Prevoz do Brisbana

Letališče Brisbane

Letališče Brisbane

Hoteli Brisbane >>

Letalo

Letališče Brisbane leži 20 km severovzhodno od Brisbana in ima dva terminala: za notranje in za mednarodne lete. Terminal za notranje lete je s številnimi letalskimi linijami dobro povezan z vsemi večjimi avstralskimi mesti. Najpomembnejši prevozniki, ki upravljajo notranje lete, so Virgin Blue, Jetstar in Qantas. Z Virgin Blue smo leteli iz Brisbana do Sydneya in nimamo pripomb.

Terminal za mednarodne lete na letališču Brisbane je preko azijskih letališč povezan s številnimi evropskimi in ameriškimi mesti, neposredno pa z Novo Zelandijo. V Brisbane smo prileteli dvakrat in sicer s prevoznikom Emirates: prvič iz Singapurja in drugič iz Aucklanda. Pot iz Brisbana smo nato spet z Emirates nadaljevali v Singapur. Emirates iz Brisbana v Singapur leti sredi noči. Na letališče smo prispeli zgodaj in ugotavljali, da ni potnikom prijazno. Deluje precej zapuščeno, saj lokale zaprejo pred polnočjo. Brezplačnega brezžičnega dostopa do interneta ni (je pa na letališču nekaj terminalov, ki ponujajo drag dostop do interneta).

Pred odhodom z letališča Brisbane se natančno pozanimajte, s katerega terminala odleti vaše letalo. Ločevanje letov na mednarodni in notranji terminal namreč ni vedno logično: nekateri notranji leti odletijo z mednarodnega terminala in nekateri mednarodni leti (ki se pred mednarodnim krakom poti ponavadi ustavijo še na kakšnem drugem avstralskem letališču) odletijo z notranjega terminala.

Notranji in mednarodni terminal sta nekaj kilometrov oddaljena med seboj. Razdalje ni mogoče premagati peš – ne samo zaradi tega, ker sta terminala predaleč, pač pa tudi zaradi tega, ker bi morali hoditi po prometnih cestah, kar je prepovedano. Med terminaloma vozijo vlaki, ki niso niti brezplačni niti pogosti, pa še zelo zgodaj (okoli 20. ure) nehajo voziti. Z istimi vlaki se lahko (če imate srečo in v Brisbanu pristanete podnevi) odpeljete tudi do mesta. Vožnja do centra mesta traja slabe pol ure. Ponoči, ko vlaki ne vozijo, je edina možnost prevoza taksi. Bodite previdni, nočni taksisti v Brisbanu so goljufivi. Nam je taksist ob treh zjutraj za prevoz z mednarodnega na notranji terminal zaračunal 30 avstralskih dolarjev, saj je izbral zelo dolgo pot (naredil je krog ali dva okoli letališča). Naši protesti niso prav nič zalegli – taksist je vztrajno lagal, da so ostale ceste ponoči zaprte.

Vlak

Countrylink (www.countrylink.info) z dvema vlakoma dnevno povezuje Brisbane in Sydney. Queensland Rail (www.qr.com.au) povezuje Brisbane z ostalimi pomembnejšimi mesti v zvezni državi Queensland.

Avtobus

Brisbane je vključen v mrežo avtobusnih linij največjega avstralskega avtobusnega prevoznika Greyhound (www.greyhound.com.au)