Prevoz po Romuniji

Romunski avtobus

Romunski avtobusi niso ravno na zavidljivem nivoju

Hoteli Romunija >>

Po Romuniji smo večinoma potovali z vlakom, le na grad Bran smo se iz Brasova odpeljali z avtobusom, ker železniške proge do tja ni.

Avtobusna vožnja do gradu Bran in nazaj ni bila najprijetnejša na svetu, a nas je vseeno zabavala. Avtobus je bil star, utrujen in škripajoč (po naših cestah so takšni vozili pred kakšnimi petnajstimi, dvajsetii leti), cesta v zelo slabem stanju, potnikov na povratku v Brasov pa toliko, da so se komaj zgnetli v avtobus. Seveda je vsak hotel vstopiti prvi, zaradi česar je prišlo do nepopisnega prerivanja, med katerim smo morali pošteno napeti mišice, da nas množica ne bi pomendrala pod seboj. Domačinom se je vse skupaj zdelo popolnoma normalno, tako da so takšna dramatična vstopanja v avtobuse očitno romunska vsakdanjost. Vozovnica (kupi se jo pri šoferju) je bila zelo poceni.

V Romuniji je bolje kot po cestah potovati po železnici. Z vlakom smo po Romuniji naredili okoli 850 kilometrov in vedno smo bili prijetno presenečeni. Počasnim lokalnim vlakom (ki jim v Romuniji pravijo Personal) smo se sicer izogibali in se vedno vozili z vlaki InterCity, Accelerat ali Rapid. Vlaki Accelerat in Rapid so skoraj tako hitri in kakovosti kot vlaki InterCity, vendar občutno cenejši, tako da so najboljša izbira. Romunske železnice uporabljajo odpisane vagone Nemških železnic, ki pa so še popolnoma v redu. Resnici na ljubo je bila večina romunskih vlakov, s katerimi smo se peljali, lepših od vlaka Slovenskih železnic, ki preko mejnega prehoda Hodoš vozi v Budimpešto.

Vozni red Romunskih železnic s podatki o cenah vozovnic je na voljo na www.infofer.ro (če ne deluje, se ne hudujte na nas – povezava je prava, le spletna stran je pogosto nedosegljiva).