Prevoz do Sydneya

Letališče Kingsford Smith, Sydney, Avstralija.

Letališče Sydney, Avstralija.

Hoteli Sydney >>

Letalo

Letališče Sydney (Kingsford Smith Airport) je najbolj prometno letališče v Sydneyu in do tja vas odpelje skoraj vsak pomembnejši svetovni letalski prevoznik. Mi smo v Avstralijo potovali s prevoznikom Emirates. Z njimi smo leteli v Brisbane, iz Brisbana v Sydney pa z avstralskim prevoznikom Virgin Blue. Cene najugodnejših letalskih vozovnic iz Evrope do Avstralije se običajno gibljejo od 1000 € navzgor.

Letališče Sydney ima tri terminale: T1 služi mednarodnim letom, T2 in T3 notranjim. Če v Sydneyu prestopate z mednarodnega na domači let, boste morali za avtobusno vozovnico med terminali odšteti 5 AUD. Letališče v Sydneyu je pač v zasebni lasti, zato vam na njem veselo zaračunajo tudi za storitve, ki so na večini ostalih letališč po svetu brezplačne.

Prevoz z letališča Sydney do Sydneya

Letališče Sydney leži le 10 kilometrov od Sydneya. Do mesta se je najbolje odpeljati z vlakom. Vozovnico DayTripper ali tedensko vozovnico, podrobneje opisano v prispevku Javni prevoz v Sydneyu, lahko kupite že na letališču. Čeprav se letališče nahaja znotraj cone veljavnosti vozovnice, boste morali za dostop do železniške postaje na letališču v vsakem primeru plačati dodatnih 11,80 AUD.

Avtobus

Glavna avtobusna postaja v Sydneyu (Sydney Coach Terminal) leži poleg glavne železniške postaje. Glede na velike razdalje so avtobusne vožnje po Avstraliji dolge. Iz Sydneya do Brisbana je 12 ur vožnje z avtobusom, do Byron Baya 13 ur, do Melbourna ravno tako 13 ur.

Večja avstralska avtobusna prevoznika, ki včasih ponujata vozovnice po zelo ugodnih cenah, sta:

Firefly (www.fireflyexpress.com.au)
Greyhound (www.greyhound.com.au)

Vlak

Ogromna Central Station je glavna železniška postaja v Sydneyu, s katere vozijo regionalni vlaki in vlaki v druge zvezne države Avstralije. Central Station leži v centru Sydneya. Na njej ustavlja tudi večina mestnih vlakov.

Železniške vozovnice so včasih cenejše od avtobusnih, vsekakor pa avstralski vlaki ponujajo več udobja na dolgih potovanjih kot avtobusi. Vožnja do Brisbana traja 14 ur, do Melbourna 11 ur.

Za podrobnosti o linijah, voznih redih in cenah vozovnic obiščite spletno mesto avstralskih železnic CountryLink: www.countrylink.info