Avstralija

Operna hiša v Sydneyu

Operna hiša v Sydneyu je ena od najbolj znanih znamenitosti Avstralije

Hoteli Avstralija >>

Avstralija je po površini šesta največja država na svetu in edina država, ki ima vso celino samo zase. Razdalje v Avstraliji so ogromne. Kdor si želi ogledati vso državo, lahko v Avstraliji zlahka preživi več mesecev. A ker je čas in proračun večine popotnikov omejen, se ob obisku Avstralije ponavadi osredotočijo na majhen kos države.

V našem vodniku po Avstraliji lahko preberete podrobne turistične informacije o SydneyuBrisbanu in Modrem gorovju ter brezplačno rezervirate hotel v Avstraliji po zajamčeno najugodnejših cenah v spletu.

Carina in karantena

Avstralske oblasti se bojijo prenašanja bolezni, zato so zelo stroge glede tega, kaj je dovoljeno prinesti v Avstralijo. Sveže in pakirane hrane, sadja, jajc, mesa, rastlin, semen, usnja in perja v Avstralijo ni dovoljeno prinesti. Vsi potniki morajo izpolniti obrazec, na katerem natančno navedejo, kakšno hrano imajo s seboj. Po pristanku v Avstraliji vso prtljago preverijo z rentgenom in psi.

Če potujete v Avstralijo, vam svetujemo, da pri sebi nimate nobene hrane in ostalih prepovedanih izdelkov. Čeprav s piškoti, čokolado, bomboni in podobnim ne bi smeli imeti težav, je najbolje, da tudi tega nimate. Če imate kakršen koli izdelek, za katerega niste prepričani, ali ga je dovoljeno prinesti v Avstralijo ali ne, ga obvezno prijavite. Obmejni delavci ga bodo pregledali in vam povedali, ali ga lahko vzamete s seboj ali pa ga morate pustiti pri njih, da ga bodo uničili. Če v vaši prtljagi najdejo izdelek, ki ga niste prijavili, vas lahko na mestu kaznujejo z globo 120 avstralskih dolarjev (85 €).

Denar

Uradna avstralska valuta je avstralski dolar. Evre v menjalnicah zlahka zamenjate. V večini trgovin in restavracij lahko plačujete s kreditnimi karticami. V urbanih območjih so na voljo številni bankomati. Prvi dan potovanja po Avstraliji smo imeli težave z dvigom gotovine na bankomatih. Avstralski bankomati vam ponudijo štiri možnosti za dvig gotovine: savings account (varčevalni račun), current account (tekoči račun), credit card account (račun kreditne kartice) in checking account (čekovni račun). Po izkušnjah iz ostalih držav smo izbrali savings oziroma current account, a smo neprestano dobivali sporočilo, da kartica ni veljavna. Obrnili smo se na svojo banko v Sloveniji, kjer so nam predlagali, da na istem bankomatu poskusimo vse štiri opcije in navsezadnje je delovala najmanj verjetna: checking account.

Elektrika

V Avstraliji uporabljajo izmenični tok 50 Hz, napetost je 240 V, torej takšna kot pri nas. Električne vtičnice v Avstraliji pa so drugačne. Vtikači imajo dve ploščati poševni rezili in tretje, ki služi za ozemljitev. Pred potovanjem v Avstralijo si priskrbite ustrezen, najbolje univerzalen adapter, ki ga lahko uporabljate po vsem svetu.