Prevoz po Bolgariji

Prometni znak v Bolgariji

Prometni znak v Bolgariji

Hoteli Bolgarija >>

Po Bolgariji smo potovali z avtobusi in vlaki. Ne z enimi ne z drugimi nimamo slabih izkušenj.

Avtobus

Ceste v Bolgariji niso v najboljšem stanju. Ozke so in včasih luknjaste, prave avtoceste morajo še zgraditi. A bolgarski vozniki so na srečo strpni in način vožnje v večini primerov prilagodijo cestnim razmeram, tako da so potovanja z avtobusom načeloma prijetna.

Avtobusna mreža je razvejana, povezave med večjimi mesti so pogoste in tudi avtobusi so na najbolj obremenjenih progah dobri. Tisti, ki po vijugastih cestah vozijo v manjše kraje, so seveda manjši in starejši. Do mnogih vasi, na primer Melnika, obstaja samo ena povezava na dan.

Vozovnice za avtobus smo vedno kupili vnaprej na avtobusnih postajah. Predvsem v Sofiji je lahko nakup vozovnice nekoliko zapleten, saj je novi avtobusni terminal preplavljen z majhnimi pulti zasebnih avtobusnih podjetij, ki vozijo samo na določenih progah. Povprašajte na informacijah, na katerem pultu prodajajo vozovnice za vašo destinacijo, nam so z veseljem pomagali.

Pri načrtovanju potovanja nam je koristila spletna stran centralne avtobusne postaje v Sofiji, kjer smo našli vse potrebne vozne rede.

Vlak

Bolgarski vlaki so stari in počasni, a so potovanja z njimi kljub temu udobnejša kot z avtobusi. Za razliko od avtobusa se po vlaku lahko sprehodite in si pretegnete utrujene noge.

Skoraj vsi vlaki, s katerimi smo potovali, so imeli majhne zamude, a v državi kot je Bolgarija je treba to verjetno sprejeti kot eno izmed neizogibnih dejstev. Vsaj za zdaj.

Več informacij o notranjih in mednarodnih železniških povezavah v Bolgariji najdete na spletni strani Bolgarskih železnic.