vas letalski prevoznik o tem obvesti in vam na podlagi dogovora prtljago tudi dostavi v hotel.

Nadomestilo stroškov za najnujnejše nakupe

Če brez prtljage ostanete v kraju, kjer nimate stalnega bivališča, ste upravičeni do povračila stroškov za najnujnejše nakupe v času čakanja na prtljago.

Nekateri letalski prevozniki zahtevajo, da predložite račune, medtem ko drugi izplačajo pavšalni znesek.

Deluje v praksi?

Naš nahrbtnik nekoč ni prispel skupaj z nami v Kuala Lumpur, let je upravljal British Airways. Letalski prevoznik nam je takoj izplačal nadomestilo za nujne nakupe v višini 300 malezijskih ringitov (pribl. 65 €), nahrbtnik pa so nam po nekaj manjših zapletih dostavili v hotel v 72 urah.

Naš nahrbtnik ravno tako ni prispel iz Kuala Lumpurja preko Amsterdama na Dunaj. Let je upravljal KLM, ki je kot nadomestilo za nevšečnosti izdal le voucher za 20 € popusta pri naslednji rezervaciji leta. Glede na prekrasne izkušnje s KLM je voucher romal v smeti. Nahrbtnik so dostavili na dom v Budimpešto v 48 urah.

Izgubljena prtljaga

Če prtljage ne najdejo v 3-5 dneh, morate pri prevozniku, ki je upravljal vaš zadnji let, izpolniti popis vsebine prtljage (Inventory Form), ki bo prevozniku v pomoč pri nadaljnjem iskanju. Seveda se v tistem trenutku ne boste spomnili, kaj natančno ste imeli v prtljagi, zato je toliko bolj pomembno, da pred vsakim potovanjem sestavite seznam vsebine prtljage.

Če prtljage ne najdejo v 35 dneh po prijavi, je uradno izgubljena. V tem primeru vam mora prevoznik izplačati odškodnino na podlagi popisa vsebine prtljage. Pri tem upošteva starost in vrednost artiklov ter morebitne račune, če jih še imate.

Deluje v praksi?

Na srečo ne vemo. V praksi nam prtljage niso izgubili in upamo, da je tudi nikoli ne bodo.