Prevoz do otoka Boracay, Filipini

Bela plaža na otoku Boracay je najbolj znana plaža na Filipinih

Bela plaža na otoku Boracay je najbolj znana plaža na Filipinih

Hoteli Boracay >>

Na Boracay ves dan in zelo pogosto vozijo čolni iz kraja Caticlan na otoku Panay. Vožnja traja 15 minut.

Do Caticlana lahko poletite iz Manile, Cebu Cityja in nekaterih drugih večjih filipinskih mest, mi pa smo glede na to, da smo iz Manile na Boracay potovali po tako imenovani “Navtični avtocesti močne republike”, eni izmed glavnih morsko-kopenskih transverzal na Filipinih, v Caticlan prispeli s trajektom iz pristanišča Roxas na otoku Mindoro. Vožnja je trajala štiri ure, peljali pa smo se s trajektom prevoznika Montenegro Lines.

V Caticlanu je treba pred vkrcanjem na mali čoln za Boracay obiskati kar tri okenca. Na prvem kupite vozovnico za čoln, na drugem plačate pristaniško takso, na tretjem ekološko takso. Nato stopite skozi varnostno kontrolo in izpolnite registracijski obrazec. Količina birokracije, kaotičnost in predvsem tri okenca, na katerih od popotnikov pobirajo denar, so lahko rahlo nadležna, a naj vas ne spravijo v slabo voljo – od tropskega paradiža vas loči le še ozek pas morja.

Prav lahko se zgodi, da vam bodo že uslužbenci v pristanišču Caticlan ponujali prenočišča na Boaracayu, običajno pod pretvezo, da so vse sobe polno zasedene, razen tistih, ki jih lahko rezervirate pri njih. Najlažje se jih odkrižate tako, da rečete, da že imate rezervacijo. Njihove zgodbe o zasedenosti prenočišč pa naj vas ne skrbijo pretirano, na Boracayu se skoraj vedno najde kakšna prosta soba, edino vprašanje je, za kakšno ceno. Med božično-novoletnimi in velikonočnimi prazniki je vnaprejšnja rezervacija skorajda nujna, sicer pa ni potrebna.

Po prihodu na Boracay vas bodo obkrožili vozniki triciklov in vam ponujali vožnjo do izbranega hotela. Prvo vprašanje, ki ga zastavijo popotnikom, je skoraj po pravilu: “Si prvič tukaj?” Če odgovorite pritrdilno, kot iz topa izstrelijo nenormalno visoko ceno vožnje do hotela. Cene se sicer vsako leto nekoliko zvišajo, a za orientacijo navajamo podatek, da je februarja 2009 standardna cena vožnje s triciklom iz pristanišča do hotelov na Beli plaži znašala 100 pesov.