Prevoz do otoka Bantayan, Filipini

Pomol v Santa Feju na otoku Bantayan na Filipinih in trajekt, kakršni vozijo med otokom Bantayan in Hagnayo

Pomol v Santa Feju na otoku Bantayan na Filipinih in trajekt, kakršni vozijo med otokom Bantayan in Hagnayo

Hoteli Bantayan >>

Izhodišče za obisk otoka Bantayan je Cebu City, največje mesto na otoku Cebu. S severnega avtobusnega terminala (North Bus Terminal) v Cebu Cityju vozijo avtobusi do pristanišča Hagnaya, od koder vozijo trajekti v Santa Fe na otoku Bantayan.

1. Taksi: Cebu City >> North Bus Terminal (Cebu City)

Do severnega avtobusnega terminala v Cebu Cityju se odpeljite s taksijem. V Cebu Cityju nikoli nismo imeli težav s taksisti, a se kljub temu prepričajte, da ima taksi taksimeter in da je vklopljen.

2. Avtobus: Cebu City >> Hagnaya

S severnega avtobusnega terminala v Cebu Cityju do Hagnaye vozita avtobusna prevoznika Ceres Coach Busses (rumeno-bele barve) in Cebu AutoBus Corp. (oranžno-bele barve). Avtobusi vozijo od pete ure zjutraj na vsake pol ure ali 45 minut. Vožnja do Hagnaye traja približno tri ure. Poudarjamo, da so podatki o pogostosti avtobusov in času vožnje približni in navedeni zgolj za orientacijo. Včasih avtobusi odpeljejo prej, včasih kasneje, včasih ustavljajo za vsakim vogalom in se trajanje vožnje podaljša, spet drugič vozniki mislijo, da so za volanom formule 1 in do Hagnaye pridrvijo v dveh urah in pol, če se vmes ne zaletijo (kot se je pripetilo takrat, ko smo bili na avtobusu mi, in smo morali ob cesti počakati na naslednjega).

Velika večina avtobusov, ki vozijo na relaciji Cebu City-Hagnaya, nima klimatskih naprav. Sedeži so majhni in neudobni. Avtobusi so večinoma polni. Vožnja ni udobna, a na poti v tropski paradiž se splača malo potrpeti.

Ko avtobus prispe v Hagnayo, ga obkolijo nosači, ki potnikom ponujajo, da jim odnesejo prtljago na trajekt. Pomol je od avtobusne postaje oddaljen manj kot sto metrov, tako da povprečni popotnik s povprečno količino prtljage razdaljo brez težav premaga.

2a. Taksi: Cebu City >> Hagnaya

Če si želite več udobja, lahko za prevoz od Cebu Cityja do Hagnaye najamete taksi. Za ceno se je treba vnaprej dogovoriti s taksistom. Okvirna cena taksija od Cebu Cityja do Hagnaye znaša 1500 – 2000 pesov (25-33 €). Taksisti pričakujejo, da jim na poti plačate tudi kosilo. Avtobus stane manj kot 100 pesov (manj kot 2 €).

3. Trajekt: Hagnaya >> Santa Fe (otok Bantayan)

Pred pomolom v Hagnayi je čakalnica in mala pisarna, v kateri kupite vozovnico za trajekt. Za večino trajektov sta na voljo dve vrsti vozovnic: ekonomski razred in razred premium. Če kupite dražjo vozovnico za razred premium, sedite v klimatiziranem salonu trajekta. V nasprotnem primeru sedite na pokriti palubi, kar je popolnoma v redu, saj na trajektih zaradi vetra ponavadi ni prevroče.

Trajekti iz Hagnaye v Santa Fe vozijo od 7. ure zjutraj, v povprečju vsako uro. Zadnji trajekt iz Hagnaye odpelje ob 17:30. Če v pristanišče prispete kasneje, boste morali najverjetneje prenočiti v Hagnayi, razen, če se vam uspe vkrcati na kakšnega od tovornih/zasebnih čolnov. Iz tega razloga priporočamo, da Cebu City zapustite najkasneje ob 13. uri. Še bolje pa se je iz Cebu Cityja odpraviti že zjutraj.

Vožnja s trajektom od Hagnaye do Santa Feja na otoku Bantayan traja približno 75 minut.

Ladijske nesreče na Filipinih so relativno pogoste. Nekateri trajekti so v zelo slabem stanju. Preden se vkrcate na trajekt, si ga dobro oglejte. Če imate kakršen koli razlog za sum, da plovba z določenim trajektom ni varna (očitno slabo vzdrževan trajekt, zelo slabo vreme ali prevelika gneča), počakajte na naslednjega.

4. Tricikel Santa Fe >> izbrano naselje bungalovov

Če imate rezervacijo prenočišča na otoku Bantayan, vas bo osebje v primeru, da jim sporočite, s katerim trajektom pridete, verjetno pričakalo na pomolu v Santa Feju. V nasprotnem primeru za prevoz do naselja bungalovov najemite tricikel. Za prevoz do večine naselij bungalovov v okolici vasi Santa Feja bi morali plačati od 20 do 50 pesov (manj kot evro). Če potujete v skupini ali imate zelo veliko prtljage, vam bodo zaračunali več. Vljudno se pogajajte za ceno in pomislite na to, da taksistom v Evropi plačate nekaj evrov samo za startnino.