Prevoz do Chartresa

Železniška postaja v Chartresu

Železniška postaja v Chartresu

Hoteli Chartres >>

Chartres leži približno 80 kilometrov jugozahodno od Pariza in je najlažje dosegljiv z vlakom. Vožnja z regionalnim vlakom iz Pariza do Chartresa traja približno eno uro. Vlaki v Chartres vozijo s pariške železniške postaje Montparnasse. Povezave so pogoste (vsaj en vlak na uro), tako da se v Chartres zlahka podate na enodnevni izlet iz Pariza.

Vozovnico za vlak, ki stane okoli 15 €, lahko kupite na železniški postaji ali vnaprej preko spleta. Za vozni red in nakup vozovnice preko spleta obiščite spletno mesto www.tgv-europe.com. Vozovnice plačate s kreditno kartico preko spleta. Vozovnic za regionalne vlake (torej tudi vlake, ki vozijo med Parizom in Chartresom), ne morete natisniti doma, pač pa jih morate prevzeti na avtomatu ali pri okencu na kateri koli železniški postaji v Franciji ali Luksemburgu. Vozovnice lahko prevzamete samo s kreditno kartico, s katero ste jih plačali preko spleta. Kreditnih kartic brez čipa (American Express, Diners Club ipd.) ne sprejemajo.

Preden vstopite na vlak, morate vozovnice potrditi (žigosati) na enem od rumenih avtomatov, ki stojijo pred vsakim peronom. Nežigosane vozovnice niso veljavne.

Železniška postaja Montparnasse je velika in čeprav je povezana s številnimi linijami metroja, lahko hoja skozi labirint podzemnih hodnikov do nekaterih linij (na primer linije 4) traja tudi 10 minut. Na železniško postajo Montparnasse v Parizu se zato odpravite dovolj zgodaj, predvsem, če morate prevzeti tudi vozovnice. Če na postajo pridete prezgodaj, ne skrbite, saj je tako na postaji kot v neposredni bližini na izbiro množica trgovin, kavarn in okrepčevalnic, kjer se lahko oskrbite s hrano in pijačo ter v miru počakate na vlak.

Železniška postaja v Chartresu je majhna. V neposredni bližini je peščica brezosebnih lokalov. Znamenita katedrala v Chartresu je od železniške postaje oddaljena le 10 minut hoje.

Če ste iz Chartresa namenjeni v Rennes (z namenom obiska samostana Mont Saint-Michel, se lahko iz Chartresa z regionalnim vlakom (vsako uro) odpeljete do Le Mansa in od tam pot v Rennes nadaljujete s hitrim vlakom TGV.