Varšava

Stari mestni trg v Varšavi

Stari mestni trg je v primerjavi z ostalimi deli Varšave pravi biser

Hoteli Varšava >>

Varšava je po anketah turističnih spletnih strani in revij eno izmed najgrših mest na svetu in pri najboljši volji si ne moremo kaj, da se z njimi ne bi strinjali. Široke, sive, umazane avenije brez kakršnega koli zelenja, ob katerih stojijo vrhunski dosežki monstruozne socialistične arhitekture, in temni, klavstrofobični podhodi, preprosto ne morejo narediti pozitivnega vtisa.

Ena izmed najgrših stavb v Varšavi je zagotovo centralna železniška postaja. Kdor se v glavno mesto Poljske pripelje z vlakom, si potem, ko se iz temnega podzemnega perona po utrujenih tekočih stopnicah (ki, če ima srečo, celo delujejo) dvigne v depresivno glavno čakalnico, zaželi, da bi se lahko z istim vlakom vrnil tja, od koder je prišel. Mi smo po vstopu v mračno stavbo železniške postaje pri priči potegnili na plano fotoaparat. Samo en posnetek nam je uspelo narediti, preden nas je po rami potrepljal varnostnik s srhljivim izrazom na obrazu in nam zabičal, da se na železniški postaji ne fotografira. Zaradi varnosti ali zaradi tega, ker je zatohle podrtije še varnostnikov sram?

Če k sivini arhitekture socialnega realizma dodamo še zanič hrano, zadirčne natakarje, nezainteresirane prodajalce v trgovinah in na splošno neprijazne meščane, ni presenetljivo, da Varšavo obišče le malo turistov, in da poslovneži, ki so v poljsko prestolnico prisiljeni potovati zaradi sklepanja poslov, depresijo najraje utapljajo v družbi razgaljenih ruskih in ukrajinskih plesalk v zloglasnih nočnih klubih.

A nad Varšavo kljub šokantnemu prvemu vtisu ne kaže takoj obupati, saj vendarle ima peščico lepih znamenitosti. Staro mestno jedro Varšave so po tem, ko so ga Nemci v drugi svetovni vojni izravnali z zemljo, lepo obnovili. Trg starega mesta in okoliške ulice so izjemno prijetne za kratek sprehod in tudi Ulica Novi Świat, ob kateri so nanizani številni prijetni lokali in trgovine, iz vsesplošne sivine Varšave izstopa kot biser.