Prevoz do SarajevaBooking.com

Adria Sarajevo

Adria na letališču Sarajevo

Če v Sarajevo ne potujete s svojim avtomobilom, imate za prevoz iz Ljubljane do Sarajeva na voljo tri možnosti: avtobus, vlak in letalo. Prvi dve možnosti sta poceni, a dolgotrajni, druga možnost dražja, vendar zelo hitra in udobna.

Avtobus do Sarajeva

Po naših informacijah iz Slovenije do Sarajeva in nazaj vozi en avtobus dnevno, in sicer na relaciji Koper – Sarajevo. Iz Kopra odpelje ob 18:25, iz Ljubljane ob 20:00, iz Novega mesta ob 21:00, v Sarajevo prispe naslednji dan ob 8:00 uri zjutraj. Vožnja iz Ljubljane do Sarajeva torej traja natančno 12 ur. Povratni avtobus iz Sarajeva odpelje ob 15:15, v Novo mesto prispe ob 2:10, v Ljubljano ob 3:10 in v Koper ob 4:45 zjutraj.

Vlak do Sarajeva

Direktne železniške povezave med Ljubljano in Sarajevom ni. Potrebno je prestopanje v Zagrebu. Iz Ljubljane se z vlakom lahko odpeljete ob 6:35, v Zagreb prispete ob 8:53 in od tam nadaljujete z drugim vlakom ob 9:09. Slednji v Sarajevo pripelje ob 18:12. Vožnja torej traja nekaj manj kot 12 ur. Na povratku se iz Sarajeva odpeljete ob 11:17, v Zagreb prispete ob 20:09 in od tam ob 21:20 nadaljujete v Ljubljano, kamor prispete ob 23:36. Vožnja z vlakom iz Sarajeva do Ljubljane torej traja nekoliko dlje.

Letalo do Sarajeva

Glede na dolgo in verjetno precej neudobno pot z vlakom ali avtobusom smo se odločili za potovanje v Sarajevo z letalom. Ljubljano in Sarajevo povezuje Adria Airways. Za povratno vozovnico smo odšteli okoli 125 EUR. Let traja približno 50 minut in z izjemo majhne zamude na poti v Sarajevo nismo imeli nikakršnih zapletov. Adria Airways na kratkih letih hrane ne streže več, tako da smo na letalu dobili le majhno plastenko negazirane Radenske. Cena vozovnice pa seveda – v nasprotju z nizkocenovnimi prevozniki – vključuje do 20 kilogramov oddane prtljage. Letalo iz Ljubljane do Sarajeva je bilo nabito polno, na povratnem letu pa nas je bilo le okoli deset, tako da smo imeli skorajda občutek, da potujemo v majhnem zasebnem letalu.

Prevoz z letališča Sarajevo

Letališče Sarajevo leži na Ilidži na zahodu mesta. Od centra Sarajeva je oddaljeno približno 14 kilometrov.  Obstajal naj bi letališki avtobus do centra, ki pa že nekaj časa ne vozi, tako da je trenutno edina (in najudobnejša) možnost prevoza do centra taksi. Sarajevski taksisti so načeloma pošteni, razen tistih, ki prežijo na potnike na letališču. Nekateri nočejo vklopiti taksimetra in nevednim prišlekom za prevoz do centra poskušajo zaračunati več, kot bi lahko. Če se s taksisti spustite v barantanje, vedite, da za prevoz z letališča do Baščaršije ne bi smeli plačati več kot 20 KM (okoli 10 EUR) in kakšen dodaten evro ali dva za prtljago.

Zemljevid letališča Sarajevo

Letališče Sarajevo na zemljevidu Sarajeva