Prevoz po Avstraliji

Avstralski vlak

Avstralski vlak

Hoteli Avstralija >>

Razdalje v Avstraliji so velike. Popotniki, ki se odločijo v Avstraliji preživeti dlje časa, ponavadi najamejo ali kar kupijo avtodom ali kombi. Pri krajših obiskih Avstralije pa je daljše razdalje najbolje premagovati z letali. Pomembnejša mesta so povezana tudi z rednimi železniškimi in avtobusnimi linijami.

Letalo

V Avstraliji poleg nacionalnega letalskega prevoznika Qantas deluje tudi več nizkocenovnih letalskih prevoznikov. Konkurenca je huda, tako da so cene notranjih letalskih vozovnic ugodne. Največji avstralski nizkocenovni letalski prevozniki so Jetstar (www.jetstar.com), Virgin Blue (www.virginblue.com.au) in Rex (www.rex.com.au).

Iz Brisbana v Sydney smo leteli z Virgin Blue in nimamo pripomb. Vozovnico smo rezervirali preko spleta, let je bil točen in brez posebnosti.

Vlak

Železniške povezave med večjimi avstralskimi mesti so dobre, vlaki udobni, cene ugodne. New South Wales in vzhodno obalo Avstralije vse do Melbourna na jugozahodu pokriva železniški prevoznik Countrylink (www.countrylink.info). Prevoznik VLine (www.vline.com.au) povezuje Melbourne z regionalnimi mesti v zvezni državi Victoria, QueenslandRail (www.queenslandrail.com.au) pokriva Queensland, TransWA (www.transwa.wa.gov.au) pa Zahodno Avstralijo.

Great Southern Rail (www.gsr.com.au) ljubiteljem voženj z vlakom ponuja daljša (tudi razkošna) železniška potovanja po vsej Avstraliji.

Avtobus

Največji avstralski avtobusni prevoznik Greyhoud (www.greyhound.com.au) med drugim ponuja nakup vozovnic, ki vam nomogočajo dolga potovanja s prekinitvami. V njihovem spletnem mestu izberete ustrezno vozovnico, pot pa nato premagate znotraj vnaprej določenega časovnega obdobja. Avtobusi Greyhound so priljubljeni predvsem med nahrbtnikarji.