Prevoz do Budimpešte

Nyugati, Budimpešta

Železniška postaja Nyugati v Budimpešti

Hoteli Budimpešta >>

Vlak

Ljubljana in Budimpešta sta povezani z direktnim vlakom. Vožnja traja debelih devet ur, so pa zato vozovnice poceni: povratne trenutno stanejo 49 €. Za najnovejše podrobnosti o voznem redu in cenah vozovnic obiščite spletno mesto Slovenskih železnic.

Budimpešta ima tri železniške postaje: Déli Pályaudvar, Keleti Pályaudvar in Nyugati Pályaudvar. Vlak iz Slovenije, ki vozi čez mejni prehod Hodoš, pripelje na postajo Déli v Budimu, od koder se lahko do centra odpeljete z metrojem.

Avtobus

Ljubljana in Budimpešta sta bili od marca do novembra 2008 povezani z avtobusno linijo madžarskega prevoznika Orangeways. Vožnja je trajala 6 ur. Avtobusi prevoznika Orangeways so novi, z usnjenimi sedeži in veliko prostora za noge. Vsak potnik dobi slušalke, tako da lahko posluša glasbo ali gleda film, ne da bi s tem motil ostale potnike. Postrežejo tudi brezplačne tople napitke (kava, čaj). Za pivo in hladne brezalkoholne pijače je treba plačati. Vozovnice lahko kupite preko spletne strani Orangeways. Prodajajo jih na enak način kot nizkocenovni letalski prevozniki, kar pomeni, da si z zgodnjim nakupom lahko zagotovite smešno nizko ceno (včasih povratno vozovnico dobite že za 15 €).

Avtobusna povezava med Ljubljano in Budimpešto ni bila rentabilna, saj je bilo na avtobusu pogosto manj kot deset potnikov. Nekaj časa so na tej liniji namesto z avtobusom vozili celo s kombiji, navsezadnje pa so linijo ukinili. Za zdaj ni znano, ali bo Orangeways avtobusno povezavo med Ljubljano in Budimpešto vzpostavil. Glede na slabe izkušnje, verjetno ne. Splet: www.orangeways.com

Avto

Če vozite po predpisih in si sem in tja privoščite izdaten počitek, bi se morali od Ljubljane do Budimpešte z avtom po novi avtocesti pripeljati v 5 urah. Ne pozabite, da za vožnjo po madžarskih cestah potrebujete vinjeto in da v krvi ne smete imeti popolnoma nič alkohola. Če vam dišijo madžarsko vino, žganje, pivo ali legendarni Unicum, se raje usedite na vlak.

Letalo

Direktna letalska povezava med Ljubljano in Budimpešto ne obstaja več. Madžarski nacionalni letalski prevoznik Málev, ki je nekoč letel na tej relaciji, je 12.10.2009 zaprl svojo pisarno v Sloveniji in nehal opravljati lete z letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Nekaj let kasneje je bankrotiral.