Potovalni dokumenti in denar

Ne pozabite preveriti, ali za vstop v državo potrebujete vizum!

Ne pozabite preveriti, ali za vstop v državo potrebujete vizum!

Načeloma obstajajo samo tri pomembne stvari, ki jih v nobenem primeru ne smete pozabiti doma: potni list, denar in vozovnice.

Uporabljajte ledveni pas (money belt)

Pomembne dokumente vedno nosite na varnem mestu. Potnega lista, denarja, kreditnih/bančnih kartic, potovalnih čekov, vozovnic in ostalih pomembnih dokumentov nikoli ne nosite v nahrbtniku. Shranite jih v kakovostno torbico, ki se nosi okoli pasu (money belt). Pri tem je še posebej pomembno, da je torbica dovolj tanka, da jo lahko neopazno nosite pod majico. Velike pasne torbice, ki jih nosite nad majico, ne odvrnejo pozornosti tatov, pač pa jo še bolj pritegnejo. Poleg tega jih je z enim samim spretnim zamahom z dovolj ostrim rezilom zelo enostavno ukrasti.

Fotokopije

Pred odhodom fotokopirajte potni list in vse pomembne dokumente ter fotokopije nosite ločeno od originalov. V primeru, da vam ukradejo potni list, fotokopija včasih lahko pospeši pridobitev začasnega potnega lista.

V nekaterih hotelih bodo vztrajali, da potni list pustite na recepciji. V tem primeru imejte fotokopijo potnega lista vedno s seboj. Če vas legitimira policija (kar se nenavadno pogosto zgodi ravno v tistih državah, kjer je treba potne liste puščati na recepcijah hotelov – in policisti to zelo dobro vedo!) je bolje imeti pri sebi fotokopijo potnega lista kot nobene oblike uradne identifikacije.

Gotovina, kreditne kartice ali potovalni čeki?

Gotovina je povsod zelo priročna, saj jo je vedno lahko zamenjati v lokalne valute. A udobje, ki ga prinaša gotovina, se lahko v trenutku lahko spremeni v najhujšo katastrofo. Če vam gotovino ukradejo, je ne boste videli nikoli več.

Kreditne kartice in bančne kartice sprejemajo na vedno več točkah po vsem svetu, zaradi česar postajajo priročne tudi za popotnike, ki se odpravljajo v manj razvite kraje. Kartice so v primerjavi z gotovino varnejše. Če vam jih ukradejo, lahko pokličete svojo banko in jih v trenutku prekličete. Po drugi strani pa kartice prinašajo tudi pasti.

Denar dvigujte samo na bankomatih, nameščenih v bankah ali varnih javnih krajih, na primer nakupovalnih središčih in letališčih. Denarja nikoli ne dvigujte na bankomatih v temnih stranskih ulicah. Tam obstaja večja nevarnost, da vas takoj po dvigu oropajo in tudi dodatne naprave, ki preberejo podatke o vaši kartici, je na odročne bankomate lažje namestiti. V vsakem primeru takrat, ko vnašate svojo kodo PIN, z drugo roko pokrijte tipkovnico, s čimer onemogočite, da bi vašo kodo PIN kdo videl ali jo posnel s skrito video kamero.

Ob plačevanju s kreditnimi kartici nikoli ne pustite, da kartico odnesejo izpred vaših oči. Skrbno opazujte, kaj se dogaja z vašo kartico. Zaposleni v nekaterih trgovinah in predvsem restavracijah in barih kartico včasih poskušajo klonirati ali vam zaračunati dodatne zneske. V splošnem je uporaba kreditne kartice v uglednih hotelih in nakupovalnih središčih manj tvegana kot v majhnih zasebnih trgovinah in restavracijah/barih. V slednjih raje plačajte z gotovino.

Vir zadnje nevarnosti, ki smo ji izpostavljeni uporabniki kreditnih/bančnih kartic na potovanjih, pa niso takšni in drugačni nepridipravi, pač pa naše lastne banke. Nevarnost se imenuje provizija. Pred odhodom v svoji banki natančno preverite višino provizij za dvig gotovine na bankomatih v tujini, saj se v nasprotnem primeru prav lahko zgodi, da boste ob branju naslednjega bančnega izpiska neprijetno presenečeni. Provizije nekaterih bank so lahko nerazumno visoke.

Potovalni čeki so ob pravilni uporabi verjetno najvarnejši način prenašanja popotniškega denarja. Če vam jih ukradejo, jih lahko zlahka prekličete in dobite nove. A v nekaterih državah potovalne čeke sprejemajo le na redkih krajih. Nekatere banke in menjalnice za menjanje potovalnih čekov zaračunavajo višjo provizijo kot za gotovino in provizijo plačate tudi ob nakupu potovalni čekov. Če razmišljate o potovalnih čekih, se zato pred potovanjem natančno pozanimajte, če in kje in jih sprejemajo ter kako visoke so provizije.

Končna odločitev o obliki denarja, ki ga boste vzeli na potovanje, je odvisna od destinacije. Mi ponavadi potujemo s kombinacijo gotovine in kreditnih/bančnih kartic.

Seznam vsebine prtljage: potovalni dokumenti in denar

 • potni list z vsemi potrebnimi vizumi (preverite veljavnost potnega lista, za obisk nekaterih držav mora veljati vsaj 6 mesecev od vstopa)
 • fotografije za pridobitev vizumov na mejah, če jih tam lahko pridobite
 • vozovnice (avtobusne/železniške/letalske…)
 • gotovina
 • potovalni čeki
 • kreditne/bančne kartice
 • telefonska številke vaše banke/izdajatelja kreditne kartice (za preklic ukradenih kartic)
 • zavarovalna polica popotniškega zavarovanja
 • fotokopije potnega lista, vizumov, vozovnic, potrdil o nakupu potovalnih čekov in zavarovalne police
 • fotokopija poročnega lista (predvsem, če potujete v islamske države)
 • popotniški vodnik (če je knjiga debela in potrebujete le nekaj strani, jih fotokopirajte in knjigo pustite doma)
 • zemljevidi
 • potrditve hotelskih rezervacij
 • money belt

Popoln kontrolni seznam prtljage >>