Krakov

Krakov je za turiste najzanimivejše mesto na Poljskem

Po starem Krakovu se lahko popeljete s kočijo

Hoteli Krakov >>

Če imate čas za obisk samo enega mesta na Poljskem, pojdite v Krakov. Krakov je z zgodovinskega in tudi s kulturnega stališča najzanimivejše poljsko mesto. Po čudovitem starem mestnem jedru Krakova so posute številne turistične znamenitosti, kavarne, restavracije in bari – skratka vse, kar mora imeti idealno turistično mestece.

Krakov leži na bregu reke Visle. Pet stoletij je bil prestolnica Poljske, tako da je v njem še danes čutiti pridih najveličastnejšega obdobja poljske zgodovine. Staro mestno jedro Krakova, Vavelski grad in židovsko četrt Kazimierz je Unesco leta 1978 uvrstil na svoj prvi seznam svetovne kulturne dediščine.

Za lagoden obisk Krakova sta potrebna vsaj dva dneva, še posebej, če ste ljubitelji muzejev. V krakovskih muzejih je kar četrtina vseh poljskih muzejskih eksponatov. Glavne znamenitosti starega mestnega jedra Krakova si je sicer mogoče ogledati v enem dnevu, a v tem primeru bi se morali odpovedati lenobni jutranji kavi na prebujajočem se glavnem trgu, lagodnemu kosilu v kakšni od poljskih restavracij in živahnemu nočnemu življenju, ki ga v Krakovu – predvsem zaradi močne študentske populacije – ne manjka. Verjetno bi vam bilo žal, če bi morali skozi mesto zdirjati v enem samem dnevu, kajti Krakov ni privlačen le zaradi kulturnozgodovinskih znamenitosti, pač pa tudi zaradi mladostnega vzdušja, ki ga lahko začutite le, če ne razmišljate o tem, kako bi čim prej prišli do naslednje cerkve.

Večina znamenitosti Krakova je v majhnem starem mestnem jedru, obkroženim s prijetnim parkom (Planty), ozkim ovalnim pasom zelenja, ki so ga uredili v 19. stoletju na mestu, kjer je nekoč stalo mestno obzidje. Na južnem robu ovalnega parka stoji Vavelski grad, na sredini pa Glavni trg (Rynek Główny) s katerega se na vse strani širijo živahne ulice, ob katerih so posute številne cerkve, muzeji, restavracije, kavarne, bari in trgovine. Staro mestno jedro je majhno, skupaj z novim delom pa ima Krakov okoli 800.000 prebivalcev in je tretje največje mesto na Poljskem.

Tipičen ogled Krakova se začne na severni strani starega mestnega jedra, pri barbakanu in Florijanovih vratih. Nato se po Florijanovi ulici (Floriańska), eni izmed glavnih krakovskih trgovskih žil, sprehodite do Glavnega trga (Rynek Głowny). Na trgu in ob njem je poleg številnih prijetnih lokalov kar nekaj pomembnih znamenitosti Krakova: pokrita tekstilna tržnica, Marijina cerkev, cerkev Sv. Adalberta in stolp mestne hiše. Sprehod po Krakovu z Glavnega trga lahko nadaljujete po Grodzki ulici, zavijete desno na Senacko in nato takoj levo na ulico Kanonicza, ki velja za eno izmed najlepših, s kamenjem tlakovanih srednjeveških ulic v Evropi. Ulica Kanonicza vas pripelje do vznožja Vavelskega griča. Povzpnite se nanj, si oglejte Vavelski grad in katedralo, nato pa se lahko zopet odpravite proti jugu in si ogledate še židovsko četrt Kazimierz.

Če imate na voljo le en dan, zgoraj opisano pot zlahka prehodite, vendar vam v tem primeru ne ostane veliko časa za ogledovanje posameznih znamenitosti. Zato je bolje, da v Krakovu prespite v hotelu in za ogled mesta namenite vsaj dva dneva, še posebej, če si želite ogledati tudi rudnik soli Wieliczka.