Pravice letalskih potnikov

V primeru zapletov pri potovanju z letalom imajo potniki določene pravice

V primeru zapletov pri potovanju z letalom imajo potniki določene pravice

Velike zamude, odpovedi letov, zavrnjeno vkrcanje ali poškodovana prtljaga letalskim potnikom lahko povzročijo kopico preglavic in izgubljenega časa. Vendar, v naštetih primerih imajo letalski potniki pravico do številnih nadomestil, o katerih večina letalskih prevoznikov molči ali jih objavi v najdrobnejšem tisku, da si le ne bi povzročali dodatnih stroškov in nevšečnosti. Zaradi tega je pomembno, da se na potovanjih z letalom zavedate, kakšne pravice imate v primeru, da gre kaj narobe.

Od 17. februarja 2005 dalje velja uredba Evropske komisije, ki letalskim potnikom daje več pravic, kot so jih imeli pred tem. V uredbi so natančno definirane odškodnine in ugodnosti, do katerih ste upravičeni v primeru zavrnjenega vkrcanja, odpovedanega leta, velike zamude, poškodovanja prtljage in poškodbe ali smrti v nesrečah.

Pravice lahko uveljavljate na vseh rednih in čarterskih notranjih in mednarodnih letih v EU in tudi na letih z letališč izven EU na letališča EU, če lete upravlja prevoznik iz EU.

Zavrnjeno vkrcanje

Letalski prevozniki potnikom s potrjenimi rezervacijami včasih zavrnejo vkrcanje, ker so prodali več vozovnic, kot je sedežev na letalu (tako imenovani “overbooking”). Prevozniki več vozovnic od števila razpoložljivih sedežev relativno pogosto prodajo, saj se zanašajo na statistike, po katerih določeno število potnikov ne pride na letališče (imenujejo jih “no-show”).

V tem primeru mora letalski prevoznik najprej vprašati, če se je kdo izmed potnikov prostovoljno pripravljen odpovedati letu v zameno za vnaprej dogovorjeno nadomestilo (kasnejši let, denarno nadomestilo).

Če prostovoljcev ni, lahko prevoznik določenim potnikom zavrne vkrcanje, a če to stori, jim mora plačati odškodnino v višini, odvisni od dolžine leta. Poleg tega mora prevoznik potnikom ponuditi tudi obroke, komunikacijske zveze in nastanitev v hotelu, če je potrebna nočitev.

Odpoved leta

V primeru odpovedi leta, ki ni nastala zaradi izrednih razmer, mora letalski prevoznik potnikom plačati nadomestilo v enaki višini kot za zavrnjeno vkrcanje, razen, če so bili potniki o odpovedi obveščeni najmanj dva tedna pred odhodom ali če prevoznik zagotovi nadomestni let ob uri, ki se približno ujema z uro odpovedanega leta.

Če odpoved leta iz katerega koli razloga potnike zadrži pet ur ali več, so upravičeni tudi do povračila denarja za vozovnico (in do brezplačnega poleta na začetno točko potovanja, če nadaljevanje potovanja ni več smiselno) ali do nadaljevanja poti z alternativnim letom. Letalski prevoznik mora zagotoviti tudi obroke, komunikacijske zveze in nastanitev v hotelu, če je potrebna nočitev.

Daljše zamude

V primeru daljših zamud (2, 3 ali 4 ure, odvisno od dolžine leta) mora letalski prevoznik potnikom ponuditi obroke in nastanitev v hotelu, če je potrebna nočitev. V primeru zamude, daljše od petih ur, so potniki upravičeni tudi do povračila denarja za vozovnico.

Bodite pripravljeni

Pred poletom se seznanite z najnovejšimi podrobnostmi glede pravic letalskih potnikov, ki jih objavlja Evropska komisija na naslednji povezavi: pravice potnikov v letalskem prometu.