Prepovedano mestoBooking.com

Prepovedano mesto

Prepovedano mesto

Prepovedano mesto je glavna znamenitost Pekinga, v kateri vedno mrgoli obiskovalcev. Če ste v Pekingu v glavni turistični sezoni, se pred obiskom Prepovedanega mesta psihološko pripravite na drenjanje z nepregledno množico (v glavnem kitajskih) turistov. Zna biti naporno, še posebej, če ste zagrizeni fotografi, kajti pred objektiv vam bodo neprestano skakali Kitajci, ki se v najrazličnejših trapastih pozah fotografirajo pred čudovitimi paviljoni.

Prepovedano mesto je služilo kot palača kitajskih cesarjev v času dinastij Ming in Čing. Ime Prepovedano mesto izhaja iz dejstva, da je bila palača več kot 500 let navadnim smrtnikom popolnoma nedostopna.

Orientacija v Prepovedanem mestu je kljub njegovi velikosti relativno enostavna, saj je kompleks palač zgrajen v pravilni pravokotni obliki. Prepovedano mesto je največji kompleks palač na svetu s površino 74 hektarjev. Obkroženo je z deset metrov visokim rdečim obzidjem in šest metrov globokim vodnim jarkom. Za obisk Prepovedanega mesta si rezervirajte ves dan, saj se boste v njem pošteno nahodili. Razdalja med južnimi in severnimi vrati znaša kar 960 metrov, med njimi pa seveda stoji množica čudovitih zgradb, paviljonov in dvorišč. Najpomembnejše stavbe stojijo na središčni osi, kdor si želi pobegniti pred množicami turistov, pa lahko poskusi srečo v manj obljudenih stranskih ulicah in dvoriščih. Nekatera so odprta, druga za trdno zaklenjenimi vrati.

Če vas zgodovina Prepovedanega mesta posebej zanima, si lahko pri nakupu vstopnice izposodite zvočni vodnik po Prepovedanem mestu v več jezikih (slovenščine ni med njimi).

V Prepovedanem mestu je nekaj majhnih (relativno dragih) trgovin s pijačo in prigrizki, tako da se vam ni treba bati, da bi v njem shirali od lakote. Najbolje je, da v Prepovedano mesto vstopite pri južnih vratih in izstopite pri severnih, od koder se lahko povzpnete še na razgledno točko v parku Jingshan, s katere se odpira čudovit pogled na strehe palač Prepovedanega mesta.

Lokacija: Prepovedno mesto (angleško: Forbidden City; kitajsko: 故宫; pinyin: Gù Gōng). Metro: linija 1, postaji Tian’anmen West ali Tian’anmen East (na južni strani Prepovedanega mesta).