Prtljaga pri letalski družbi easyJet – poletje 2022Booking.com

easyJet london

Pravila za prtljago pri easyJet

Nizkocenovni letalski prevozniki imajo običajno dokaj stroga pravila glede dimenzij in teže ročne ter oddane prtljage. Poleg tega so pravila velikokrat zapletena, pa še pogosto jih spreminjajo, zato nas ne preseneča, da na okencih za prijavo in ob izhodih na letalo velikokrat opazimo nejevoljne potnike, ki morajo doplačati (pogosto astronomsko visoke zneske) za presežno prtljago, za katero sploh niso vedeli, da jo imajo. Navedeno se pogosto dogaja ravno v času poletnih dopustov, ko potujejo tudi tisti manj vešči letalskih potovanj.

 

V tem prispevku povzemamo najpomembnejša pravila glede dimenzij in teže prtljage pri letalski družbi easyJet, ki veljajo poleti leta 2022. V prihodnosti se lahko spremenijo, zato priporočamo, da pred poletom pravila kljub temu ponovno preverite na spletni strani letalske družbe easyJet.

 

Brezplačna ročna prtljaga pri easyJet

Vsak potnik lahko v kabino letala easyJet brezplačno prinese en kos ročne prtljage največjih dimenzij 45 x 36 x 20 cm. Največja dovoljena teža ročne prtljage je 15 kg. Poudarjamo, da je dovoljen samo en kos ročne prtljage. Torej, če imate majhen nahrbtnik ustrezne velikosti, ne smete imeti dodatne ženske torbice, torbice za prenosni računalnik ali podobnega. Manjšo torbico morate v tem primeru dati v nahrbtnik.

Dovoljene mere 45 x 36 x 20 cm so precej majhne, in sicer zaradi tega, ker mora biti ta kos ročne prtljage dovolj majhen, da ga lahko pospravite pod sedež pred vami. Torej, majhni kosi ročne prtljage ne gredo v prtljažni prostor nad sedeži, ampak pod sedež pred vami. Prtljažni prostor nad sedeži je rezerviran za večje kose ročne prtljage, ki pa jih na letalo easyJet ni mogoče vzeti brezplačno. Več o tem v nadaljevanju.

In še namig: easyJet na svoji spletni strani poudarja, da velikost ročne prtljage dosledno preverjajo, in če ugotovijo, da je prevelika, vam je ne dovolijo vzeti v kabino, ampak vam jo pri izhodu na letalo vzamejo in jo dajo v prtljažnik za oddano prtljago ter vam za to tudi precej mastno zaračunajo. Naše osebne izkušnje so malo drugačne. Na številnih letih easyJet velikosti ročne prtljage niso podrobno preverjali. Po pravici povedano smo potovali tudi z nahrbtniki Swiss Gear oziroma Wenger, ki so – če so povsem napolnjeni – nekoliko debelejši od največjih dovoljenih dimenzij ročne prtljage (kakšnih 24 cm namesto 20 cm), pa nas nikoli niso ustavili. Res pa je, da se ta nahrbtnik lahko malo potlači in potem kljub temu gre pod sedež letala. Pri tem je zanimivo, da so poslovni nahrbtniki Wenger v Združenem kraljestvu izredno priljubljeni in pogosto ravno največjih dovoljenih dimenzij brezplačne ročne prtljage pri easyJet. Ali so pri easyJet največje dovoljene dimenzije brezplačne ročne prtljage določili ravno na podlagi teh nahrbtnikov, da si ne bi nakopali jeze poslovnih potnikov? Ne vemo. A dejstvo je, da so pri naših Wengerjih vedno zamižali na eno oko.

Vendar, to je naša osebna izkušnja, ki ne pomeni, da komurkoli priporočamo, da v kabino letala easyJet poskuša prinesti prtljago, ki je večja od največjih dovoljenih dimenzij brezplačne ročne prtljage. Če želite potovati povsem brez skrbi, se vsekakor držite dovoljene velikosti.

Velika ročna prtljaga pri easyJet

Če ste za ročno prtljago pri easyJet pripravljeni doplačati, lahko poleg brezplačnega kosa majhne ročne prtljage, ki gre pod sedež pred vami, v kabino prinesete tudi dodaten kos velike ročne prtljage največjih dimenzij 56 x 45 x 25 cm in največje teže 15 kg. To prtljago je treba dati v prtljažni prostor nad sedeži.

Doplačilo za veliko ročno prtljago pri easyJet lahko izvedete na več načinov – odvisno od tega, kaj vam je ljubše. Doplačate lahko le za ta velik kos ročne prtljage ali pa rezervirate sedež z dodatnim prostorom za noge oziroma sedež v sprednjem delu letala, v ceno katerega je velik kos ročne prtljage že vključen, kakor tudi tako imenovani speedy boarding – kar pomeni, da na letalo lahko vstopite pred drugimi potniki, ki možnosti speedy boarding nimajo. A po našem mnenju je speedy boarding povsem nepotreben – le kdo si želi med prvimi vstopiti na letalo in se nato na svojem sedežu dolgočasiti med vkrcavanjem drugih potnikov? Dokler na krovu ni vseh potnikov, letalo ne bo šlo nikamor!

Najnižja cena za velik kos ročne prtljage je 7,99 EUR, najnižja cena za sedež v sprednjem delu letala (ki vključuje velik kos ročne prtljage) pa 10,49 EUR. Cene se lahko razlikujejo glede na relacijo potovanja, sezono in uro leta, zato priporočamo, da ob rezervaciji kliknete na vse možnosti in si ogledate, katera vam za konkretno potovanje najbolj odgovarja.

Kot že rečeno pa nikakor ne presezite omejitve dimenzij in teže ročne prtljage, saj vam za prekomerno velikost/težo lahko zaračunajo naslednje zneske:

  • Prevelika/pretežka majhna ročna prtljaga: 29 EUR
  • Prevelika/pretežka velika ročna prtljaga: 58 EUR

Oddana prtljaga pri easyJet

easyJet ponuja tri možnosti oddane prtljage: 15 kg, 23 kg ali največ 32 kg. Za 15-kilogramski kovček vam zaračunajo najmanj 8,99 EUR za posamezen let, za 23-kilogramski kovček najmanj 11,99 EUR za posamezen let, za najtežji kovček do 32 kg pa se cene močno razlikujejo glede na relacijo, zato jih je najbolje preveriti ob rezervaciji.

15 kg oddane prtljage zadostuje za kratko potovanje. Večina potnikov se odloči za 23 kilogramov. Obstaja pa tudi možnost, da recimo na odhodnem letu rezervirate 15 kilogramov, za povratni let pa, če ste nakupili preveč spominkov, prek spletnega mesta dodate kakšen kilogram (dodate jih lahko najmanj 3). Kakor koli, cene se zelo razlikujejo glede na relacije, ure letov, zasedenost letal itd., tako da če želite biti brez skrbi, je najbolje, da že ob rezervaciji letalske vozovnice rezervirate tudi težo oddane prtljage, za katero ste prepričani, da bo zadostovala za celotno potovanje.

Nenazadnje – nikoli, ampak res nikoli se na letališču ne pojavite s prtljago, za katero niste plačali vnaprej. Za kos oddane prtljage vam bodo na letališču zaračunali 58 EUR. Pa tudi teže, za katero ste plačali, ne presezite. Na letališču vam bodo zaračunali 15 EUR za vsak presežni kilogram. Če za prej omenjene 3 dodatne kilograme plačate vnaprej prej spleta, vam bodo prav tako zaračunali 15 EUR. Torej, če plačate vnaprej, plačate enega in dobite tri.