Romunija

Srednjeveška Sighisoara, Romunija

Srednjeveška Sighisoara, Romunija

Hoteli Romunija >>

O Romuniji ni slišati veliko dobrega. Zaradi medijskih zgodb o romunskih ponarejevalcih bančnih kartic, trgovanju z mladimi dekleti, ki proti svoji volji končajo kot prostitutke v zahodnoevropskih prestolnicah, tolpah avtomobilskih tatov in povsod prisotni korupciji smo imeli med vkrcanjem na let Wizz Air W6 285 iz Budimpešte v Cluj-Napoca mešane občutke. In ko je tik pred odhodom naredilo “puf!” in so ugasnile vse luči ter crknila klimatska naprava v letalu, smo to razumeli kot znamenje, da se nam v Romuniji res ne obeta nič dobrega.

Pa ni bilo tako. Romunija nas je pričakala v najboljši luči.

Cluj-Napoci smo preživeli le dva večera in s pomočjo naključnih mimoidočih odkrili prijeten bar, ki ga sami zagotovo ne bi našli.

Brasovu smo le nekaj metrov od prekrasnega hotela blizu starega mestnega jedra odkrili odlično restavracijo, v katero smo se vračali vsak večer. Sprehodili smo se po hladnih sobanah gradu Bran, v katerem naj bi prebival legendarni Drakula, in gradu Peleš, ki se po razkošju in lepoti lahko mirno primerja z bavarskimi dvorci.

Med sprehajanjem po ozkih, z granitnimi kockami tlakovanih ulicah srednjeveške vasi Sighisoara smo imeli občutek, kot bi se nenadoma vrnili v davno pozabljeno preteklost.

Le vreme ni bilo ravno idealno, pač pa takšno, kot se za Transilvanijo morda spodobi: temačno, včasih deževno, Drakula se nad njim ne bi pritoževal.

Dodatna previdnost na potovanjih po Romuniji ni odveč. Sem in tja so nas obkrožili ciganski otroci in prosjačili za drobiž – če bi se jim ponudila priložnost, bi si zagotovo postregli sami. Tudi na vlakih smo opazili nekaj sumljivih potnikov, ki bi verjetno z veseljem segli v sosedov žep. A takšnih capinov je pravzaprav povsod dovolj in Romunije si po njih ne bomo zapomnili.

Si pa bomo Romunijo zapomnili po prijaznih ljudeh, večinoma dobri in poceni hrani, odličnih hotelih, čudovitih gradovih, dobro ohranjenih srednjeveških naseljih in enkratnih vlakih, kakršnih v eni izmed najrevnejših držav Evropske unije še zdaleč nismo pričakovali.