Prevoz do PuljaBooking.com

FlixBus do Pule

FlixBus ponuja avtobusne vozovnice po vsej Evropi

Po hitrem pregledu interneta se izkaže, da sta za prevoz iz Ljubljane do Pule (oziroma Pulja), če odštejemo pot z lastnim avtomobilom, na voljo dve varianti: vlak in avtobus.

Vlak do Pulja

Nam so bili vlaki vedno bolj všeč kot avtobusi, saj je vožnja z njimi vedno nekoliko udobnejša, zato smo se prve variante zelo razveselili. Toliko bolj, ker na spletnem mestu Slovenskih železnic piše, da tako imenovane povratne vozovnice Pula Spezial za odrasle stanejo samo 29 evrov, za otroke pa 14,50 evra. Tudi vozni red je priročen. Če se iz Ljubljane odpeljete ob 06:06, ste v Pulju (z enim prestopanjem) že ob 10:42. Nazaj pa lahko iz Pulja greste ob 17:55 in v Ljubljano, spet z enim prestopanjem, prispete ob 22:41.

Do tukaj je bilo videti vse odlično, ko pa smo hoteli rezervirati vozovnice, smo naleteli na nepremagljivo težavo. Na kratko: vozovnic prek interneta ni mogoče rezervirati in če bi jih radi kupil medtem, ko ste na primer v tujini, lahko na vse skupaj pozabite. Vse smo poskusili: spletno mesto Slovenskih železnic, spletno mesto Hrvaških železnic, celo spletno mesto avstrijskih in nemških železnic (vozovnice za Dunaj in München se prek slednjih da dobiti), a brez uspeha. Za nakup vozovnic Pula Spezial bi se morali oglasiti na mednarodni potniški blagajni. Če si v Londonu, je to malo težko, ker vključuje par ur vožnje z letalom in visoke potne stroške. Slovenske železnice, lepo vas prosimo, vstopite že enkrat v 21. stoletje!

Avtobus do Pulja

Na voljo nam je torej ostala le še ena varianta: avtobus oziroma natančneje FlixBus. Med Ljubljano in Puljem obstaja kar nekaj vsakodnevnih avtobusnih povezav, vozovnice se da kupiti prek spleta (oziroma kar prek mobilnega telefona z aplikacijo FlixBus), vendar so bile skoraj dvakrat dražje od naših nesojenih železniških vozovnic.

Iz Ljubljane naj bi se odpeljali ob 8:45, vendar je imel avtobus dobre pol ure zamude, kar ni nič čudnega, saj je pripeljal iz Krakova na Poljskem. Iz Ljubljane nato pelje v Trst, Rovinj in nazadnje v Pulj. Seveda je v poletni sezoni vožnja trajala nekoliko dlje kot bi morala po voznem redu. V Pulj smo prispeli z več kot enourno zamudo, avtobus ni bil ravno najudobnejši in naslon mojega sedeža je bil pokvarjen, zato ni hotel stati pokonci. Ampak, v Pulj smo navsezadnje le prišli in vozovnice smo – v nasprotju s Slovenskimi železnicami – povsem enostavno rezervirali vnaprej.