Dubaj

Sheikh Zayed Road, Dubaj

Glavna ulica sodobnega Dubaja Sheikh Zayed Road, obkrožena z bleščečimi nebotičniki

Hoteli Dubaj >>

Dubaj v Združenih arabskih emiratih je eno izmed najbolj nenavadnih mest na svetu. V prejšnjem stoletju je bil Dubaj samo zaspano ribiško-trgovsko mestece ob obali ozkega morskega zaliva Dubai Creek. Odkritje nafte pa je v Dubaj prineslo nezaslišano bogastvo, ki ga vizionarski šejk Rašid al Maktum, član družine, ki ima nad Dubajem že od nekdaj absolutistično oblast, uporablja za gradnjo najbolj drznih urbanističnih in arhitekturnih projektov na svetu.

Hotel Burj Al-Arab, najvišji in najrazkošnejši hotel na svetu, katerega podoba je zahvaljujoč premišljenim medijskim kampanjam kot simbol Dubaja zasidrana v glavah ljudi po vsem svetu, je le eden izmed njih. Dubaj se ponaša tudi z umetnimi otoki v obliki palm in držav sveta. Slednji so naprodaj najboljšim ponudnikom. V Dubaju je najvišja stavba na svetu, nebotičnik Burj Khalifa (Burj Dubai), ki v višino meri vrtoglavih 818 metrov, največje nakupovalno središče na svetu in največji snežni park z zavidljivo dolgim smučiščem.

Dubaj je privlačen predvsem za premožnejše turiste. Hoteli v Dubaju imajo večinoma štiri ali pet zvezdic ter vse pritikline, ki jih pričakujejo najzahtevnejši gostje. V megalomanskih nakupovalnih središčih v Dubaju se bleščijo logotipi najprestižnejših svetovnih blagovnih znamk. Puščavski safariji lokalnih turističnih agencij so ravno tako priljubljeni kot dragi preleti Dubaja s helikopterjem. V Dubaju so vrhunska igrišča za golf, odlične restavracije, v katerih strežejo vrhunske kulinarične mojstrovine z vsega sveta, in množica luksuznih barov. V slednjih kljub temu, da so Združeni arabski emirati muslimanska država, strežejo alkohol. Šejk Rašid al Maktum se zaveda, da mora turistom in v Dubaju živečim tujcem ponuditi vse, kar lahko dobijo za svoj denar. Islam je v tem smislu na drugem mestu. Najmočnejši bog v Dubaju je bog denarja.

Dubaj vendarle ni zanimiv samo za turiste z denarnicami brez dna. V Dubaju se najdejo tudi poceni hoteli in stanovanja, dražji hoteli pa v času izven turistične sezone (poleti in med ramadanom) cene močno spustijo. In pod površjem modernega Dubaja se vendarle skriva tudi nekaj kulturno-zgodovinskih značilnosti. Četrti Bastakiya in Deira še vedno utripata v eksotičnem ritmu starega arabskega Dubaja. Mnoge stare hiše so sicer preurejene v drage umetnostne galerije, po drugi strani pa v tem delu Dubaja še vedno ležijo tradicionalne arabske tržnice in na pomolih Dhow Wharfage na tradicionalne lesene arabske čolne še vedno na isti način kot pred več desetletji nalagajo najrazličnejše blago, namenjeno v Indijo, Afriko ali celo dlje.

Ljubitelji adrenalina lahko v Dubaju uživajo v številnih vodnih športih, potapljanju z morskimi psi in spuščanju po Leap of Faith – enemu izmed najbolj znanih vodnih toboganov na svetu.

Dubaj ponuja nekaj za vsak okus in vsak žep. Najprijetnejše se v njem zagotovo počutijo turisti z več denarja, a z malo iznajdljivosti lahko v Dubaju uživajo tudi popotniki brez neomejenega popotniškega proračuna.