Prevoz do MünchnaBooking.com


Vlak do Münchna

Vlak Ljubljana-München

Če v München ne potujete s svojim avtomobilom, je edina razumna alternativa pot z vlakom. Obstaja sicer tudi agencija GoOpti, ki do Münchna (tudi do letališča) ponuja poceni prevoze s kombijem, vendar nimajo fiksnega voznega reda, pač pa na relaciji Ljubljana-München in nazaj vozijo v skladu s povpraševanjem. V svojem spletnem mestu sicer trdijo, da vozovnice do Münchna v primeru nakupa vsaj 2 meseca pred potovanjem ponujajo po ceni 28 €, a ko smo se poigrali z njihovim spletnim rezervacijskim sistemom, nam je ponujal astronomske cene preko 300 € v eno smer! Verjetno jih je za poceni vozovnice potrebno poklicati in se pogovoriti osebno. Po naših informacijah prevoze GoOpti, predvsem do letališča München, uporablja precej slovenskih potnikov, a mi imamo namesto kombija brez voznega reda raje vlak.

Vlak do Münchna

Na relaciji Ljubljana-München vozita dva direktna vlaka in dva vlaka s prestopanjem v Beljaku na dan. Prvi direktni vlak iz Ljubljane odpelje malo po deveti uri zjutraj in v München prispe okoli pol štirih popoldan, drugi direktni vlak iz Ljubljane odpelje malo pred polnočjo in v München prispe malo po šesti uri zjutraj. Na nočnem vlaku so na voljo spalniki in ležalniki.

Dnevni direktni vlak iz Münchna v Ljubljano z glavne železniške postaje v Münchnu odpelje okoli pol enih popoldan in v Ljubljano prispe ob pol sedmih zvečer. Nočni direktni vlak iz Münchna odpelje dvajset minut pred polnočjo in v Ljubljano prispe ob šestih zjutraj.

Vozni redi se enkrat na leto (običajno decembra) spremenijo, a večinoma le za nekaj minut. Točen vozni red vlakov preverite v spletnem mestu Slovenskih železnic.

Mi v München običajno potujemo z dopoldanskim vlakom, ki vozi na relaciji Zagreb-Frankfurt, vračamo pa se s popoldanskim vlakom, ki vozi na relaciji Frankfurt-Zagreb. Med Zagrebom in Beljakom vozijo le trije vagoni, tako da je lahko na teh vlakih v času daljših praznikov velika gneča. Nazadnje smo se iz Münchna vračali tik pred božičnimi prazniki 23. decembra in tisti trije vagoni, ki vozijo od Frankfurta do Zagreba, so bili tako nabito polni, da se v njih ni dalo niti udobno stati, kaj šele sedeti. Poleg tega so imeli vsi potniki s seboj toliko prtljage, da smo se spraševali, ali bodo izvozili pol Nemčije. Rezervacija sedeža na tem vlaku ni obvezna, a jo v času praznikov toplo priporočamo.

Na vso srečo so ti trije vagoni del veliko daljše vlakovne kompozicije, ki vozi med Celovcem in Frankfurtom. Če se s tem vlakom vračate iz Münchna in v omenjenih treh vagonih ni prostora, lahko mirno poiščete sedež v drugem, veliko daljšem in običajno manj natrpanem delu vlaka. Le v Beljaku ne pozabite prestopiti v pravi vagon, sicer se boste namesto v Ljubljano odpeljali v Celovec.

Vagoni omenjenega vlaka so kakovostni in relativno novi (običajno avstrijski), medtem ko so vagoni nočnega vlaka na relaciji Ljubljana-München in nazaj stari ter manj prijetni. Poleg tega je lahko tudi na nočnem vlaku precejšnja gneča (nekajkrat smo se s tem vlakom vračali z letališča München in komaj našli prost sedež), tako da priporočamo rezervacijo sedeža. Če bi radi zatisnili oči, pa razmislite o rezervaciji ležalnika.

Nakup in cena vozovnic

Železniške vozovnice od Ljubljane do Münchna lahko kupite na železniških postajah ali pri pooblaščenih prodajalcih železniških vozovnic v Sloveniji. Slovenske železnice nakupa vozovnic preko spleta ne ponujajo in za zdaj tudi ne kaže, da se bo kmalu kaj spremenilo.

Omejeno število enosmernih železniških vozovnic na relaciji Ljubljana-München je na voljo po zelo nizki ceni 29 € oziroma 39 €, a je potrebna vnaprejšnja rezervacija. Te vozovnice običajno veljajo le za točno določen vlak.

Če želite vozovnice rezervirati preko spleta, lahko poskusite v spletnem mestu nemških železnic. Tam so na voljo enosmerne vozovnice po ceni 39 €, a ker za to relacijo ne izdajajo elektronskih vozovnic, vam morajo iz Nemčije po pošti poslati klasično vozovnico, kar stane 3,50 €. Sistem smo preizkusili v praksi in preverjeno deluje.