Pred potovanjem z letalom napolnite mobilne telefone!

Emirates A380

Na letalo odslej le z napolnjenimi baterijami elektronskih naprav

V začetku julija so Združene države Amerike uvedle nove varnostne ukrepe v zvezi z mobilnimi telefoni in ostalimi elektronskimi napravami na letalih, ki so takoj začeli veljati tudi za vse mednarodne lete iz Evrope v ZDA. Danes je britanska agencija za promet sporočila, da se isti varnostni ukrepi takoj začnejo uporabljati tudi za vse lete iz Velike Britanije in v Veliko Britanijo. To pomeni, da novi letalski varnostni ukrepi zadevajo tudi slovenske potnike. Toliko bolj, če se bodo za uvedbo podobnih varnostnih ukrepov odločile tudi ostale evropske države. In za kaj pravzaprav gre?

Ni treba, da so telefoni do konca napolnjeni

V medijih so se pojavile novice, da se odslej na letala lahko vkrcajo le potniki, ki imajo popolnoma napolnjene baterije mobilnih telefonov. To ne drži. Nova pravila so jasna in zelo enostavna: mobilni telefoni morajo biti toliko napolnjeni, da jih je še vedno mogoče vklopiti in s tem dokazati, da delujejo.

Pravila veljajo za vse elektronske naprave

Pravila  ne veljajo le za mobilne telefone, ampak za vse elektronske naprave, ki jih želite vzeti v kabino letala, torej:

  • mobilne telefone
  • prenosne računalnike
  • tablične računalnike (iPade in podobno)
  • bralnike knjig (Kindle in podobno)
  • iPode in ostale predvajalnike datotek mp3
  • fotoaparate
  • videokamere
  • in vse ostale elektronske naprave, ki delujejo na baterije.

Torej, pred odhodom na letališče poskrbite, da svoje elektronske naprave do konca napolnite. Ne zanašajte se na to, da jih boste lahko napolnili na letališču, kajti tam bo po vedno premajhnem številu električnih vtičnic odslej še večje povpraševanje. Po drugi strani pa se mobilnega telefona pred prihodom na letališče ne bojte uporabljati. Kot rečeno mora biti baterija napolnjena le toliko, da je telefon še vedno mogoče vklopiti. A ker so poletne počitnice tu in se boste verjetno odpravljali na družinska potovanja, pazite le, da vam otroci z igranjem igric iz iPadov in telefonov ne posrkajo  zadnje kapljice energije.